Ειδήσεις

Ασθένειες και εχθροί πυρηνόκαρπων


Όσον αφορά την βλαστική κατάσταση, οι καλλιέργειες των πυρηνοκάρπων ανάλογα με το είδος, την ποικιλία και την περιοχή, βρίσκονται από το βλαστικό στάδιο της πράσινης κορυφής (όψιμες ποικιλίες κερασιάς), ως το στάδιο της καρπόδεσης (ποικιλίες βερικοκιάς, ροδακινιάς και δαμασκηνιάς). Οι περισσότερες καλλιέργειες βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους ανθοφορίας, της πτώσης των πετάλων και του σχισίματος του κάλυκα.

Η περίοδος από την έναρξη της βλάστησης μέχρι και την καρπόδεση είναι περίοδος μεγάλης ευαισθησίας, όσον αφορά τον κίνδυνο προσβολών κυρίως από μυκητολογικές ασθένειες.

Εδώ και μία εβδομάδα περίπου οι ακραίες για την εποχή καιρικές συνθήκες που επικρατούν (καιρός ψυχρός, βροχερός με ιδιαίτερα έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρά ανεμώδης, υγρός και ομιχλώδης), θεωρούνται καταστροφικές για την ομαλή εξέλιξη των καλλιεργειών και ιδιαίτερα για την καλή καρπόδεση, καθώς και την ανάπτυξη των νεαρών καρπών. Τέτοιες καιρικές συνθήκες ευνοούν ιδιαίτερα μυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες, οι οποίες ανάλογα με το παθογόνο, την ευαισθησία της ποικιλίας και το ιστορικό της καλλιέργειας, μπορεί να πάρουν επιδημική μορφή και να προκαλέσουν σοβαρή καταστροφή στην παραγωγή.

Για τους λόγους αυτούς και σε συνέχεια του προηγούμενου Δελτίου Γεωργικών Προειδοποιήσεων (2 / 13.02.2020), συστήνεται η συνέχιση της προστασίας των καλλιεργειών από τις παρακάτω ασθένειες, αμέσως μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες και γίνει δυνατή η διέλευση γεωργικών μηχανημάτων μέσα σε αυτές.

·         Φαια σηψη (μονιλια) (ροδακινια─νεκταρινια─βερικοκια─κερασια─δαμασκηνια)

·         Κορινεο    (ροδακινια─νεκταρινια─βερικοκια─κερασια─δαμασκηνια)

·         Εξωασκοι   (ροδακινια─νεκταρινια─δαμασκηνια)

·         Σκωριαση   (ροδακινια─νεκταρινια─βερικοκια─δαμασκηνια)

·         Κυλινδροσποριωση  (κερασια─βυσσινια)

 

Εντομολογικοί εχθροί

Την εποχή αυτή συστήνεται στους καλλιεργητές να αναρτήσουν στους οπωρώνες φερομονικές παγίδες για τον έλεγχο της δραστηριότητας των ακμαίων των εντόμων εχθρών που προσβάλλουν τα πυρηνόκαρπα, η εμφάνιση των οποίων αναμένεται με την βελτίωση των καιρικών συνθηκών και την παρουσία της τρυφερής βλάστησης.

Οι κυριότεροι εντομολογικοί εχθροί των πυρηνοκάπρων η δραστηριότητα των οποίων είναι χρήσιμο να παρακολουθείται σε κάθε καλλιέργεια είναι:

  • Αναρσια & γραφολιθα

      (ροδακινια–νεκταρινια─βερικοκια)

·         Φυλλοδετης

      (ροδακινια–νεκταρινια─βερικοκια)

  • Καρποκαψα  (δαμασκηνια)

Με τον έλεγχο των φερομονικών παγίδων (δύο φορές την εβδομάδα), οι καλλιεργητές μπορούν να έχουν ακριβή γνώση της έναρξης, καθώς και της περιόδου δραστηριότητας των ακμαίων των εχθρών και να προβαίνουν σε ψεκασμούς αμέσως μόλις αυτό είναι αναγκαίο και εφόσον αυτό είναι αναγκαίο.

Προσοχη:

Να αποφεύγονται ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της άνθησης και όπου αυτό είναι αναγκαίο να γίνονται οι ψεκασμοί κατά τις απογευματινές ώρες.

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

 

Προηγούμενο άρθρο Ευρωπαϊκές διακρίσεις της Περιφέρειας στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς
Επόμενο άρθρο Κ. Τσιάρας: Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές από τον ΕΛΓΑ και να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις