Βασίλης Τσιάκος: Θα πρέπει οι βαμβακοπαραγωγοί να εισπράξουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση


 Την ανάγκη να εξευρεθεί τρόπος ώστε οι βαμβακοπαραγωγοί της Καρδίτσας να εισπράξουν την συνδεδεμένη ενίσχυση, επισημαίνει με δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ Βασίλης Τσιάκος.

Ο κ Τσιάκος υπογραμμίζει πως η φετινή καλλιεργητική περίοδο, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, είναι ιδιαίτερα αρνητική για τους βαμβακοπαραγωγούς και με βάση όλα τα δεδομένα, οι αποδόσεις θα κυμανθούν από 210 εως 220 κιλά το στρέμμα. Πρόκειται για μια πολύ χαμηλή παραγωγή, σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων ετών, η οποία και δημιουργεί σωρεία προβλημάτων για τους αγρότες. Θα πρέπει να επισημανθεί πως με βάση τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, ο μέσος όρος των τελευταίων πέντε ετών για την Καρδίτσα είναι 340 κιλά το στρέμμα.

Η μικρή παραγωγή φέτος οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Κατ’ αρχήν υπήρξε οψίμηση της σποράς κατά 20 έως 25 ημέρες, εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων της άνοιξης.

Ο καθοριστικός πάντως παράγοντας για τη χαμηλή παραγωγή, ήταν η εμφάνιση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού, που σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησε τις καλλιέργειες σε ολοκληρωτική καταστροφή.

Η εμφάνιση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού, είχε ως αποτέλεσμα και τη σημαντική αύξηση του καλλιεργητικού κόστους, καθώς χρειάστηκε να γίνουν επαναλαμβανόμενοι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση της προσβολής, αν και όπως αποδείχθηκε τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά.

Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει οι βαμβακοπαραγωγοί, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να πιάσουν το μέσο όρο της περιοχής τους, παρά το γεγονός ότι έκαναν όλες τις απαιτούμενες καλλιεργητικές φροντίδες, να πάρουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την συνδεδεμένη ενίσχυση.

Επίσης θα πρέπει άμεσα ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους αγρότες οι οποίοι έπαθαν ζημιά από το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι, για να κατορθώσουν να καλύψουν μέρος του χαμένου εισοδήματος τους και να έχουν ελπίδες ότι θα καταφέρουν να καλλιεργήσουν και πάλι στη νέα καλλιεργητική χρονιά.

Προηγούμενο άρθρο Σύσκεψη στο Δήμο Μουζακίου για το πρόγραμμα HELIOS - Φωτοβολταϊκά στις στέγες Δημοτικών Κτιρίων θα τοποθετήσει ο Δήμος Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Προσκυνηματική εκδρομή στο Άγιο Όρος από τον πολιτιστικό σύλλογο του Μαυρομματίου << Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ >>