«Βία και Ανεκτικότητα» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας


Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1996 υιοθετώντας πλήρως τους σκοπούς και το χαρακτήρα του. Βασικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και ο χαρακτήρας του προγράμματος εορταστικός. Από το 2003 στις ΕΗΠΚ συμμετέχουν και οι 50 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού. Το γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο φετινός εορτασμός έχει ως θέμα το διαχρονικό και πολυδιάστατο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα», που σε κάθε εποχή και ιδιαίτερα στις μέρες μας εκδηλώνεται ποικιλόμορφα και με διαφορετική δυναμική. Η ανεκτικότητα αντανακλά την ιδανικά δημοκρατική κοινωνία, ενώ η βία την αντίσταση σε αυτό το ιδανικό. Η ευρωπαϊκή – και όχι μόνο – ιστορία βρίθει ατομικών και συλλογικών παραδειγμάτων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, στο πλαίσιο του εορτασμού, θα πραγματοποιήσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας εκδηλώσεις με θέμα: «Η βία και η ανεκτικότητα μέσα από τη λατρεία της Ιτωνίας Αθηνάς στη Θεσσαλιώτιδα». Το περίφημο Πανθεσσαλικό Ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς στη Φίλια, αν και αφιερωμένο στη λατρεία της πολεμικής φύσης της Θεάς, αποτέλεσε ένα κοινό τόπο ειρηνικής συνύπαρξης, διαπραγμάτευσης και διαμόρφωσης της κοινής συλλογικής ταυτότητας των διαφορετικών θεσσαλικών πόλεων.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

25/09: Εκπαιδευτικες δράσεις για σχολικές ομάδες της Β’ Εκπαίδευσης (κατόπιν συνεννόησης)

26/09: Θεματικές ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου

Η είσοδος για τις εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν για το κοινό στις ώρες λειτουργίας

Πληροφορίες : 2441061564/79832

email : efakar@culture.gr

https://www.facebook.com/ArchaiologikoMouseioKarditsas

http://ldepka.culture.gr/

Με εκτίμηση

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Μαρία Βαϊοπούλου

Προηγούμενο άρθρο Παραιτείται από τη ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας ο Στ. Αναστασόπουλος
Επόμενο άρθρο 75χρονος πήγε να κόψει ξύλα και σκοτώθηκε