Αύριο «κληρώνει» για το οινοποιείο της ΕΑΣΚ – Θα περάσει ή όχι στα χέρια του «Διόνυσου»;


«Παρ’ ότι η φετινή χρονιά ήταν η καλύτερη σε θέμα παραγωγής για τους αμπελοπαραγωγούς του νομού, τείνει να εξελιχθεί σε εφιάλτη με ευθύνη της διοίκησης της ΕΑΣΚ», τόνισε το πρωί της Πέμπτης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού αμπελουργών Καρδίτσας «Διόνυσος» κ. Γκαζούνης Φώτης, πλαισιωμένος από τα μέλη του Δ.Σ. και τον μελετητή κ. Γιώργο Κορομπίλια. Ο κ. Γκαζούνης αναφερόμενος στη διαδικασία εκμίσθωσης του οινοποιείου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, είπε οτι μόνο ο «Διόνυσος» -βάσει νόμου- μπορεί να διεκδικήσει τη λειτουργία του, παρ’όλο που το μίσθωμα θα δυσκολεύσει τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά τη ρευστότητα προς τους παραγωγούς. Από την πλευρά του ο κ. Κορομπίλιας αναφέρθηκε στη μελέτη που έχει κάνει ο «Διόνυσος» όχι μόνο για την καλή λειτουργία του οινοποιείου αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Συνοπτικά η μελέτη:

 

 

Η μελέτη

 

Με την παρούσα μελέτη επιθυμούμε να υποβάλλουμε το αίτημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Αμπελοοινικού Τομέα Καρδίτσας με την επωνυμία «Διόνυσος Α.Ε.» για την ενοικίαση και λειτουργία του οινοποιείου της ΕΑΣΚ που βρίσκεται σε εκκαθάριση. Η λειτουργία του συνεταιριστικού οινοποιείου αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση των αμπελουργών της περιοχής μας που βρέθηκαν μετά την παύση των εργασιών του (με την έναρξη του καθεστώτος εκκαθάρισης). Έχει αξιολογηθεί από τους τοπικούς παράγοντες του νομού Καρδίτσας ως ρεαλιστική και βιώσιμη καθώς καθημερινά διαβάζουμε στις τοπικές εφημερίδες τις προτάσεις τους για την ανάληψη της λειτουργίας από το συνεταιρισμό μας. Η πρόταση του συνεταιρισμού Διόνυσος που αποτελεί το μοανδικό συνεταιρισμό στο νομό μας με μέλη αμπελοκαλλιεργητές και με δυναμικότητα μεγαλύτερη από το 50% των καλλιεργούμενων εκτάσεων αμπελιού στο νομό, αποτελεί τη μοναδική εφικτή πρόταση για τη λειτουργία του οινοποιείου.

 

 

Αντικείμενο και στόχοι

 

 

Κυρίαρχος στόχος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Διόνυσος» είναι η αξιοποίηση της παραγωγής των οιναμπέλων των μελών του μέσα από τη διασφάλιση της λειτουργίας του συνεταιριστικού οινοποιείου Καρδίτσας. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την εκμετάλλευση της παραγωγής των μελών του συνεταιρισμού αρχικά και στη συνέχεια με τις παραγωγές των υπολοίπων καλλιεργητών αμπελιού του Ν. Καρδίτσας. Οι γενικοί αλλά και πιο ειδικοί στόχοι που αφορούν στο εγχείρημα λοιπόν είναι:

  • Η απορρόφηση όλης της παραγωγής των αμπελουργών του συνεταιρισμού Διόνυσος
  • Η απορρόφηση των σταφυλιών των παραγωγών του Ν. Καρδίτσας
  • Η άμεση επαφή με την αγορά και η πώληση ολόκληρης της ποσότητας κρασιού και τσίπουρου που θα παράγεται
  • Η επανατοποθέτηση στην αγορά των οίνων του συνεταιριστικού οινοποιείου και η σταδιακή αύξηση των πωλήσεων
  • Η δημιοργία μιας σταθερής ποιότητας κρασιού η οποία θα πιστοποιείται καθώς και η εφαρμογή υψηλών standards ποιότητας σε όλη την παραγωγική διαδικασία
  • Η δημιουργία προυποθέσεων επισκεψιμότητας στο οινοποιείο για τη βελτίωση της αναγνωρισιμότητας και την αύξηση των εσόδων του

Επίσης, στόχος της επένδυσης είναι η αξιοποίηση του οίνου ονομασίας προέλευσης «Μεσενικόλα» αλλά των τοπικών οίνων γεωγραφικής ένδειξης Καρδίτσας μέσα από την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης που περιλαμβάνει συνεργασία με τους παραγωγούς, παραγωγή, εμφιάλωση και προώθηση των συγκεκριμένων προιόντων. Η αναμενόμενη οικονομική δραστηριότητα θα αποτελέσει αναπτυξιακή θρυαλλίδα για την περιοχή και αφορμή για συμπληρωματικές επενδύσεις και δραστηριότητες.

 

Προηγούμενο άρθρο Αιτήματα των Αργιθεατών όπως αναδείχθηκαν στη λαική τους συνέλευση
Επόμενο άρθρο Μήνυμα Τσιάρα για τους επιτυχόντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