Αύξηση στα δημοτικά τέλη στο Δήμο Μουζακίου έως και 73%


 

 

Αύξηση από 8% έως  73%  στα Δημοτικά Τέλη  αποφάσισε κατά πλειοψηφία  το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μουζακίου  στη συνεδρίασή του στις 30/3/2015.

Ανένδοτοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της συμπολίτευσης στήριξαν την πρόταση του Δημάρχου κ. Γεώργιου Κωτσού και την εισήγηση του αρμοδίου αντιδημάρχου Βάϊου Φροξυλιά, έτοιμοι ακόμη και να χειροκροτήσουν. Παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης και όλων των δημοτικών παρατάξεων , πλην της παράταξης  του κ.  Θωμά Καλαμπαλίκη ο οποίος απουσίαζε,  η αύξηση τελικά αποφασίστηκε  χωρίς να προσκομισθούν   τα έγγραφα εκείνα που να τη δικαιολογούν .Δεν μπόρεσε ο αντιδήμαρχος από το Πευκόφυτο κ. Κουτσογιάννης να μας απαντήσει γιατί στο Πευκόφυτο που τα περισσότερα σπίτια είναι ακατοίκητα αυξάνονται τα δημοτικά τέλη  σε ποσοστό 73 % . Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ Βάϊος Φρυξυλιάς  και ο  Δήμαρχος ,αρκέστηκαν σε απλές προφορικές εξηγήσεις του τύπου  ΄΄ είχαμε οκτώ χρόνια να αυξήσουμε τα τέλη -αυξήθηκε ο όγκος σκουπιδιών στο Μουζάκι , είναι πολύ δύσκολο να γίνει μελέτη κ.τ.λ. ΄΄ . Ο σύμβουλος της συμπολίτευσης κ Δ. Παναγόπουλος ,έφυγε  από τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής ευχαριστημένος γιατί στο χωριό του τον Ελληνόπυργο τα τέλη αυξάνονται μόλις 20 % , από  1,10 €/τ.μ.  σε 1,20 € τ.μ. για όλες τις συνδέσεις .

Άδικη, Αδικαιολόγητη ,Αβάσιμη  και Ανυποστήρικτη είναι η αύξηση των Δημοτικών Τελών  73%  στις ορεινές κοινότητες του Δήμου Μουζακίου (Αμυγδαλή ,Ανθοχώρι, Βατσουνιά, Δρακότρυπα, Ελληνόκαστρο, Κρυοπηγή, Οξυά, Πευκόφυτο και Πορτή )  από 0,70€/τ.μ. σε 1,20€/τ.μ. καθώς και η αύξηση 50% στα τέλη στις κοινότητες Γελάνθη, Λαζαρίνα ,Μαγουλίτσα και Μαυρομμάτι, από  0,80€/τμ σε 1,20€/τμ.

Όπως προβλέπεται από την νομοθεσία μια τέτοια απόφαση πρέπει να  αιτιολογείται επαρκώς είτε στο κείμενό της ,είτε με αναφορά στα συνοδεύοντα αυτή στοιχεία.

Σύμφωνα με όσα εισηγήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βάϊος Φροξυλιάς  ΄΄Τα δημοτικά τέλη  είναι ανταποδοτικά, δίκαια και ανάλογα των παρεχομένων υπηρεσιών και ο  μη προσδιορισμός του τέλους στο προσήκον ύψος ώστε να καλύπτονται οι σχετικές δαπάνες συνιστά βαρεία παράβαση καθήκοντος ΄΄ .

Οφείλουν λοιπόν οι διοικούντες του Δήμου να αποδείξουν ότι οι δαπάνες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού δεν μεταβλήθηκαν τα προηγούμενα οκτώ (8) χρόνια και μεταβλήθηκαν ξαφνικά  το έτος 2013 έως σήμερα . Οφείλει η διοίκηση του δήμου να αποδείξει ότι  τα έξοδα ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας είναι ίδια σε κάθε δημοτική ενότητα (Μουζακίου-Ιθώμης-Παμίσου ) γεγονός που να δικαιολογεί τον ίδιο συντελεστή 1,20 €/τ.μ. που επιβάλλει σε όλα τα χωριά .

Οφείλει να αποδείξει  και να δικαιολογήσει γιατί αυξάνει τα τέλη  στις επαγγελματικές συνδέσεις της πόλης του Μουζακίου κατά ποσοστό  14%  από 1,80 σε 2,00 € /τ.μ. και τις μειώνει στις επαγγελματικές συνδέσεις της ενότητας Παμίσου που είναι εγκατεστημένες  πολύ μεγάλες επιχειρήσεις από  2,36 σε 2,00 €/τ.μ.   και παράλληλα αυξάνει τα τέλη σε ποσοστό 33% στα σπίτια του Αγναντερού και των άλλων χωριών  της ενότητας Παμίσου από 0,91 σε 1,20 € /τ.μ.

Η διοικούσα αρχή του Δήμου Μουζακίου αφού εξασφάλισε την επανεκλογή της για τα επόμενα πέντε (5) χρόνια αποφασίζει χωρίς να συντάξει μελέτη, χωρίς να  κάνει διαβούλευση ,  αυξήσεις  στα Δημοτικά Τέλη που θα τις δούμε όλοι ,ίσως και αναδρομικά  από 1/1/2015 στα τιμολόγια της ΔΕΗ .

Για να μαλακώσει όμως τις αντιδράσεις αποφάσισε μείωση από 30 έως 50% στους πολύτεκνους, τρίτεκνους και ΑΜΕΑ  θέτοντας όμως  όρια εισοδήματος έως 15000 € .

Ως δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης  θα πράξουμε το χρέος και το  καθήκον μας  και πέραν από την έντονη διαφωνία και διαμαρτυρία μας  , θα προσφύγουμε κατά του κύρους αυτής της απόφασης στα αρμόδια όργανα της περιφέρειας ,δικαίωμα που το έχει και κάθε δημότης που θα δει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ να εκτινάσσονται και πάλι στα ύψη.

 

    Παρασκευή Ντούρβα

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σε τουρνουά στη Λάρισα τα κορίτσια του Ολυμπιακού Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Πάνω από 2000 παιδιά σε Καρδίτσα και Θεσσαλία στηρίζει το «Χαμόγελο του Παιδιού»