Ειδήσεις

Ασ. Σκόνδρα : Αγρότισσα – Η κυρίαρχη φυσιογνωμία του τόπου μας


Είναι πολύ δύσκολο τελικά, να αποτυπώσεις στο χαρτί και σε λίγες γραμμές, αυτά που αξίζουν, που νοιώθεις και σκέφτεσαι για τη γυναίκα αγρότισσα, ιδιαίτερα για την Ελληνίδα αγρότισσα.

Πώς να εκφράσεις το μέγεθος του σεβασμού, της τιμής και του θαυμασμού, αλλά και το χρέος, απέναντι στις γυναίκες αυτές.

Πώς να περιγράψεις την ένταση του «ευχαριστώ» για την προσφορά της, αλλά και του θυμού για τις αδικίες που έχουν υποστεί διαχρονικά, από τη δική μας πολιτεία, αλλά και από την ισχυρή παγκόσμια κοινότητα.

Η Ελληνίδα αγρότισσα, στο μυαλό του καθενός από μας, είναι η βασανισμένη μαυροντυμένη γυναίκα, με το ρυτιδωμένο πρόσωπο, τα ροζιασμένα χέρια, το μαντίλι στο κεφάλι, που παλεύει με την ατίθαση γη και τα ζώα της,  στο πλευρό του αγρότη άνδρα της, για να ζήσει την οικογένειά της και να εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή στα παιδιά της.

Είναι η μάνα μας, η γιαγιά μας, η θεία μας, η γειτόνισσά μας, η Μήτσαινα, η Γιώργαινα, η Κώσταινα, που κράτησε ενωμένη την οικογένεια και βοήθησε ουσιαστικά τόσο στους εθνικούς αγώνες, όσο και στην ανοικοδόμηση του ερειπωμένου κράτους μας, μετά από καταστροφές, πολέμους και εμφυλίους.

Χαροκαμένες πολλές απ’ αυτές, σήκωσαν τα μανίκια και ανέλαβαν τους ρόλους μάνας και πατέρα, για να δασκαλέψουν τα παιδιά τους στο σχολείο της ζωής κι ας ήταν οι περισσότερες αγράμματες. Να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα για μια καλύτερη ζωή, να προικίσουν κόρες,  να προσέξουν ηλικιωμένους γονείς και πεθερικά.

Με αποθέματα ψυχής, αγωνίστηκαν αθόρυβα, ακούραστα και καρτερικά, θυσιάζοντας τη δική τους ζωή, χωρίς να περιμένουν καμία ανταπόδοση.

Η 15η Οκτωβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα της αγρότισσας, είναι λοιπόν μια μέρα υπενθύμισης και αναγνώρισης της προσφοράς, όλων αυτών των ηρωίδων γυναικών, αλλά και μέρα ευθύνης όλων μας, έναντι της σύγχρονης αγρότισσας.

Μπορεί οι συνθήκες να έχουν βελτιωθεί, όμως παραμένει ακόμη μεγάλη η προσπάθεια, που πρέπει να καταβάλλουν η πολιτεία και οι πολιτικοί, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Να αναδείξουμε και να υποστηρίξουμε περισσότερο, να διευρύνουμε τις πρωτοβουλίες και να ενισχύσουμε το ρόλο, που διαδραματίζουν οι γυναίκες της υπαίθρου, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην οικογένεια.

Είναι καθοριστική η αξία και η συμβολή τους,  στην πρωτογενή παραγωγή και την ανάπτυξη, που η χώρα μας επιζητά εναγωνίως, αλλά και που η Ε.Ε., έχει ως προτεραιότητα.

Είναι άμεσο και αναγκαίο να αλλάξουμε το τραγικό περιβάλλον, που έχει διαμορφώσει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για όλο τον αγροτικό κόσμο και συνεπώς και για τις αγρότισσες.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον οικονομικό μαρασμό και την περεταίρω συρρίκνωση της αγροτιάς μας.

Οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, θα αναγκάσουν πολλές αγρότισσες, να παραμείνουν ανασφάλιστες. Η φορολογική αφαίμαξη στερεί από τις αγροτικές οικογένειες, βασικά αγαθά. Τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, έχουν αφεθεί αναξιοποίητα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, δεν χρησιμοποιούνται πλέον, προς όφελος των αγροτών, αλλά ούτε και προς όφελος της εθνικής μας οικονομίας.

Η Ν.Δ. , πίστευε και πιστεύει στον καθοριστικό ρόλο του αγροτικού κόσμου, γι’ αυτό στήριξε ποικιλοτρόπως την αγροτική παραγωγή και τις εκατοντάδες χιλιάδες αγρότισσες και αγρότες της χώρας μας.

Έτσι και τώρα, στις προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η ανάκαμψη της αγροτικής οικονομίας, που θα βελτιώσει και τη ζωή της αγρότισσας και ήδη κατέθεσε προτάσεις, που θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Στη Θεσσαλία και στο Νομό μας οι γυναίκες της υπαίθρου είναι κυρίαρχες φυσιογνωμίες και ζώντας δίπλα τους, μου ενέπνευσαν αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση. Τους εύχομαι, οι σπόροι στο χώμα, να ευδοκιμούν και να καρπίζουν, όπως και οι σπόροι της ζωή τους.

Ως πολιτικός, τα αγροτικά ζητήματα έχουν προτεραιότητα στις διεκδικήσεις μου. Το απέδειξα στο παρελθόν  και με τον ίδιο απόλυτο τρόπο θα συνεχίσω να είμαι σύμμαχος στο πλευρό του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου.

Ασημίνα Σκόνδρα

πρ. Βουλευτής Ν.Δ. Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Απέραντη χωματερή θυμίζουν Ματαράγκα, Σοφάδες και άλλα χωριά του Δ. Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα με θύμα έναν 73χρονο