Ειδήσεις

Αυτό είναι το σχέδιο για την άρση των περιοριστικών μέτρων


Τη φιλοσοφία και τις διαδοχικές φάσεις του σχεδίου μετάβασης στη νέα κανονικότητα, με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ανακοίνωσε στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ακολούθησε η εξειδίκευσή τους.

“Το προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας είναι ένα ρίσκο που πρέπει να πάρουμε τώρα” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος.

“Η κανονικότητα που γνωρίζαμε μέχρι τον Φεβρουάριο δε θα υπάρξει, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο” είπε ακόμη.

Όπως είπε ο υφυπουργός ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, από τις 4 Μαΐου ανοίγουν εταιρίες λιανικού εμπορίου: βιβλιοπωλεία, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, εταιρίες που πωλούν φυτά.

Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας για το προσωπικό και τους πελάτες ενώ η έναρξη λειτουργίας είναι στις 10 π.μ. και προβλέπεται διεύρυνση ωραρίου κατά περίπτωση.

Στα καταστήματα έως 20 τ.μ επιτρέπεται η παρουσία έως 4 ατόμων – για άνω των 100 τ.μ. μέχρι 12 ατόμων + ένα άτομο ανά 15 τ.μ.

Στα σούπερ μάρκετ ισχύει η απόσταση 2 μέτρων ανά 2 ατόμων και ο μη σχηματισμός ουράς άνω των 5 ατόμων. Οι λαϊκές θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το 50% και οι παράλληλες αγορές όπως έχουν διαμορφωθεί.

Στα ΚΤΕΟ η προσέλευση θα γίνει μόνο κατόπιν ραντεβού – Υποχρεωτική χρήση μάσκας, γαντιών προστασίας και αντισηπτικού για το προσωπικό

Στις 11 Μαΐου ανοίγουν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με τα παραπάνω μέτρα απόστασης πελατών. Επανεκκινούν και οι σχολές οδηγών με γάντια μιας χρήσης, αντισηπτικού και μάσκας για εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενο. Επανέρχονται στις λαϊκές αγορές τα βιομηχανικά είδη.

Στις 18 Μαΐου επαναλειτουργούν ζωολογικά πάρκα και κήποι, αρχαιολογικοί χώροι και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών χωρίς να επιτρέπεται παροχή υπηρεσιών σε καθήμενους. Ισχύουν οι παραπάνω περιορισμοί για την παρουσία ατόμων ανά τ.μ.

1η Ιουνίου ανοίγουν εμπορικά κέντρα με υποχρεωτική μάσκα και εργαζόμενους και καταναλωτές και εξυπηρέτηση χωρίς καθήμενους. Δεν θα λειτουργήσει η εστίαση για τα εμπορικά. Μέγιστη παρουσία είναι ένας πελάτης ανά 20 τ.μ. και ισχύουν οι κανόνες εντός καταστημάτων όπως παραπάνω.

Επίσης 1η Ιουνίου επανεκκινούν εστιατόρια και καφετέριες μόνο σε εξωτερικούς χώρους με τραπέζια και stand να είναι ανά 2 μέτρα, ενώ ανά τραπέζι προβλέπονται 4 άτομα.

 

Ανοίγουν για τους πιστούς οι εκκλησίες στις 17 Μαΐου

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εκκλησία λέγοντας: «Επιτρέψτε μου, εδώ, μία αναφορά στην Εκκλησία: Ευχαριστώ τον Αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο για την κατανόηση και τη συνεργασία μας. Δεν ήταν εύκολη για κανέναν μας η εμπειρία του φετινού Πάσχα. Αποδείχθηκε, όμως, ότι ήταν αναγκαία για όλους. Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα».

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά. Αύριο, η Υπουργός Παιδείας θα κάνει μια πιο αναλυτική ενημέρωση. Βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με την Επιτροπή Επιστημόνων για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των μέτρων προστασίας των παιδιών μας αλλά και των εκπαιδευτικών.

Την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα εστιατόρια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι την 1η Ιουνίου ξεκινά και η δραστηριότητα στον τομέα της Εστίασης, πάντα με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Και τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης. Μέσα στον Ιούνιο, τέλος, και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. Κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές. Όπως γίνεται σαφές, το πρόγραμμα της επόμενης φάσης είναι απόλυτα μελετημένο. Θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα αλλά θα αξιολογείται ανά 24ωρο, από ένα μεικτό Παρατηρητήριο Κυβέρνησης, Υπηρεσιών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κινητοποίηση υγειονομικών στα πλαίσια της Πανελλαδικής Δράσης
Επόμενο άρθρο Νέους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων εγκαθιστά η Περιφέρεια