Ειδήσεις

Βασ. Φωτόπουλος: Οργάνωση δράσεων και ενεργειών για την ανάπτυξη της Καρδίτσας


Δοθείσης της ευκαιρίας με τις πρόσφατες εκλογές στο Επιμελητήριο Καρδίτσας, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους υποψηφίους, για την  συμμετοχή τους. Και εάν αξίζουν συγχαρητήρια στους εκλεγέντες, αξίζουν τα διπλά στους μη εκλεγέντες διότι αφενός δεν αισθάνθηκαν την χαρά και την ικανοποίηση της εκλογής, αφετέρου η συμβολή τους συνετέλεσε στην επιτυχία τού συνδυασμού τους.

Η εκλογική επιτυχία θα πρέπει να είναι το 1ο βήμα για την έναρξη κάποιων προγραμματισμένων ενεργειών και δράσεων, που θα οδηγήσουν στην επίτευξη κάποιου σκοπού.

Να με συγχωρήσουν οι επικεφαλείς εάν σφάλω, αλλά δεν κατέστη δυνατή η διάκριση των σκοπών και των δράσεων που πρεσβεύουν οι συνδυασμοί τους.

Οι εκλογές λοιπόν, δεν γίνονται για να τονωθεί ό εγωισμός των εκλεγμένων, ούτε αποτελούν πιστοποιητικό για την διοικητική ικανότητα, την μαχητικότητα, και εγγύηση για την επίτευξη των στόχων.

Γράφω το κείμενο για  να εκφράσω τους προβληματισμούς,  όπως τους  βιώνουν καθημερινά όλοι οι το επιχειρηματίες, που ειδικά στην περιοχή μας αγωνιούν  για την επιβίωση τους.

Σε ένα Νομό που συνεχώς συρρικνώνεται, ο επαγγελματίας/επιχειρηματίας δεν δύναται πλέον να ανταποκριθεί ούτε στους εξοντωτικούς φόρους-τέλη-εισφορές που καλείται να πληρώσει, ούτε στις υπάρχουσες συνθήκες επιβίωσης της επιχείρησης του, ούτε και στην προσπάθεια συντήρησης της οικογένειας του με αξιοπρέπεια.

Έχουμε καταντήσει ο τελευταίος Νομός στη χώρα με βάση το ΑΕΠ, και είναι φαιδρό υπό τέτοιες συνθήκες να ασχολούμαστε με την επιφάνεια και όχι με την ουσία. Και όσο δεν ψάχνουμε την ουσία, θα χειροτερεύουν τα πράγματα.

Φτάνει να δούμε τα στοιχεία που αφορούν γεννήσεις θανάτους, και ΑΕΠ, μετανάστευση των νέων, ανεργία. Ο Νομός Καρδίτσας με βάση το ΑΕΠ, (μέσος όρος 2012-2014) είναι τελευταίος με κατά κεφαλή ΑΕΠ 9.741 €. Συγκλονιστικά επίσης είναι και τα στοιχεία που αφορούν το δημογραφικό πρόβλημα, (στοιχεία από το ληξιαρχείο Καρδίτσας για το 2016), τα οποία δείχνουν ότι ο Νομός μας εξαφανίζεται καθώς ο δείκτης Γεννήσεις/Θάνατοι είναι 1/7 ( Θάνατοι 742, Γεννήσεις 111).

Και γι’ αυτό, δεν μπορεί να μην ευθύνονται, και αυτοί που ηγούνται στο ΕΒΕ Καρδίτσας.

Βεβαίως υπήρξαν δραματικές αλλαγές στην χώρα τα τελευταία χρόνια, αλλά για όλους τους νομούς, όχι μόνο για τον δικό μας. Και εάν για εμάς λόγω κάποιων ιδιαίτερων συνθηκών ήταν πιο επώδυνο, τί μπορούμε να κάνουμε.

 Κάτι που επίσης θα πρέπει να μας προβληματίσει έντονα, είναι η μεγάλη αποχή, κάτι που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού.

Οι επιχειρηματίες είναι άνθρωποι πρακτικοί και ουσιαστικοί.  

Τι δίνω και τι παίρνω. Δεν παρασύρονται τόσο εύκολα ούτε από τους πολιτικούς ούτε από τα κόμματα. Δεν περιμένουν κανένα επιμελητήριο, κανέναν πολιτικό και καμία κυβέρνηση να τους σώσει, γιατί απλά δεν έχουν το περιθώριο να το κάνουν. Η επιβίωσή τους είναι ένας καθημερινός αγώνας και πρέπει να γίνει τώρα.  Αν «πεθάνω» σήμερα, τι να τις κάνω τις υποσχέσεις για ένα καλύτερο αύριο…

Θα μπορούσε κανείς να κάνει πολλές προτάσεις, αρκεί η διοίκηση που θα εκλεγεί να έχει την διορατικότητα και την διάθεση να εργαστεί. Ενδεικτικά θα αναφέρω κάποιες.

 Η στήριξη των επιχειρήσεων για την είσοδο τους σε νέες αγορές κυρίως του εξωτερικού κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να είναι ο 1ος στόχος. Η Αύξηση των πωλήσεων σημαίνει περισσότερα χρήματα στο νομό, αύξηση της απασχόλησης και αναζωογόνηση της τοπικής αγοράς.  Και  για τις υπηρεσίες αυτές το ΕΒΕ μπορεί να λαμβάνει ένα μικρό ποσοστό, από τις νέες πωλήσεις εξασφαλίζοντας έσοδα για την λειτουργία του νέου τμήματος.

2ος στόχος η προάσπιση των  συμφερόντων των τοπικών επιχειρήσεων.

Μνημείο ραγιαδισμού και υποτέλειας αποτελεί η αντίδραση στις αυξήσεις των δημοτικών τελών.

Εάν είναι δυνατό, όταν οι επιχειρήσεις βρίσκονται στη δίνη της υπερφορολόγησης και των μνημονίων, και η Καρδίτσα έχει καταντήσει στον πάτο της χώρας, ο Δήμαρχος να διπλασιάζει τα δημοτικά τέλη? Δεν ξέρουμε από που να φυλαχτούμε. Πού είναι η αγωνιστικότητα και η υπεράσπιση των συμφερόντων των επιχειρηματιών ? Απλώς σκύβουμε το κεφάλι και φεύγουμε ? Και το κακό είναι ότι αυτή η μοιρολατρία, μεταδίδεται στην κοινωνία. Όλοι σε τούτο το Νομό, περπατάνε με σκυμμένο το κεφάλι, και δεν τους πρέπει.

Πως είναι δυνατό να επιτρέπεται την ψήφιση τέτοιων μέτρων. Που να διεκδικήσουμε και παραπέρα… Οι πλειστηριασμοί  λ.χ. δεν μας αφορούν ?.

Η αναθεώρηση των στόχων, της οργάνωσης και των πρακτικών, είναι επιβεβλημένη.

Για τους παραπάνω λόγους, να ευχηθώ καλή και εποικοδομητική θητεία σε όσους εκλέχτηκαν, ελπίζοντας να καταφέρουν, να δώσουν ελπίδα και όραμα στην τοπική κοινωνία, για να μην καταλήξουμε και εμείς και παιδιά μας, μετανάστες, στις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης, για να μην εξαφανιστούμε από το χάρτη.

 


 

Γράφει ο Βασίλης Φωτόπουλος, Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ένας θησαυρός ... χριστουγεννιάτικος στο ΚΔΑΠ Προδρόμου
Επόμενο άρθρο Πληρωμές δικαιούχων της δράσης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού