Ειδήσεις

Βιωματικές δράσεις στον Δ’ Παιδικό Σταθμό του Δ. Καρδίτσας


Οι διαθεματικές προσεγγίσεις συνεχίστηκαν στο Δ’ Παιδικό Σταθμό του Δήμου Καρδίτσας (Καμινάδων) επειδή θεωρούμε οτι στην προσχολική ηλικία η παρουσίαση θεμάτων και η αγωγή γίνεται μέσα από ερεθίσματα και βιωματικές εμπειρίες που ενεργοποιούν τις αισθήσεις των παιδιών μέσα από την παρατήρηση και τις δημιουργικές δραστηριότητες.
Για το λόγο αυτό η Τροχαία Καρδίτσας επισκέφθηκε το Σταθμό, όπου δόθηκαν μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής από τους υπεύθυνους ρύθμισης της κυκλοφορίας στους δρόμους, τους τροχονόμους. Το παρόν έδωσε και η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού, Ειδικών Πληθυσμιακών – Κοινωνικών Ομάδων & Αλληλεγγύης κ. Ελ. Αντωνίου, πρώην Διοικήτρια Σχολής Αστυνομίας. Στόχος του προγράμματος ήταν να γνωρίσουν τα νήπια τα μέσα συγκοινωνίας, καθώς και την σωστή χρήση τους, να εξοικειωθούν με τα σήματα οδικής κυκλοφορίας και ν’ αντιληφθούν τη σημασία τους για την ασφαλή κυκλοφορία οχημάτων, πεζών, καθώς και τη συνειδητοποίηση της συχνότητας και σοβαρότητας των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα. Μέσα από τις δράσεις του θεματικού προγράμματος τα παιδιά ασκήθηκαν στη σωστή οδική συμπεριφορά , ώστε να κατανοήσουν οτι η ασυνέπεια στην τήρηση κανόνων, καθώς και η έλλειψη χρήσης εξοπλισμού ασφαλείας (κράνος, ζώνη) έχει δυσάρεστες συνέπειες. Μέσα από τις εκπαιδευτικές διαδικασίες μπορούμε ως εκπαιδευτικοί να συμβάλουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και ασφάλειας, ώστε να αποκτήσουν σωστή οδική συμπεριφορά ως επιβάτες και ως αυριανοί οδηγοί. Τονίσαμε το ρόλο της Τροχαίας στη λήψη της αναγκαίων μέτρων τόσο σε προληπτικό, όσο και σε κατασταλτικό επίπεδο για την ασφαλή κίνηση πεζών και τροχοφόρων.
Ακόμα επισκέφθηκε τον Σταθμό όχημα του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου εξηγήσαμε τον σημαντικό ρόλο του Πυροσβέστη αρχικά με την πραγματοποίηση άσκησης ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού, ώστε να εκκενωθεί ο χώρος με ψυχραιμία. Ακολούθησε επίδειξη των πυροσβεστών (ειδών, στολών και του οχήματος που χρησιμοποιούν σε περίπτωση πυρκαγιάς) και προσφέρθηκε στα παιδιά η χαρά της πυρόσβεσης με πυροσβεστικό σωλήνα. Στη συνέχεια έγινε απεγκλωβισμός ατόμων και διάσωση εγκλωβισμένου ατόμου σε ασφαλή χώρο. Στη δράση παρέστη και η Προϊσταμένη της Δ/νσης Παιδικών Σταθμών κ. Γραπατσά Ανδρονίκη.
Σκοπός των δράσεων αυτών είναι η συμβολή στην απόκτηση γνώσεων και κριτικής σκέψης, η ψυχική ωρίμανση και η κοινωνικοποίηση με την ενθάρρυνση της εκφραστικότητας, καθώς και η καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος και της συνεργασίας.
Η Προϊσταμένη του Παιδικού Σταθμού κ. Σινάνη Σύλβια ευχαριστεί θερμά τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ.Δημήτρη Σακελλαρόπουλο, καθώς και τον Διοικητή Τροχαίας κ. Σωκράτη Μαυρογιώργο για την άμεση ανταπόκρισή τους, καθώς και τους αστυνόμους Έκτωρα Καρέτσο, Στεφανία Πλακιά, Αναστάσιο Χατζηαραπίδη και τους πυροσβέστες Γ. Κελεπούρη και Θωμ. Χατζιάρα για τη συμβολή στην επιτυχία των δράσεών μας.

Προηγούμενο άρθρο Άλλες δύο μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις στον Παλαμά
Επόμενο άρθρο A.K.A.K. & ο ΑΣΚ Ολυμπιακός : Στοχεύοντας την κορυφή