Ειδήσεις

Αφιέρωμα μνήμης στον Θύμιο Καρακατσάνη


Με ένα αφιέρωμα μνήμης στον μεγάλο αριστοφανικό ηθοποιό, παγκοσμίως γνωστό μέσα από το έργο του, Θύμιο Καρακατσάνη θα ξεκινήσει την Παρασκευή 3 Μαρτίου, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο και ώρα 8.30μ.μ., το 33ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας.

Θα είναι ένα αφιέρωμα μέσα από τα μάτια της επί 44 χρόνια συντρόφου του αξέχαστου ηθοποιού Ρούλας Καρακατσάνη μέσα από το βιβλίο που έγραψε με τίτλο «Μάθημα Σιωπής» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας – δημοσιογράφος Χρήστος Σιάφκος και η εκπαιδευτικός κ. Βασιλική Κοζιού – Κολοφωτιά, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η κόρη του Θύμιου Καρακατσάνη Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, επίσης γνωστή και ταλαντούχα ηθοποιός.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Θύμιος Καρακατσάνης τιμήθηκε για την προσφορά και το έργο του κατά τη διάρκεια του 14ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας και τώρα η Καρδίτσα είναι η πρώτη πόλη που, μετά τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από το θάνατό του, οργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής για εκείνον.

 

Περίληψη του βιβλίου

«Μια βαθιά κατάθεση ψυχής για μια επίπονη πορεία συνύπαρξης που κράτησε τα σαράντα τέσσερα χρόνια που έζησα με έναν από τους πιο σπουδαίους θεατράνθρωπους, τον Θύμιο Καρακατσάνη, και η κάθε της στιγμή ήταν ουσιαστική. Πόσο δύσκολα ήταν τα πρώτα δέκα χρόνια, πόση ταλαιπωρία, άγχος, απογοητεύσεις περάσαμε, ώσπου να καταφέρει να ορθοποδήσει μόνος του σε έναν χώρο που πολλές φορές γίνεται κινούμενη άμμος να σε εξαφανίσει. Ίντριγκες, μαχαιριές πισώπλατες, ψέματα, υποκρισία, λυκοφιλίες, αγκαλιές και ανάμεσά τους η ανασφάλεια να τους εξουσιάζει. Όσα μπόρεσε η μνήμη να κρατήσει: αλήθειες κρυμμένες, σημαντικές γνωριμίες, έρωτας, πάθος, αποτυχίες, επιτυχίες, χαρές, πίκρες και το βασικότερο, ο αγώνας για επιβίωση σε ένα επάγγελμα που δεν σε αφήνει να έχεις σιγουριά και ακροβατείς με την καθημερινότητα».

 

Σύντομο βιογραφικό της Ρούλας Καρακατσάνη

«Tο πρώτο μου κλάμα ακούστηκε μια νύχτα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, στα προσφυγικά της Πάτρας. Γεννιότανε το 1947, μαζί του κι ο Εμφύλιος. Mεγάλωσα με τις δυσκολίες της εποχής. Mετανάστευση, φτώχεια. Mόνο η ελπίδα κυκλοφορούσε ελεύθερη. Aπ’ τα δώδεκα χρόνια μου δούλευα για να συντηρώ την οικογένειά μου. Tο 1969 παντρεύτηκα τον Θύμιο Καρακατσάνη και η ζωή μου μπήκε στο δρόμο του θεάτρου. Γαλουχήθηκα στα παρασκήνια. Στα σαράντα τρία μου αποφάσισα να μιλήσω στις κόρες μου. Έπρεπε να με γνωρίσουν. Έτσι έγραψα το πρώτο μου βιβλίο, με τίτλο Φεγγαριαστήκανε στα Tαμπάχανα, που κυκλοφόρησε το 1993 απ’ τις Eκδ. Λιβάνη (εξαντλημένο). Το δεύτερο κυκλοφόρησε το 1996, με τίτλο Έξω απ’ τη «Σόνια» στις επτά, το τρίτο το 1999, με τίτλο H Eύελπις του

Προηγούμενο άρθρο Θεατρικό παιχνίδι στον Δ ΄ Παιδικό Σταθμό Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Εγγραφή στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών