Ειδήσεις

Βασίλης Κρανιάς: Αθλητισμός για όλο το λαό με δαπάνες του κράτους


Με την ευκαιρία της συζήτησης του αιτήματος της ‘’Αναγέννησης’’ για παραχώρηση δημοτικού χώρου για κατασκευή γηπέδου δεν γίνεται να δούμε το πρόβλημα ξεκομμένο από το γεγονός ότι ο αθλητισμός σήμερα στη χώρα μας είναι εμπόρευμα αντί να είναι κοινωνικό αγαθό όπως θα έπρεπε να είναι, ούτε να μην επισημάνουμε ότι αυτό έχει φυσική συνέπεια τη διαφθορά και τη διαπλοκή ιδιαίτερα στο επαγγελματικό του κομμάτι. Η ζωή έχει δείξει ότι ιδιαίτερα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει αποτελέσει κατά καιρούς και καταφύγιο λαθρεμπόρων, εμπόρων όπλων, ναρκωτικών, ανθρώπων του υποκόσμου κλπ.

Για εμας ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό, και σαν τέτοιο, πρέπει να είναι μακριά από κάθε επιχειρηματική δράση, είναι δικαίωμα για όλο το λαό και μπορεί και πρέπει να ενώνει τους λαούς και όχι να τους χωρίζει.Να καλλιεργεί την ευγενή άμιλλα και τη φιλία και όχι την αντιπαράθεση και το μίσος μεταξύ των οπαδών των ομάδων. Τα πρόσφατα επεισόδια στο Βόλο είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας των αποτελεσμάτων της εμπορευματοποίησης και των σκοπιμοτήτων που κρύβονται από πίσω….

Οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στον αθλητισμό δείχνουν ξεκάθαρα ότι η πολιτική που ακολουθείται στη χώρα μας και στις άλλες χώρες έχει στόχο να είναι ο αθλητισμός ελεγχόμενος από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Ο αθλητισμός που είναι εμπόρευμα, αναγκαστικά στοχεύει στο κέρδος, οπότε τεράστια οικονομικά συμφέροντα εμπλέκονται με τον επαγγελματικό αθλητισμό. Ειδικότερα το ποδόσφαιρο έχει γίνει πεδίο πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής, μήτρα μεγάλων σκανδάλων.

Αρκεί να θυμηθούμε τι είπε πριν μερικά χρόνια ο Σαββίδης όταν αγόρασε τον ΠΑΟΚ: «Την αθλητική συνεργασία μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και ως μέρος της εξωτερικής οικονομικής πολιτικήςΜε την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΠΑΟΚ ήθελα εκτός των άλλων να διακηρύξω προς το μεγάλο κεφάλαιο της Ρωσίας ότι μπορεί να επενδύσει στην Ελλάδα χωρίς φόβο».

Και όχι μόνο αυτά, αλλά βλέπουμε στα μέσα ενημέρωσης, – ακόμα και εδώ στα δικά μας τα τοπικά – να γίνεται προσπάθεια, να σπρώχνεται η νεολαία να βλέπει σα ‘’θεό’’, σα ‘’σωτήρα’’ τον κάθε ιδιοκτήτη της ομάδας, που τάχα θα την οδηγήσει σε νίκες, σεμεγαλύτερη κατηγορία, σε μεγάλες δόξες κλπ. Μετά από λίγο καιρό έρχεται νέος ‘’σωτήρας’’ και πάει λέγοντας λιβανίζοντας το νέο και θάβοντας ή στην καλλίτερη περίπτωση ξεχνώντας τον παλιό…..

Αν θέλουμε γλυτώσουμε από αυτά τα δεινά πρέπει να σταματήσει η δράση των Ανώνυμων Εταιρειών στον αθλητισμό, να κοπεί η σύνδεση του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων, των επιχειρήσεων με τον αθλητισμό, που μετά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την ίδια ευλάβεια.

