Βρεφονηπιακοί σταθμοί ν. Καρδίτσας-Τα προβλήματα συνεχίζονται – από τον Σύλλογο Γυναικών Καρδίτσας


 

Ποια είναι η κατάσταση των βρεφονηπιακών σταθμών του νομού μας ένα μήνα σχεδόν μετά την έναρξη της νέας χρονιάς;
Ας θυμηθούμε κάποια στοιχεία που ο Σύλλογος Γυναικών κατέθεσε στο ξεκίνημα της χρονιάς 2012-2013:
Α.ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ:
Στην Καρδίτσα είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ.
ΥΠΗΡΧΑΝ 400 ΑΙΤΗΣΕΙΣ. ΕΠΙΛΕΧΤΗΚΑΝ 190 ΠΑΙΔΙΑ.
ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΑ 210 (154 επιλαχόντα και 56 απορριφθέντα).
Απ’ αυτά:
1.ΒΡΕΦΙΚΟΙ (2ή 8 ΜΗΝΩΝ-2,5ΕΤΩΝ) 4 ΣΤΑΘΜΟΙ, ΕΠΙΛΕΧΤΗΚΑΝ 55 ΠΑΙΔΙΑ!
2.ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ (2,5-5 ΕΤΩΝ) 5 ΣΤΑΘΜΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ, ΕΠΙΛΕΧΤΗΚΑΝ 135 ΝΗΠΙΑ!
Υπήρξε και φέτος μαζική διάθεση θέσεων από τους ιδιωτικούς σταθμούς.
Φυσικά οι αριθμοί αυτοί δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια την πραγματικότητα γιατί ένας μεγάλος αριθμός δεν έκαναν καθόλου αίτηση γιατί δεν είχαν δικαίωμα (δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, κ,λ.π.
Να σημειώσουμε ότι περικοπές στις προσφερόμενες ανά παιδί υπηρεσίες προτείνει ουσιαστικά ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, προκειμένου να καλυφθούν περισσότερες ανάγκες από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται
από το πρόγραμμα. Έτσι θα υποβαθμίσουν τις υπηρεσίες που παρέχονται, με συνέπειες ενδεχομένως στην ποιότητα της σίτισης, της αγωγής, της δημιουργικής απασχόλησης.
Αυτό σημειώναμε. Δυστυχώς πολύ γρήγορα επαληθευτήκαμε. Έτσι:
Οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί ζητούν από τους γονείς από 40-70 € κάθε μήνα για σίτιση, μεταφορά, υλικά (παιδαγωγικά, χαρτικά κ.λ.π.). Καλούνται λοιπόν να πληρώσουν από 400-600 € τον χρόνο.
Σε τέτοιες εποχές σκληρής λιτότητας τα ποσά αυτά είναι υπέρογκα. Θυμίζουμε ότι οι μητέρες που επιλέχτηκαν είχαν κριτήριο το μικρότερο χρόνο απασχόλησης κατά τη διάρκεια της υποβολής της αίτησης, εργαζόμενες με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις μερικής απασχόλησης), οι γυναίκες που έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω απ’ το διπλάσιο του αφορολόγητου, οι άνεργες. Απ’ αυτούς τους γονείς λοιπόν ζητούν αυτά τα χρήματα!!!
Ρωτάμε τον κάθε φορέα στην Καρδίτσα (δήμος, εργατικό κέντρο, σωματεία εργαζομένων) τι θα κάνουν γι’ αυτό; Μας μιλούν για ενότητα, αγώνα, μεγάλα και παχιά λόγια. Τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας ή τα αγνοούν ή στην καλύτερη περίπτωση τα προσπερνούν.
Η συμμαχία (ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ-ΜΑΣ-Σύλλογος Γυναικών), οι λαϊκές επιτροπές δεν θα το αφήσουν έτσι!

