Ασημίνα Σκόνδρα: Πυξίδα μου, οι πολίτες της Καρδίτσας


Στην ανασφάλεια και την αγονία των πολιτών, με έμφαση στους υπερήφανους Καρδιτσιώτες, όπως τους χαρακτήρισε, επικεντρώθηκε η Βουλευτής του Νομού μας, κ. Ασημίνας Σκόνδρα, στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την 5ήμερη συζήτηση για τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2015.

Μεταξύ των άλλων, η κ. Σκόνδρα ανέφερε:

«Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού είναι μια κορυφαία κοινοβουλευτική πράξη. Γι’ αυτό και σύσσωμη η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να επιδείξει αντίστοιχη κορυφαία κοινοβουλευτική σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Σε αυτή την τόσο σημαντική διαδικασία λοιπόν, πέραν των αριθμών, ιδιαίτερη αξία έχει ο πολιτικός συμβολισμός και η κατεύθυνση που χαράσσει η Κυβέρνηση για το επόμενο οικονομικό έτος. Στην παρούσα περίπτωση μιλάμε για μια Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά, που μαζί με όλους τους πολίτες καθημερινά υπερβάλλουν εαυτόν και προσηλωμένοι στο εθνικό συμφέρον έστριψαν την πορεία της χώρας μακριά από μια βέβαιη βαθιά άβυσσο.

Μαζί με όλους τους Βουλευτές και εγώ γίνομαι αποδέκτης των ερωτηματικών και της αγωνίας των συμπολιτών μας. Οι Βουλευτές δεν είμαστε τεχνοκράτες. Εξάλλου, δεν είναι και αυτός ο ρόλος μας. Εδώ είμαστε ως αντιπρόσωποι των πολιτών. Προσωπικά μιλώ εκ μέρους των υπερήφανων Καδριτσιωτών, που ποτίζοντας με τον ιδρώτα τους το θεσσαλικό κάμπο παράγουν και προσφέρουν στη πληρωμένη εθνική μας οικονομία. Παράγουν αγαθά. Πληρώνουν και φόρους. Μεταφέρω τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις αντιδράσεις τους, καθώς σε αυτή τη συζήτηση καλούμαστε να αποφασίσουμε πού και πως θα δαπανηθούν και τα δικά τους χρήματα. Οι πολίτες, λοιπόν, διακατέχονται από αβεβαιότητα για το μέλλον τους, τόσο των ίδιων όσο και των παιδιών τους που ταλανίζονται από την ανεργία.

Οφείλω να τονίσω ότι κατανοώ πλήρως αυτή τους την ανησυχία. Βεβαίως η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται πλέον σε ύφεση. Βεβαίως οι οικονομικοί δείκτες έχουν ανακάμψει. Βεβαίως ρυθμίσεις ανακούφισης έχουν ξεκινήσει. Σίγουρα το επόμενο έτος προμηνύεται καλύτερο από το τρέχον. Παρόλα αυτά τους κατανοώ, διότι απλά δεν γνωρίζουν τι ακριβώς θα τους φέρει η επόμενη ημέρα.

 

Αυτό, λοιπόν, οδηγεί στην ανασφάλεια και προκαλεί δικαιολογημένο εκνευρισμό. Και εδώ οφείλουμε να ομολογήσουμε την αδυναμία μας να επικοινωνήσουμε σωστά, απλά και κατανοητά τα επιτεύγματα και τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και της πολιτικής μας. Θα ήθελα να τονίσω κάποια δεδομένα από αυτά που θεωρώ καίρια και βασικά.

  1. H Ελληνική οικονομία άλλαξε πλήρως τη φυσιογνωμία της τα τελευταία τρία χρόνια. Από ελλειμματική έγινε ισοσκελισμένη. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά τα τελευταία εβδομήντα χρόνια – δηλαδή τρεις γενιές – θα καλύψουμε όλες τις δαπάνες του κράτους και των τόκων, χωρίς την ανάγκη νέου δανεισμού. Αυτό ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν το έχει ζήσει από την εποχή της γιαγιάς του.
  2. H Ελλάδα επέστρεψε μετά από 72 μήνες –δηλαδή μετά από 6 χρόνια ύφεσης – σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μικρούς μεν, σταθερούς δε. Φέτος η ανάπτυξη λειτούργησε κυρίως σταθεροποιητικά. Το 2015, όμως, θα δώσει πραγματική ώθηση στην οικονομία και την καθημερινότητά.
  3. Καταγράφουμε υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για τρίτη συνεχή χρονιά. Το 2015 θα αγγίξει το 3%, κάτι που δεν είχαμε ξαναζήσει οι περισσότεροι από εμάς. Αυτό είναι μια κατάκτηση που δεν θέλουμε και δεν πρέπει να πάει στράφι.

