Αυστηροί κρεοσκοπικοί έλεγχοι για την κατανάλωση νωπού κρέατος


Σχετικά με την εμφάνιση κρουσμάτων Καταρροϊκού πυρετού σε ορισμένες εκτροφές αιγών και προβάτων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό ότι:

  • Ο Καταρροϊκός πυρετός είναι νόσημα που προσβάλλει όλα τα μηρυκαστικά και κυρίως το πρόβατο, δεν μεταδίδεται ούτε στον άνθρωπο ούτε στα σαρκοφάγα (σκυλιά, γάτες, κλπ.).
  • Η σφαγή των ζώων σε εγκεκριμένα σφαγεία πραγματοποιείται μετά την προ σφαγής επιθεώρηση των προσαχθέντων ζώντων ζώων από τον επίσημο κρεοσκόπο δημόσιο κτηνίατρο. Έτσι, επιβλέπεται όλη η διαδικασία σφαγής και διενεργείται ο απαραίτητος κρεοσκοπικός έλεγχος των σφαγίων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
  • Στην Π.Ε. Καρδίτσας λειτουργούν τρία εγκεκριμένα σφαγεία (Σφαγεία Καρδίτσας Α.Ε., Σφαγεία Έξαρχος Α.Ε. και Σφαγεία Δήμου Παλαμά), από τα οποία προμηθεύονται σφάγια τα καταστήματα λιανικής πώλησης κρέατος.

 

Συνεπώς δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας για την κατανάλωση νωπού κρέατος αμνών, εριφίων, προβάτων, αιγών και βοοειδών στην περίπτωση που ο καταναλωτής τα προμηθεύεται από καταστήματα λιανικής πώλησης.

 

 

Με Ε.Π.

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος

 

 

 

Λεοντάρης Βασίλειος

 

Προηγούμενο άρθρο Γ. Κωτσός: «Οι θέσεις μας για την ΠΕΔ Θεσσαλίας»
Επόμενο άρθρο Σχετικά με την απολύμανση των κάδων μηχανικής αποκομιδής