Α. Σκόνδρα: Επείγοντα ζητήματα υγείας δεν μπορούν να περιμένουν


Παρέμβαση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου έκανε η Βουλευτής του Νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, με αφορμή την αποκάλυψη του απίστευτου Γολγοθά ενός πατέρα συνταξιούχου, που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να στείλει το παιδί του, που μετά από βαρύ τροχαίο δυστύχημα έχει 100% αναπηρία, στο εξωτερικό για να υποβληθεί σε εξειδικευμένες ιατρικές θεραπείες.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Σκόνδρα απευθυνόμενη στους συναρμόδιους Υπουργούς κ.κ. Βρούτση, Αθανασίου και Βορίδη, ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν Έλληνες πολίτες όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τα γραφειοκρατικά εμπόδια, που εμποδίζουν την γρήγορη επίλυση των προβλημάτων τους. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική περίπτωση γραφειοκρατική «ακαμψίας», αποτελεί η υποχρέωση της δημόσιας διοίκησης, να εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα, προτού δικαιωθεί οριστικά ένας πολίτης στην απαίτηση του.

Όπως επισημαίνει η κ. Σκόνδρα στους κ.κ. Υπουργούς, οι περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με την επίλυση σοβαρών θεμάτων υγείας, όπως η περίπτωση του εν λόγω πατέρα, που το ΙΚΑ αποφάσισε να ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης που δικαίωνε την απαίτηση του παιδιού του για άμεση θεραπεία σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού, οφείλουν να επιλύονται άμεσα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι καθυστερήσεις που προκαλούνται μπορούν να αποβούν μοιραίες ή να καταστήσουν μη ανατρέψιμη την κατάσταση της υγείας του ενδιαφερόμενου.

Ακολουθεί το ακριβές κείμενο:

Κύριοι Υπουργοί,

Οργή προκαλεί ο γολγοθάς ενός πατέρα, που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να στείλει το παιδί του, που μετά από βαρύ τροχαίο δυστύχημα έχει 100% αναπηρία, στο εξωτερικό για να υποβληθεί σε ιατρικές πράξεις και θεραπείες – οι οποίες σημειωτέον δεν αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα – και που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής αυτού του παιδιού.

Συγκλονιστική υπήρξε σε τηλεοπτική εκπομπή η περιγραφή του 66χρονου πατέρα, που είναι συνταξιούχος, για την περιπέτεια που βιώνει τα τελευταία χρόνια, αφού το παιδί του έχει περάσει από έξι επιτροπές! Ακολούθησε και προσφυγή στη δικαιοσύνη, όπου ο εν λόγω πατέρας και το παιδί του δικαιώθηκαν.

Ωστόσο, ο αρμόδιος ασφαλιστικός φορέας, το ΙΚΑ, μέσω της νομικής του υπηρεσίας αποφάσισε να καταθέσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης, όπως υποχρεούται από το νόμο, η οποία όμως θα εκδικαστεί μετά 1,5 χρόνο και η απόφαση θα καθαρογραφεί μετά από δύο χρόνια.

Χρόνος πολύτιμος, που μπορεί να αποβεί μοιραίος για το παιδί ή να καταστήσει μη ανατρέψιμη την κατάσταση της υγείας του, όπως βεβαιώνει μεταξύ άλλων και ο διευθυντής της νευροχειρουργικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας, που αναφέρει ότι η κατάστασή του παιδιού δεν αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, και αφού η εξάντληση όλων των ένδικων μέσων από την δημόσια διοίκηση – υποχρεωτική πάντα κατά τον νόμο – δημιουργεί σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις πολύ αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες, ερωτάστε κύριοι Υπουργοί:

1.             Υπάρχει πρόβλεψη του νόμου, υπηρεσίες του δημοσίου και των ν.π.δ.δ. να ΜΗΝ εξαντλούν όλα τα υφιστάμενα ένδικα μέσα, σε περιπτώσεις όπου, ο χρόνος ολοκλήρωσης μίας τέτοιας διαδικασίας μπορεί να προκαλέσει στον διάδικο (πολίτη) δυσανάλογη ή μη-αναστρέψιμη ζημία, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα υγείας;

2.             Αν ναι, ποιος λαμβάνει την απόφαση μη-εξάντλησης των ένδικων μέσων; Τίθεται ζήτημα παράβασης καθήκοντος, σε περίπτωση που δεν το πράξει;

3.             Αν όχι, τίθεται θέμα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων (ειδικά το δικαίωμα στη ζωή) του πολίτη από το ίδιο το κράτος, αφού η χρονοβόρα γραφειοκρατική και δικαστική επίλυση ενός ζητήματος, ειδικά όταν άπτεται της υγείας του ατόμου, δεν νοείται να γίνεται πεδίο εκμετάλλευσης και χρονικής αναβολής από τις υπηρεσίες του δημοσίου;  

4.                 Προτίθεστε να επεξεργαστείτε από κοινού τα δεδομένα και να προβείτε σε σχετική νομοθετική βελτίωση, ώστε στο μέλλον να μην παρατηρηθούν αντίστοιχα φαινόμενα; Ειδικά σε σοβαρές περιπτώσεις υγείας, όπου το κράτος οφείλει να είναι αρωγός και όχι εμπόδιο στην οποιαδήποτε ομαλή εξέλιξη.

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Σύλλογος Δασκάλων Καρδίτσας καλεί όλα τα σωματεία και τις συλλογικότητες της Καρδίτσας σε συζήτηση
Επόμενο άρθρο 3,1 εκ. ευρώ για έργα ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας