Α. Χαλάτση: Υπάρχει διέξοδος; Ναι υπάρχει και είναι με το ΚΚΕ!


Βρισκόμαστε μπροστά σε εξαιρετικά ταχύτατες πολιτικές εξελίξεις. Οι δεύτερες μέσα σε επτά μήνες βουλευτικές εκλογές και οι τρίτες αν συνυπολογίσουμε και το δημοψήφισμα. Όλες αυτές οι διεργασίες τι αποδεικνύουν;

Την τεράστια προσπάθεια που γίνεται απ’ αυτούς που πραγματικά κυβερνούν αυτό τον τόπο, την αστική τάξη δηλαδή μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές κ.λ.π. να ελέγξουν αποφασιστικά την πολιτική κατάσταση, να σταθεροποιήσουν το ρευστό πολιτικό τοπίο με βασικό στόχο την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών με τσάκισμα ταυτόχρονα των εργατικών δικαιωμάτων.

Βλέπουν ότι υπάρχει αδιέξοδο και με την κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστεράς» που έγινε μνημονιακότερη των μνημονιακών. Βλέπουν ότι υπάρχει θυμός και αγανάκτηση στα λαϊκά στρώματα. Φοβούνται ότι αν αυτά τα συναισθήματα μετουσιωθούν σε δράση, οργάνωση, αντίσταση, θα έρθει και η ανατροπή που δεν θα μπορούν να ελέγχουν με δυνάμεις και κυβερνήσεις τύπου ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι αντικειμενικές συνθήκες να γίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχει το ΚΚΕ. Υπάρχει το ΠΑΜΕ. Παραμονές δεκαπενταύγουστου και χιλιάδες λαού σε όλη την Ελλάδα κατέβηκαν στους δρόμους. Παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς δυνάμεων ξέρουν καλά ότι όλα μπορούν να αλλάξουν αν υπάρχει μια συγκροτημένη και αποφασισμένη δύναμη με στρατηγική ανατροπής ουσιαστικής όπως το ΚΚΕ. Γι’ αυτό παίρνουν τα μέτρα τους. Τα πολιτικά κόμματα που τους αντιπροσωπεύουν (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΟΤΑΜΙ-ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ και από κοντά και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ) με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς επιχειρούν ένα νέο εγκλωβισμό του λαού.

Ήδη με την έναρξη των διαδικασιών για νέες εκλογές, τι επιχειρείται;

Αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό. Δηλαδή να χειραγωγηθεί η λαϊκή αντίδραση, την ώρα ακριβώς που γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι με κάθε εκδοχή διαχείρισης, ΠΑΣΟΚ πρώτα, ΝΔ μετά και τώρα ΣΥΡΙΖΑ, το σύστημα όχι μόνο παραμένει βάρβαρο, αλλά σε κάθε βήμα του τραβάει στον γκρεμό τα λαϊκά στρώματα.

Στα πλαίσια λοιπόν της αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος και στην επιχείρηση για το νέο εγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων δημιουργούνται και νέα πολιτικά μορφώματα όπως αυτό της ομάδας Λαφαζάνη. Ομάδα βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που αφού στήριξαν όλες τις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μάλιστα από την θέση υπουργών κάποιοι απ’ αυτούς, τώρα το «παίζουν καθαροί αριστεροί…» Δικαίωμα του καθενός να αυτοπροσδιορίζεται. Τα έργα του όμως και οι πολιτικές που εφάρμοσε εδώ και επτά μήνες τον χαρακτηρίζουν Τι εκπροσωπεί και τι ακριβώς εκφράζει όμως αυτή η ομάδα; Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τις δηλώσεις των ίδιων, φαίνεται καθαρά η προσπάθεια τμημάτων της αστικής τάξης που φλερτάρουν με τη δυνατότητα αλλαγής νομίσματος (εξαγωγείς, μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού κ.λ.π.), να εκφραστούν πολιτικά, στο πλαίσιο του ίδιου αντιλαϊκού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Αυτό διαφαίνεται καθαρά ότι εκφράζει η ομάδα Λαφαζάνη (Λαϊκή Ενότητα). Είναι άλλωστε φανερή η προσπάθεια στήριξης της και ανάδειξης της σε ικανό ανάχωμα ριζοσπαστικοποίησης του λαού από τα ΜΜΕ, με την ιδιαίτερη και σκανδαλώδη προβολή που τυγχάνουν.

Με αυτά τα δεδομένα, έχει ξεχωριστή σημασία η τοποθέτηση του ΚΚΕ ότι:

1. Δεν παίρνει μέρος στις διάφορες απόπειρες διαμόρφωσης αντιλαϊκών κυβερνήσεων διαχείρισης, όπως κι αν ονομαστούν, «ειδικού σκοπού», «αριστερές», «σωτηρίας», που όμως όλες τους οδηγούν συνέχεια το λαό στη χρεοκοπία. Ο λαός έχει ήδη αρκετή εμπειρία από τέτοιες κυβερνήσεις και από τις διάφορες εκδοχές της συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

2.Είναι πια ξεκάθαρο ότι πραγματικός αντίπαλος για το λαό είναι ο δρόμος ανάπτυξης, που υπηρετείται από διάφορες «εναλλακτικές πολιτικές». Όπως έχει αποδείξει η πορεία συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ, από το 2012 μέχρι σήμερα, αυτός ο αντιλαϊκός δρόμος δεν υπηρετείται μόνο απ’ όσες δυνάμεις εφαρμόζουν άμεσα τα αντιλαϊκά μέτρα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) αλλά και όσους σπέρνουν αυταπάτες ότι χωρίς ρήξη με το κεφάλαιο, την ΕΕ, την εξουσία τους μπορεί να υπάρξουν εναλλακτικές υπέρ του λαού, αλλάζοντας π.χ. το νόμισμα (Λαϊκή Ενότητα), αλλά στηρίζοντας ταυτόχρονα το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Η ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ καλεί το λαό της πόλης και των χωριών της περιοχής μας:

  • Να καταδικάσει και με την ψήφο του τόσο τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσο και τα άλλα κόμματα που στήριξαν τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου και το ίδιο το τρίτο μνημόνιο.

  • Να μην αφήσουν στο απυρόβλητο και εκείνες τις δυνάμεις του κυβερνητικού κόμματος που ενώ έως χτες στήριξαν κάθε κυβερνητική απόφαση, τώρα παριστάνουν τους διαφωνούντες.

  • Κόντρα στην επιδίωξη όσων θέλουν το λαό θεατή στη σφαγή του, η μάχη των εκλογών πρέπει να δοθεί έτσι ώστε να δυναμώσει το μήνυμα της αντίστασης, της πάλης ενάντια στα επαίσχυντα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς – αντιλαϊκούς νόμους, έτσι που να ενισχύεται η μόνη δύναμη πάνω στην οποία μπορεί να στηριχτεί το εργατικό – λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ, που μπορεί να ηγηθεί στην πάλη για μια πραγματική εναλλακτική διέξοδο προς όφελος του λαού.

Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε ήδη το ΚΚΕ. Έκανε καθαρό ότι διεκδικεί κάθε λαϊκή ψήφο, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά της πόλης μας, σε κάθε χωριό, για να βγει ο λαός δυνατός, για τη δική του προοπτική και εξουσία.

Προηγούμενο άρθρο 116 παραβάσεις σε καταστήματα εστίασης σε όλη τη Θεσσαλία - 30 συλλήψεις
Επόμενο άρθρο Α. Σκόνδρα: Έντιμος πολιτικός λόγος, φτάνει ο μύθος και η πλάνη