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν τα μύρια σκάνδαλα στο επαγγελματικό κομμάτι, τα ερασιτεχνικά σωματεία φυτοζωούν, γήπεδα, κολυμβητήρια και άλλες εγκαταστάσεις κλείνουν, ή είναι εντελώς εγκαταλλειμένες από το κράτος, οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώνονται, οπότε καταλλήγουμε να μην υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις για να αθληθεί η νεολαία, ή όσες υπάρχουν να μην παρέχουν καμιά υγιεινή ή ασφάλεια,… για να μην πάμε στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στο χώρο που έχουν ισοπεδωθεί ……. Πάντως δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι, στη σημερινή καπιταλσιτική κοινωνία όπου τα πάντα αγοράζονται και πωλούνται, τα ερασιτεχνικά σωματεία χρησιμοποιούνται από τις ΠΑΕ για προώθηση των σκοπών των ιδιοκτητών τους.

Θεωρούμε ότι η ‘’Αναγέννηση’’, μια ομάδα με ιστορία πάνω από ένα αιώνα, που πρόβαλλε και προβάλλει την Καρδίτσα και την ευρύτερη περιοχή σε όλη την Ελλάδα, αλλά και πιο πέρα, αυτός ο ιστορικός σύλλογος δικαιούται να έχει χώρους άθλησης. Να μην είναι απλά ένα γήπεδο αλλά ένα πλήρες αθλητικό κέντρο για όλα τα αθλήματα. Ένα κέντρο όμως που θα γίνει με δαπάνες του κράτους, θα είναι λαϊκή περιουσία, θα είναι ανοιχτό και δωρεάν για όλους τους ερασιτεχνικούς συλλόγους και το λαό της περιοχής, θα ανήκει στο κράτος, που θα διασφαλιστεί και αποκλειστεί κάθε περίπτωση να περάσει σε χέρια ιδιωτικών συμφερόντων η ιδιοκτησία ή η χρήση του.

Για τον εκπρόσωπο της ΕΠΣΚ που σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (26-6-2017) παρότρυνε το Δήμο να κάνει ότι ο δήμος Λάρισας που όπως είπε ‘’έδοσε γη και ύδωρ για να φτιάξει ένας ιδιώτης ένα στολίδι’’, να θυμίσουμε ότι στη Λάρισα το γήπεδο ‘’στολίδι’’ ξεκίνησε μέσω του ερασιτέχνη και κατέληξε να είναι ιδιωτικό και πανάκριβο, σχεδόν απαγορευμένο, στη χρήση του για το λαό της Λάρισας.

Πέραν των παραπάνω, στην περιοχή μας δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε μεγάλους χώρους μέσα στον ιστό της πόλης και να μένουν για χρόνια σε εγκατάλλειψη, όπως οι χώροι που παραχωρήθηκαν στην ΕΠΣΚ.

Συζητήσαμε σε αρκετές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αυτό το πρόβλημα – και μάλιστα με επεισοδιακές και προσβλητικές για το θεσμό και τους δημοτικούς συμβούλους διαδικασίες και παρεμβάσεις από μεριάς παραγόντων της ΕΠΣΚ – και ακόμα δεν προχώρησε η διαδικασία που καταλήχτηκε στην διαπαραταξιακή – για το πρόβλημα της αθέτησης του συμφωνητικού Δήμου και ΕΠΣΚ και την αποβολή της από το χώρο που είναι τελείως εγκαταλλειμένος.

Νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε αλλά να το παλαίψουμε μαζικά και να διεκδικήσουμε από το κράτος την πλήρη χρηματοδότηση για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και για τη λειτουργία και συντήρησή τους. Τα παραδείγματα της Πάτρας με την παραλία και της Καισαριανής με το σκοπευτήριο, μας δείχνουν ότι όπου ο δήμος διεκδικεί μαζί με το λαό πετυχαίνει το σκοπό του. Αυτό όμως απαιτεί διεκδικητική δημοτική αρχή, φιλολαϊκή, και το λαό με το μέρος της, κάτι που φαίνεται ότι δεν ισχύει στην περίπτωσή μας.

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Καρδίτσας

Ο επικεφαλής της παράταξης

Βασίλης Κρανιάς, Δημοτικός Σύμβουλος

Προηγούμενο άρθρο Αγώνας δρόμου για τα Εμπορευματικά Κέντρα στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Καρδίτσας