Αφιέρωμα του «DER SPIEGEL» στο συμπολίτη Θ. Καραθάνο και στο Ελληνικό κρασί


Με αφορμή την προσωπική  σχέση και εμπειρία του Θάνου Καραθάνου με το κρασί, το γερμανικό περιοδικό «DER SPIEGEL», κάνει ένα ιδιαίτερα προβεβλημένο πολυσέλιδο αφιέρωμα με τίτλο «το αίμα της γης», στην κοινωνική διάσταση του ελληνικού κρασιού και των ανθρώπων του.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων, που η δημοσιογράφος Barbara Supp με τη λογοτεχνική της γραφή αποκαλεί «ιεροκήρυκα της φροντίδας και του σεβασμού», άφησε την Αθήνα για να καλλιεργήσει τη γη του στην Καρδίτσα και να παρακινήσει αμπελουργούς  και οινοποιούς να στραφούν στην ποιότητα και στη συνέργεια. Ασκώντας κριτική σε πολιτικές κοινοτικών επιδοτήσεων όπως η εκρίζωση αμπελώνων αλλά και στον τρόπο αξιοποίησης άλλων καθώς και της «βοήθειας» από το γραφειοκρατικό κράτος, εκθειάζει το ελληνικό κρασί μέσα από τη δουλειά των παραγωγών του, την ιστορία, τις ποικιλίες, τα χαρακτηριστικά και τη διεθνή του αναγνώριση.
Ταυτόχρονα αναφέρεται στην οικονομική κρίση, στις δυσκολίες που βιώνουν οι Έλληνες σε μια χώρα με τεράστια προβλήματα, τα περισσότερα των οποίων δημιούργησαν οι ίδιοι οι πολιτικοί της, αλλά και στην ελπίδα ότι επιστρέφοντας σε παραγωγικά μοντέλα ανάπτυξης με έμφαση την αγροτική βιομηχανία και  με παραδείγματα όπως το κρασί, το γενικότερο κλίμα θα μπορούσε  να αλλάξει.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το συγκεκριμένο άρθρο, που ήδη φέρνει θετικά σχόλια για την Ελλάδα, το κρασί και τους ανθρώπους της, δημοσιεύεται την εβδομάδα των «πιο κρίσιμων ελληνικών εκλογών» από ένα έντυπο που κατά καιρούς έχει επικρίνει τη χώρα και  τους πολίτες της. Επίσης ότι το άρθρο απευθύνεται σε όλους τους γερμανόφωνους και όχι μόνο σε ένα  εξειδικευμένο κοινό οινοφίλων. Στην κύρια εξαγωγική αγορά δηλαδή, που για χρόνια αγνοούσε το ελληνικό κρασί ή το είχε συνδέσει μόνο με τη ρετσίνα και το γύρο.
Ο αμπελουργός και οινολόγος Θ. Καραθάνος, το λιγοστό «συμβολικό» κρασί του οποίου «Χίλια Κλήματα» καταναλώνεται στο οικογενειακό ξενοδοχείο «ΚΑΖΑRMA LAKE RESORT» στη Λίμνη Πλαστήρα, δέχτηκε να δώσει τη συνέντευξη αυτή, για να συμβάλλει στην προσπάθεια αντιστροφής της αρνητικής εικόνας της χώρας διεθνώς αλλά και για να προβάλλει το ελληνικό κρασί, δίνοντας τη «σκυτάλη» στους Έλληνες εξαγωγείς κρασιού για τα περαιτέρω…

Προηγούμενο άρθρο ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - Κόμματα και υποψήφιοι στο Νομό μας
Επόμενο άρθρο «Από 22 έως 28 Ιουνίου η 45η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ 2012»