Ειδήσεις

Ασ. Σκόνδρα : Η κυβέρνηση να λύσει αμέσως το πρόβλημα που δημιούργησε στους αγρότες


Αγανάκτηση, οργή, πίκρα , απελπισία έχει κυριεύσει από προχθές πλήθος αγροτών του Νομού μας, μόλις διαπίστωσαν ότι τα χρήματα της συνδεδεμένης ενίσχυσης που εναγωνίως περίμεναν, δεν υπήρχαν πιστωμένα στους λογαριασμούς τους ή ήταν ελάχιστα.

Σα να μην έφτανε  αυτό, πολλοί φαίνονται και χρεωμένοι με πρόστιμο, αφού τους επιβάλλεται ποινή, λόγω των υποτιθέμενων ψεύτικων στοιχείων της δήλωσης ΟΣΔΕ.

Προβλήματα με την τηλεπισκόπηση, σε ένα μικρό ποσοστό, καταγράφηκαν και στο παρελθόν.  Τώρα όμως η έκταση και ο βαθμός, ξεπερνά κάθε προηγούμενο, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτηματικά και να κυριαρχεί η καχυποψία, για το κατά πόσο «τυφλώθηκε» ο δορυφόρος ή οι κυβερνόντες το είδαν ως ευκαιρία, να κρατήσουν πιθανόν, για άλλες χρήσεις τα χρήματα των αγροτών.

Η καθ ‘όλα «ευαίσθητη» κυβέρνηση Τσίπρα, θα έπρεπε να σκεφθεί πολύ καλά, τόσο την περίοδο, όσο και την κατάσταση που επικρατεί στις αγροτικές οικογένειες, πριν προβεί στις πιστώσεις των λογαριασμών. Άλλωστε είχε τη πολυτέλεια του χρόνου, αφού η μία αναβολή διαδέχονταν την άλλη.

Με τις συνεχείς λοιπόν αναβολές των πληρωμών, φτάσαμε στο ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Οι αγρότες, με την υπομονή τους να έχει εξαντληθεί, περίμεναν με ανυπομονησία αυτά τα χρήματα, για να προχωρήσουν σε καλλιεργητικές φροντίδες, αγορές εφοδίων και σπόρων, αλλά και πληρωμές υποχρεώσεών τους.

Η «πρώτη φορά αριστερά» από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ποτέ δεν ήταν συνεπής στις πληρωμές των αγροτών και τα χρέη της προς αυτούς, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Ο κ. Τσίπρας, τα αρμόδια Υπουργεία και οι εμπλεκόμενοι φορείς, θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν είναι  μισθοσυντήρητοι, ότι λίγες φορές το χρόνο παίρνουν  χρήματα στα χέρια τους και βάσει αυτών, κάνουν τον προγραμματισμό τους, τόσο βιοποριστικά όσο και επαγγελματικά.

Γι’ αυτό η συνέπεια στο χρόνο και τα ποσά καταβολής, είναι  σημαντικότατη.  Πολύ δε περισσότερο τώρα που χάρη των κυβερνητικών τους επιτευγμάτων, έχει κοπεί η πίστωση σε κάθε οικονομική συναλλαγή και έχει σταματήσει η δανειοδότηση. Παράλληλα οι φόροι αυξάνονται, όπως και ο Φ.Π.Α. στα αγροτοεφόδια, που εκτινάχθηκε στο 23%.

Η Καρδίτσα είναι από τους Νομούς με το μεγαλύτερο πρόβλημα στην καταβολή της συνδεδεμένης, αφού υπάρχουν Δημοτικά Διαμερίσματα που το ποσοστό των απλήρωτων παραγωγών, αγγίζει το 90%. Πρόκειται για ειλικρινείς και σοβαρούς παραγωγούς κι αν υπάρχουν κάποιοι «επιτήδειοι», που δηλώνουν παράνομα μεγαλύτερες εκτάσεις, κανείς δεν έχει αντίρρηση στο να τους επιβληθεί ανάλογη ποινή, αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός της τηλεπισκόπησης.

Υπήρχε ο χρόνος να έχει πραγματοποιηθεί διασταύρωση των στοιχείων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και μέσα από συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς (πύλες), να είχαν γίνει οι διορθώσεις, έτσι ώστε να προληφθεί το σημερινό «μπάχαλο».

Επειδή τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί και η καταβολή του ποσού, που αναλογεί σε κάθε δικαιούχο, πρέπει να γίνει άμεσα, δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί η διαδικασία των ενστάσεων, που  χρειάζεται μήνες για  να ολοκληρωθεί.

Πρέπει η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να πάρει την πολιτική απόφαση, να πιστωθούν άμεσα –πριν το Πάσχα- οι λογαριασμοί των παραγωγών, εις το ακέραιο, βάσει των δηλώσεων. Η διαδικασία δε, των ενστάσεων, διασταυρώσεων, ελέγχων, επιτοπίων ελέγχων και διορθώσεων  να προχωρήσει κανονικά  και σε όποιους διαπιστωθεί παρανομία, να τους καταλογιστεί η ανάλογη ποινή.

Ελπίζω η κυβέρνηση, να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του θέματος  και να το λύσει το συντομότερο δυνατόν.

Φτάνουν τα προβλήματα που δημιουργεί κάθε μέρα, σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Να σκεφθεί πως ότι απέμεινε παραγωγικό σ’ αυτή τη χώρα, είναι ο πρωτογενής τομέας.

 

Ασημίνα Σκόνδρα

Πρ. Βουλευτής Ν.Δ. Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Φιλανθρωπικό φεστιβάλ «Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα» στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Ο Δ. Μουζακίου επενδύει στη δημιουργία συλλογικών σχημάτων στον Αγροτικό τομέα