Όλα τα παραπάνω, αν και πραγματικότητα, δεν τα έχουν βιώσει ακόμα οι πολίτες, δεν τα έχουν αισθανθεί. Και για όσα δεν βλέπει κανείς μπροστά του και δεν αισθάνεται, πολύ δύσκολα πείθεται. Οι Έλληνες κάναμε άθλους. Ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας. Καταφέραμε αυτό που διεθνώς θεωρούσαν ως ακατόρθωτο. Όμως, αυτή η πραγματικότητα αποτελεί τη μία μόνο όψη του νομίσματος. Πολιτικά, η άλλη όψη είναι αυτό που αισθάνονται οι πολίτες, η ψυχολογία που τους καθοδηγεί και είναι καθοριστικός παράγοντας.

Συζητούμε έναν προϋπολογισμό που διασφαλίζει τη σταθερότητα της εθνικής μας οικονομίας και παράλληλα εξασφαλίζει αυξημένους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Επίσης, χαρακτηρίζεται από μια σταθερή τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας, ευνοεί τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο και την ενίσχυση των κοινωνικών δομών.

Εκτελώντας έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, η Ελλάδα παγιώνει την κατάκτηση της δημοσιονομικής της αυτάρκειας. Σταματάμε να επιβαρύνουμε τις επόμενες γενιές με δικά μας δημοσιονομικά βάρη. Αυτό αποτελεί το πρώτο βασικό πολιτικό μήνυμα που οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στους πολίτες.

Με απλά λόγια και με ειλικρίνεια, λέμε στον Έλληνα και την Ελληνίδα: «Σε αντίθεση με ό,τι γινόταν τα περασμένα 70 χρόνια και τα κληρονόμησες εσύ, το παιδί σου τώρα δεν φορτώνεται πια τα δικά σου βάρη. Τα σηκώνεις για πρώτη φορά μόνος σου. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ξαφνικά βελτιώνεται ραγδαία η δική σου ζωή. Σίγουρα, όμως, το παιδί και το εγγόνι σου δεν θα κληθούν να πληρώσουν νέα χρέη που δημιούργησες εσύ».

Κατά την άποψή μου, εδώ κρύβεται η κυρίαρχη πολιτική ουσία, η οποία όμως δεν αφορά τους μισούς εδώ μέσα, αλλά όλους, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Και ερωτώ όσους διαφωνούν το εξής: Αδιαφορείτε γι’ αυτήν την πραγματικότητα ή ψηφοθηρείτε χωρίς καμία συστολή; Σε κάθε περίπτωση και ειδικά αυτή την εποχή είναι και τα δύο πολιτικά εγκλήματα.

Επίσης απαράδεκτος είναι και ο εκβιασμός για την εκλογή του Προέδρου. Κάνετε κατάχρηση των θεσμών και του Συντάγματος, για να ικανοποιήσετε τη δίψα σας για εξουσία. Προκαλείτε πολιτική και οικονομική αστάθεια, χωρίς να νοιάζεστε για τη μελλοντική πορεία του κράτους και του λαού.

Το δεύτερο πολιτικό μήνυμα προς τους πολίτες είναι ότι με μια σταθεροποιημένη οικονομία και με μια σταθερή και σταδιακή ανάπτυξη θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την αποκατάσταση των αδικιών, να ελαφρύνουμε τους συνεπείς πολίτες από υπερβολικά φορολογικά βάρη, να εκσυγχρονίσουμε τις δομές, να εξαλείψουμε ό,τι μας κρατά στη στασιμότητα, να δημιουργήσουμε επιτέλους ένα σύγχρονο, ανεπτυγμένο και αξιοπρεπές κράτος που σέβεται τους πολίτες του και εκείνοι το ανταποδίδουν.

Οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών είναι πολύ καλές για την οικονομία μας. Εδώ, λοιπόν, δημιουργείται σε όλους μια απορία: Αφού προβλέπουν τη βελτίωση της οικονομίας μας, πώς ταυτόχρονα εξαντλούν κάθε μέτρο πίεσης προς την Κυβέρνηση με παράλογες απαιτήσεις;

Εμείς αντιδρούμε και συσπειρωνόμαστε  γύρω από την Κυβέρνηση και τα συμφέροντα του λαού μας. Εσείς, όμως, κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, πού είστε; Δεν θίγεστε; Πού είναι το αίσθημα δικαίου; Μόνο στις διαπιστώσεις θα μείνετε; Πότε θα βάλετε πλάτη στην εθνική προσπάθεια; Πότε θα ξεπεράσετε το σύνδρομο του διχασμού; Από την ενότητα πηγάζει η δύναμη. Δώστε το σωστό μήνυμα, υπερψηφίζοντας αυτόν το ρεαλιστικό, ισοσκελισμένο κρατικό προϋπολογισμό.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Λύση στην άκαρπη προκήρυξη στελέχωσης των αγροτικών ιατρείων της Αργιθέας
Επόμενο άρθρο Αναβαθμίζονται ενεργειακά το Δημαρχείο και το Ληξιαρχείο