Ειδήσεις

Βασίλης Χρ. Κωστούλας: Σώστε την Καρδίτσα μας


Κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Κυβερνήσεως, Σαν απλός πολίτης αυτής της πόλης και πολύτεκνος πατέρας, σας γράφω αυτά τα λόγια με πόνο ψυχής για όσα διαδραματίζονται την τελευταία εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας και σας παρακαλώ να δώσετε βάση σε όσα σας παραθέτω.

Σας εξηγώ προκαταβολικά ότι δεν ανήκω πολιτικά κάπου, δεν συνδικαλίζομαι, δεν σας αντιπολιτεύομαι, απλά προσπαθώ να υπερασπιστώ τους χαμένους κόπους και τον ιδρώτα των συμπολιτών μου που χάθηκαν μέσα στα νερά.  Ανήκω στο Θεό, στην οικογένεια μου, στους γονείς, στους ανθρώπους που αγαπώ. Προτιμώ να είμαι ειλικρινής και αληθινός, παρά αρεστός.

Οι ευθύνες σίγουρα υπάρχουν, εσείς έχετε τον τρόπο να τις αναζητήσετε, αλλά αυτό που προέχει είναι η ανάταξη ή μάλλον καλύτερα θα έλεγα η ανάσταση των συμπολιτών μου, καθώς η καταστροφή είναι ολική σε όλα τα επίπεδα.

Πολλές οικογένειες εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα, τρόφιμα, στέγη, πόσιμο νερό, ρουχισμό.

  • Οικίες και υπόγεια πλημμύρισαν μαζί όλα τα υπάρχοντα (τρόφιμα, ρουχισμό) και τις οικοσκευές. (Άνω των 5000 περιπτώσεων)
  • Εμπορικά καταστήματα είδαν εμπορεύματα, εξοπλισμό από απλά μηχανήματα μέχρι υπολογιστές και αρχεία, κατεστραμμένα μέσα στη λάσπη, καθώς και σοβαρές κτιριακές αλλοιώσεις σε πολλές περιπτώσεις (περίπου το 90% των επιχειρήσεων επλήγη)
  • Χιλιάδες αυτοκίνητα καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.
  • Κτηνοτρόφοι έχασαν το ζωϊκό τους κεφάλαιο σε ένα βράδυ και δεν γνωρίζουν που θα ταφούν τα νεκρά ζώα τους που αποτελούν πλέον υγειονομική βόμβα.
  • Αγρότες είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται ολοσχερώς κάτω από τη λάσπη.
  • Ζωοτροφές και αγροτική παραγωγή που ήδη συλλέχθηκε, καταστράφηκαν από το νερό και τη λάσπη.
  • Μελισσοκόμοι ψάχνουν να βρουν πώς θα αποζημιωθούν όταν τα μελίσσια τους έχουν πνιγεί ή παρασυρθεί σε δεκάδες χιλιόμετρα.
  • Επαγγελματίες οδηγοί (ταξί κ.α.) έμειναν χωρίς αυτοκίνητα.
  • Επιχειρήσεις που δεν κατακλύστηκαν από τα νερά, ωστόσο έχασαν ευπαθή εμπορεύματα λόγω της μεγάλης διακοπής ρεύματος.
  • Πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές σε λεβητοστάσια, ανελκυστήρες και ηλεκτρολογικούς μηχανισμούς.

Κ.Πρόεδρε σίγουρα θα μου έχουν διαφύγει πάμπολλες περιπτώσεις ακόμα. Η πόλη και ο νομός επλήγη συνολικά, αφού το ύψος της βροχής ήταν πρωτοφανές, οπότε ήταν σχεδόν ακατόρθωτο να προλάβουν οι τοπικοί φορείς, χωρίς αυτό να αποτελεί άλλοθι για κανένα.

Υπάρχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΑΓΚΗ  να γίνει άμεση καταβολή αποζημιώσεων σε οικίες και επιχειρήσεις, αρχικά ένα ποσό οριζόντια και ΑΜΕΣΑ για να επανεκκινήσουν.

Σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα το ύψος της ζημιάς σε κάθε οικία και επιχείρηση, αγρότη και κτηνοτρόφο, επαγγελματία και ιδιώτη. Πρέπει να υπάρξει ολική αποζημίωση, διότι υπάρχουν επιχειρήσεις που έχασαν (ενδεικτικά) σε εμπόρευμα και εξοπλισμό αξίας μέχρι και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Σε τρίτο χρόνο επιδοτούμενα και άτοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επαναφέρουν την επιχείρησή τους στην αρχική της κατάσταση ή να επισκευάσουν ή να ανοικοδομήσουν εξαρχής την οικία τους.

Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι υπάρχει τρομερή  ανεργία στην πόλη μας, που ήδη είχε εκτιναχθεί λόγω των μέτρων του κορονωϊού και  ως εκ τούτου παρατεταμένη οικονομική δυσχέρεια. Η ολική καταστροφή από τη Θεομηνία ήρθε να μας αποτελειώσει.

Ακόμη και αν, σήμερα το πρωί λάβουμε αυτά που εξαγγείλατε, δεν υπάρχει πλέον τοπική οικονομία, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της εξαρτάται από τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο. Γι’ αυτό επιβάλλεται να γίνουν πράξη, όσα σας εξέθεσα παραπάνω για την πόλη μας, η οποία πρέπει να σας υπενθυμίσω, ότι  έλαβε το 1ο βραβείο ανάμεσα σε 3000 ευρωπαϊκές πόλεις, ως την καλύτερη να ζεις, ενώ πλέον κατάντησε ως την χειρότερη να ζεις.

Ως υπάλληλος της Π.Ε. Καρδίτσας είδα συμπολίτες μου να κλαίνε στα σκαλιά, προσερχόμενοι για να αιτηθούν αποζημιώσεων. Η συνείδησή μου δεν μπορεί να κοιμάται.

Κ. Πρόεδρε, για τους συμπολίτες μου κάθε λεπτό  που περνά είναι πολύτιμο. Δώστε άμεσα λύση σε όλους μας, μπορείτε να το κάνετε. Προχωρήστε  άμεσα σε αποζημιώσεις, αυξήστε το ύψος των χρημάτων, καταγράψτε ακόμη και τις περιπτώσεις που δεν είναι ορατές μπροστά στον τεράστιο όγκο των προφανών ζημιών. Δεν υπάρχει νοικοκυριό ή επιχείρηση που να μην ζημιώθηκε λίγο έως πολύ.

Η Καρδίτσα ήταν η πρώτη ελεύθερη πόλη στην Ευρώπη κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σθένος των κατοίκων της έγινε παράδειγμα για πολλούς λαούς ανά την υφήλιο. Η 19η Σεπτεμβρίου 2020 γράφτηκε στη σελίδα της ιστορίας της,  ως ένα καταστροφικό γεγονός. Δώστε μας τη δυνατότητα να σώσουμε την πόλη μας και να γράψουμε μία καινούργια σελίδα στην ιστορία.

Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και την αναγέννηση του γένους μας  και  190 χρόνια από την ίδρυση του 1ου ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Εκείνος τα κατάφερε για ένα λόγο. Ασχολήθηκε με τον τελευταίο Έλληνα πολίτη, με το πιο μικρό πράγμα. Ήταν ο πατέρας, ο λογιστής, ο εργάτης, ο γιατρός. Άσκησε κάθε ιδιότητα που μπορούσε ως Κυβερνήτης. Γι΄αυτό ανέστησε την διελυμένη Ελλάδα μέσα από τις στάχτες και τον βούρκο. Πράξτε κι εσείς το ίδιο. Ασχοληθείτε προσωπικά με τον  κάθε Έλληνα.

Δώστε και σε μας την δυνατότητα να βγούμε από τον βούρκο. Οι Καρδιτσιώτες δεν σας ζητούν ελεημοσύνη. Ζητούν μόνο το δίκαιο.

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη του Μορφωτικού Ακόλουθου της Γαλλικής Πρεσβείας στον Γ. Δοδοντσάκη
Επόμενο άρθρο Λερναία ύδρα οι αποτυχημένες παρεμβάσεις στα ρέματα