Ασθένεια μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου – Γράφει ο φοιτητής Δασοπονίας Αθ. Αθανασίου


Σε επιστημονική ημερίδα που έγινε στην Αθήνα πριν λίγες ημέρες στο ΕΘΙΑΓΕ-Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων μεταξύ άλλων σοβαρών θεμάτων που παρουσιάστηκαν έγινε και μία ενημέρωση απο αρμόδιο επιστήμονα (Παναγιώτης Τσόπελας) για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου.

Μας ενημέρωσε και μας διαφώτισε για αυτήν την τόσο σοβαρή ασθένεια που αν δεν προσέξουμε όλοι(απλοί πολίτες,Δασαρχεία,Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,Δήμοι κτλ.) θα πάρει μεγάλες διαστάσεις και θα καταστραφούν τεράστιες εκτάσεις παραποτάμιας βλάστησης πλατάνου αλλα και γενικά συστάδες πλατάνων.


Θα αναφέρω κάποια link για αυτο το θέμα και αν γίνεται σας παρακαλώ όταν δείτε κάποιο απο τα συμπτώματα που θα δείτε παρακάτω σε πλατάνια της περιοχής σας να το αναφέρετε στο δασαρχείο της περιοχής σας(Δασαρχείο  Καρδίτσας στο τηλ.2441079840)ή κατεθείαν στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Αθήνας και Θεσσαλονίκης(Αθήνας:www.fria.gr/%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%80%CE%…%84%CE%B7%CF%83.html τηλ:2107790865
και Θεσσαλονίκης:www.fri.gr/index.php?option=com_content&…temid=24&lang=el)
για να καταπολεμηθεί άμμεσα.

Ο επιστήμονας ανέφερε χαρακτηριστικά πως το μεγαλύτερο πρόβλημα πάνω σε αυτό το θέμα είναι η άγνοια και πως αν αναφερθεί το οποιοδήποτε περιστατικό στις αρμόδιες υπηρεσίες μπορει να αποτρέψουμε τεράστια καταστροφή.Ευχαριστώ για την προσοχής σας.

Ασθένεια μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου
Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου είναι μία από τις πλέον καταστρεπτικές ασθένειες δασικών δένδρων παγκοσμίως. Ο μύκητας Ceratocystis platani, που προκαλεί την ασθένεια, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003 στη Μεσσηνία και έχει ήδη προσβάλλει και νεκρώσει χιλιάδες δένδρων πλατάνου στην Πελοπόννησο, ενώ το 2010 η ασθένεια διαπιστώθηκε και στην Ήπειρο και το 2011 στη Θεσσαλία. Ο σημαντικότερος παράγοντας διασποράς του παθογόνου στην Ελλάδα είναι ο άνθρωπος, με μηχανήματα εκσκαφής και εργαλεία κοπής κλάδων. Εάν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής της ασθένειας, το παθογόνο μπορεί να διαδοθεί ταχύτατα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας προκαλώντας μία τεράστια οικολογική καταστροφή.

Αθανασίου Αθανάσιος

Φοιτητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία βαμβακοκαλλιέργειας στην Π.Ε. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συμβουλές για να μη σας κλέψουν στο παζάρι της Καρδίτσας