Αφιέρωμα στον Καβάφη στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας


Μία εξαιρετική μουσικοποιητική παράσταση αφιερωμένη στο μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013 στις 9.00 το βράδυ στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ThessalikonGrandHotel .

H εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, που θα γίνει από 4-13 Ιουλίου 2013 και υλοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Καρδίτσας και το βιβλιοπωλείο «ΠΑΙΔΕΙΑ».

Η παράσταση αυτή – αφιέρωμα στο σπουδαίο Αλεξανδρινό ποιητή, θεωρείται από πολλούς πνευματικούς ανθρώπους ως μια από τις πιο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις στο έργο του. Έχει παρουσιαστεί στο σπίτι του ποιητή στην Αλεξάνδρεια, στο Κέντρο Τεχνών Αλεξανδρείας, Κίνι της Σύρου υπό την πανσέληνο του Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο της Σάμου, φεστιβάλ του Δήμου Εξωμβούργου, θέατρο Απόλλων της Σύρου, Μέγαρο Τσιροπινά του Δήμου Ποσειδωνίας Σύρου, Άνδρο, Ίο, Σαντορίνη, Νάξο, Αμοργό, Σέριφο, Μύκονο, Παροικία και Νάουσα Πάρου, Σχοινούσα, Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας, Αμφιθέατρο «Διονύσιος Αρεοπαγίτης», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, Ίδρυμα Ευγενίδου, Αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Μέγαρο Μουσικής της Γρανάδα, Κέντρο Μουσικής Τεκμηρίωσης Ανδαλουσίας, Παγκόσμιο Μουσικό Φεστιβάλ της Ούμπεδα στην Ανδαλουσία, Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο, Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών, Ιωάννινα, Παρίσι, με επόμενους προορισμούς το Λονδίνο, Στρασβούργο (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), Ιθάκη, Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης, Αλεξάνδρεια (Καβάφεια 2013), Ηρώδειο, Ιθάκη κ.α.

Την ολοκληρωμένη αυτή εκδήλωση – αφιέρωμα θα παρουσιάσει η ομάδα «ΚΑΒΑΦΗΣ» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρο, ενώ την παράσταση θα προλογίσει ο φιλόλογος – δοκιμιογράφος Παρμενίων Μπώλος.

Θα πραγματοποιηθεί έκθεση βιβλίου αφιερωμένο στον Κωνσταντίνο Καβάφη με τη φροντίδα του βιβλιοπωλείου «ΠΑΙΔΕΙΑ».

Η παράσταση διαρκεί 1.30΄ ώρα περίπου και παίζουν οι μουσικοί Νίκος Απέργης, Ζαννής Μαραγκός, Νίκος Ρούσσος, Κατερίνα Βαρδούση, Αποστόλης Μάρης, Βαγγέλης Αραγιάννης, Αντώνης Κονσολάκης.

Ερμηνεύονται 11 τραγούδια Ελλήνων συνθετών σε ποίηση Καβάφη. Στο τραγούδι η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου.

Τραγούδι: Τα παράθυρα. Μουσική Μπάμπη Κουλούρα.

Τραγούδι: Μονοτονία. Μουσική Θάνου Μικρούτσικου

Τραγούδι: Μέρες του 1903. Μουσική Μάνου Χατζιδάκι

Τραγούδι: Επέστρεφε. Μουσική Μπάμπη Κουλούρα. Ενορχήστρωση Δημήτρη Οικονομάκη

Απρίλιος 1908, από τ’ ανέκδοτά του το ποίημα: Κρυμμένα

Τραγούδι: Δεκέμβρης του 1903. Μουσική Σωκράτη Μάλαμα

Τραγούδι: Γενάρης 1904. Μουσική Θάνου Μικρούτσικου

Τραγούδι: Δυνάμωσις. Μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου

Τραγούδι: Για να ΄ρθουν. Μουσική Μπάμπη Κουλούρα. Ενορχήστρωση Δημήτρη Οικονομάκη

Τραγούδι: Γκρίζα. Μουσική Χρήστου Νικολόπουλου

Τραγούδι: Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον. Μουσική Δήμου Μούτση

Στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, που θα γίνει από 5-13 Ιουλίου 2013 θα λάβουν μέρος κορυφαίες Χορωδίες, συμφωνικές ορχήστρες, σολίστ οργάνων και Όπερας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέροντας ένα πρόγραμμα που δεν συναντά κανένας σε επαρχιακή πόλη.

To κορυφαίο επαρχιακό Φεστιβάλ της Ελλάδος, κατά τη Μελίνα Μερκούρη, το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας συνεχίζει μακριά από λαϊκισμούς, εμπορικά κυκλώματα και κινήσεις εντυπωσιασμού, να αποτελεί μια σημαντική τομή για την Αισθητική Αγωγή και τον πολιτισμό της Ελλάδος, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας. Oργανώνεται από το 1983 στην Καρδίτσα και αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός, ενώ υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίκου Ευθυμιάδη.

Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στους Κωνσταντίνο Καβάφη (1863-1933) για τα150 χρόνια από τη γέννησή του,GiuseppeVerdi (1813-1901) για τα 200 χρόνια από την γέννησή του, BenjaminBritten (1913-1976) για τα 100 χρόνια από την γέννησή του και RichardWagner (1813-1883) για τα 200 χρόνια από την γέννησή του, τους οποίους τιμά φέτος όλος ο κόσμος.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας) και ο Δήμος Καρδίτσας.

ΧΟΡΗΓΟΣ: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑ

Προηγούμενο άρθρο Σε φάση ολοκλήρωσης η μελέτη ηλεκτροκίνησης της γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα
Επόμενο άρθρο Τιμητική εκδήλωση για τον μαθητή Στέργιο Τσίτο