Ειδήσεις

Αύριο Σάββατο η Ημερίδα για τον Φιλελληνισμό


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ημερίδα με θέμα «Ο Φιλελληνισμός και οι αγώνες των Ελλήνων» που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Καρδίτσας και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας το Σάββατο 17 Ιουνίου και ώρα 11:00 το πρωί στην αίθουσα «Θέατρο» του ξενοδοχείου «ΑΡΝΗ».

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού «Καραϊσκάκεια» η οποία αφιερώνεται στον φιλελληνισμό και τους αγώνες των Ελλήνων.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με τους απαραίτητους χαιρετισμούς και θα ακολουθήσουν οι ομιλίες της Δρ. Λουκίας Δρούλια, ομότιμης Διευθύντριας Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με θέμα «Η αναβίωση του ελληνικού ιδεώδους και ο φιλελληνισμός: μία περιδιάβαση», και της Δρ. Αλεξάνδρας Σφοίνη, εντεταλμένης ερευνήτριας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με θέμα «Η εικόνα των Ελλήνων στα φιλελληνικά φυλλάδια κατά την Ελληνική Επανάσταση».

Από 21 έως 27 Ιουνίου οι κύριες εκδηλώσεις

Οι κύριες εκδηλώσεις των Καραϊσκακείων θα πραγματοποιηθούν από 21 έως 27 Ιουνίου και θα έχουν επετειακό-πανηγυρικό χαρακτήρα.

Η 50η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.   Καλεσμένες χώρες είναι η Κίνα (με ένα αξιόλογο σχήμα από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Guangzhou), η Ρωσία (με το συγκρότημα φολκορικών χορών «Zdravitsa»), η Κολομβία (με το συγκρότημα παραδοσιακών χορών «Dezame Ser») και η Σερβία (με το συγκρότημα «Hajduk Stanko»).

Από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν συγκροτήματα από την Κέρκυρα, την Κρήτη, τη Νάξο, την Έδεσσα, τη Σαλαμίνα, τα Φάρσαλα και μία ομάδα χορευτών από τον Σύνδεσμο Ποντιακών Συλλόγων Νοτίου Ελλάδος.

Το δικό τους ΄΄χρώμα΄΄ θα δώσουν και τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα τα οποία για πρώτη φορά – λόγω του επετειακού χαρακτήρα της διοργάνωσης – θα συνεργαστούν μεταξύ τους και θα παρουσιάσουν έθιμα και δρώμενα του Νομού Καρδίτσας ώστε να αναδειχθεί η πολιτιστική μας «ταυτότητα».

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης ξεχωρίζει το τιμητικό αφιέρωμα στην κ. Μένη Παπανικολάου για το έργο και την προσφορά της στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και το θεσμό των Καραϊσκακείων. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Ιουνίου, στις 9.00 το βράδυ, με ομιλητές τον δήμαρχο Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκο και τον δήμαρχο Μουζακίου, Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας κ. Γιώργο Κωτσό.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα διεξαχθούν ο Καραϊσκάκειος Δρόμος που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 24 Ιουνίου με οργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρομματίου «Ο Γ. Καραϊσκάκης» και οι Σκοπευτικοί Αγώνες που θα γίνουν την Κυριακή 25 Ιουνίου με οργανωτή τον Αθλητικό-Σκοπευτικό Όμιλο Καρδίτσας «Η Άρτεμις».

Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί την προσεχή Τρίτη.

Προηγούμενο άρθρο Μουσικοχορευτική εκδήλωση από το Μουσικό Σχολείο
Επόμενο άρθρο Διανομή βιβλίων στα σχολεία του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα