Α. Σκόνδρα: Η χώρα καταρρέει και η κυβέρνηση … καμαρώνει!


Δύο μήνες στην Ελλάδα έχουμε μια νέα κυβέρνηση , την «πρώτη φορά αριστερά».

Δύο μήνες ακροβατισμοί, βαρύγδουπες δηλώσεις υπουργών και στελεχών, που γίνονται το πρωί και ανακαλούνται το μεσημέρι. Μπαράζ συνεντεύξεων και επικοινωνιακών παιχνιδιών, πολυγλωσσία, άκρατος λαϊκισμός και η κάθε συνιστώσα το δικό της «χαβά».

Η χώρα βεβαίως στον αυτόματο πιλότο. Όσο για την πραγματική οικονομία σε κατακόρυφη πτώση και σε κατάσταση σχεδόν ανεξέλεγκτη.

Τα στοιχεία είναι συνταρακτικά και ο χρόνος που χάθηκε, στις εικονικές διαπραγματεύσεις ανεκτίμητος .

Στους δύο αυτούς μήνες:

  • Έφυγαν από τις τράπεζες πάνω από 26 δις. ευρώ.
  • Αυξήθηκαν κατά 1,7 δις. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο, δηλαδή σχεδόν δεν πληρώνει κανείς.
  • Τα προβληματικά δάνεια αυξήθηκαν κατά πολύ , αφού πέρασαν στο «κόκκινο» άλλα 1,5 δις ευρώ.
  • Έμειναν ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές 57 εκατ. ευρώ.
  • Το λιανικό εμπόριο έχασε 1,2% επί πλέον, που σημαίνει μικρότερος τζίρος για τις επιχειρήσεις και λιγότερα έσοδα από ΦΠΑ για το κράτος.
  • Το χρέος του δημοσίου προς τους ιδιώτες αυξήθηκε κατά 100 εκατ., ενώ οι επιστροφές ΦΠΑ ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ.

Η χώρα πάντως, μέχρι τέλος Απριλίου χρειάζεται 5,9 δις ευρώ. Για μισθούς, συντάξεις, πρόνοια και ασφάλιση 4,6 δις και για δανειακές υποχρεώσεις της 1,3 δις.

Την ώρα όμως που έχουν παγώσει τα πάντα και τα ταμεία είναι άδεια, η δημιουργική ασάφεια του κ. Βαφουφάκη και το «life style” καλά κρατεί.

Όσο για τον κ. Τσίπρα, «το σπίτι του καίγεται » κι αυτός προσπαθεί να αλλάξει τη λειτουργία της Ευρώπης. Πιθανόν πιστεύει, ότι αφού στην Ελλάδα έχουμε για «πρώτη φορά αριστερά» και το 37% ψήφισε τον λαϊκίστικο ΣΥΡΙΖΑ, τότε όλοι στην Ευρώπη πρέπει να γίνουν ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ και να αλλάξουν τους κανόνες σύμφωνα με το πως επιθυμεί ο ίδιος.

Πρέπει να αντιληφθεί, ότι εκείνος ως πρωθυπουργός ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, οφείλει να μάθει τους κανόνες, αφού δεν τους ξέρει, να προσαρμοστεί και να μιλάει θεσμικά και υπεύθυνα.

Σκεφτείτε, χάθηκε ένας μήνας, από τις 20 Φεβρουαρίου που έγινε η συμφωνία, μέχρι τις 20 Μαρτίου, για να συμφωνήσουν τελικά ……. Ότι τότε συμφωνήσανε, πράγματα τραγελαφικά και τελείως ανεύθυνα.

Ζητά πολιτική λύση και καλά κάνει, αλλά πρέπει να αντιληφθεί ότι η πολιτική λύση θα δοθεί εάν αυτή βρίσκεται μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής πολιτικής.

Πρέπει λοιπόν ο πρωθυπουργός, αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη, να αφήσουν τους λεονταρισμούς και τις απειλές. Το μόνο που κατάφεραν με τη ρητορική και τη συμπεριφορά τους μέχρι σήμερα, είναι να στρέψουν τους πάντες εναντίον της χώρας μας, και να απομονωθούμε εντελώς. Πιστεύω ότι πήραν το σαφέστατο μήνυμα του ευρωβουλευτή τους κ. Παπαδημούλη, διότι εκείνος και έχει γνώση του τι γίνεται στην Ευρώπη και την μοναξιά αλλά και την απαξίωση την αισθάνεται από κοντά.

Έστω και τώρα ας σοβαρευτούν, ας συνεννοηθούν και ας κυβερνήσουν.

Ας προσπαθήσουν να διορθώσουν το «κραχ» στην οικονομία μας, γιατί είναι οι κύριοι υπεύθυνοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν το Δεκέμβριο δεν είχαν προκαλέσει την αστάθεια και την αναταραχή, θα είχε οριστικοποιηθεί η προληπτική γραμμή στήριξης, η έξοδος από το μνημόνιο και η ομαλή ρευστότητα με τα 7,5 δις ευρώ, που θα έπαιρνε η χώρα και βεβαίως δεν θα φτάναμε μέχρι εδώ.

Δυστυχώς τα λάθη τα κάνει ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του, αλλά τα πληρώνουμε όλοι μαζί.

Ασημίνα Σκόνδρα

π. Βουλευτής Ν.Δ. Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση Θάνου Σκάρλου για την επέτειο της Μάχης της Ματαράγκας
Επόμενο άρθρο Ιερό μνημόσυνο κυρού Κωνσταντίνου με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Θεσσαλιώτιδος