Β. ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ:
ΕΓΙΝΑΝ 459 ΑΙΤΗΣΕΙΣ-61 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ- ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ 436. Έμειναν εκτός 20 νήπια και 10 που ήταν εκπρόθεσμες οι αιτήσεις. Να σημειώσουμε ότι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Καρδίτσας είναι δυναμικότητας 350 παιδιών.
Τα προβλήματα όμως είναι οξύτατα και παραμένουν μέχρι σήμερα ανεπίλυτα:
1.Παραμένει ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα των τροφείων(από 15-60€ που πρέπει να πληρώνουν οι γονείς σε εποχές σκληρής λιτότητας, ανεργίας, μειώσεων μισθών.
2.Υπάρχει πρόβλημα χώρου και προσωπικού που δεν επαρκεί. Ας το δούμε αναλυτικά:
-1ος παιδικός σταθμός:
Τα εγγεγραμμένα παιδιά είναι 63. Οι παιδαγωγοί είναι 3 και 1 δ/ντρια. Υπάρχουν 1μάγειρας και 2 καθαρίστριες. Δεν υπάρχει καθόλου βοηθοί παιδαγωγών.
-2ος παιδικός σταθμός:
Τα εγγεγραμμένα παιδιά είναι 93 (εκκρεμούν 7 αιτήσεις). Ο σταθμός είναι δυναμικότητας 50 παιδιών. Οι παιδαγωγοί είναι 3 (εκ των οποίων 1 δ/ντρια). Αναλογεί 1 παιδαγωγός σε 32 παιδιά! Υπάρχουν 1μάγειρας και 2 καθαρίστριες. Δεν υπάρχει καθόλου βοηθοί παιδαγωγών.

-3ος παιδικός σταθμός:
Τα εγγεγραμμένα παιδιά είναι 71 (ο σταθμός είναι δυναμικότητας 45 παιδιών). Οι παιδαγωγοί είναι 3 (εκ των οποίων 1 δ/ντρια). Αναλογεί 1 παιδαγωγός σε 24 παιδιά! Υπάρχουν 1μαγείρισσα και 1 καθαρίστρια. Δεν υπάρχει καθόλου βοηθοί παιδαγωγών.
-4ος παιδικός σταθμός:
Τα εγγεγραμμένα παιδιά είναι 55 (ο σταθμός είναι δυναμικότητας 40 παιδιών). Οι παιδαγωγοί είναι 3 (εκ των οποίων 1 δ/ντρια). Υπάρχουν 1μαγείρισσα και 1 καθαρίστρια. Δεν υπάρχουν καθόλου βοηθοί παιδαγωγών.
-1ος και 2ος ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ(ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ)
Τα εγγεγραμμένα παιδιά είναι 70. Οι παιδαγωγοί είναι 4 (εκ των οποίων 1 δ/ντρια). Υπάρχει 1 καθαρίστρια (κάνει χρέη και μαγείρισσας). Δεν υπάρχουν καθόλου βοηθοί παιδαγωγών.
Από την απαρίθμηση των στοιχείων και μόνο αναδεικνύονται τα προβλήματα. Η αναλογία νηπίου-παιδαγωγού είναι εξαιρετικά μεγάλη σε ορισμένους σταθμούς αλλά και στους υπόλοιπους ξεπερνά την αναλογία 1-15. Βοηθοί παιδαγωγών δεν υπάρχουν πουθενά. Οι χώροι είναι οφθαλμοφανές ότι δεν επαρκούν.
Αυτά τα προβλήματα θα έχουν σαν αποτέλεσμα και ζητήματα ασφάλειας για τα παιδιά, και φυσικά ζητήματα παιδαγωγικού έργου που πρέπει να γίνεται στους σταθμούς. Με αυτήν την κατάσταση μετατρέπονται σε «παιδοφυλακτήρια» και τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας σε παιδιά «κατώτερου θεού».
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι ώρες των παιδαγωγών αυξήθηκαν από 6 σε 8 καθημερινά με αποτέλεσμα την κόπωση τους με συνέπειες στην αποδοτικότητά τους.
Θα θέσουμε τα ίδια ερωτήματα που είχαμε θέσει στην αρχή της χρονιά αφού τίποτα δεν λύθηκε:
Τι κάνει η δημοτική αρχή της Καρδίτσας;
-Αποσπά προσωπικό από άλλες δομές.
-Ζητά προσωπικό ορισμένου χρόνου, δηλαδή 5μηνα ή δίμηνα!
Μετά την λήξη των συμβάσεων τι θα γίνει;
-Θα στηρίζουν την λειτουργία των παιδικών σταθμών νέες κοπέλες από δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ δηλαδή βοηθοί που κάνουν πρακτική άσκηση;
-Θα μπαινοβγαίνουν παιδαγωγοί μέσα στα παιδιά με την λήξη των συμβάσεων κάθε δίμηνο ή την λήξη της πρακτικής άσκησης;
-Μετά την λήξη της 5μηνης σύμβασης τι θα γίνει με το προσωπικό των σταθμών μέχρι την λήξη της χρονιάς; (αναμένονταν οι 5μηνες προσλήψεις να ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβρη, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Μετά την λήξη τους και ως τις 30 Ιούλη τι θα γίνει;
ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ;
Η λύση που δίνεται δεν είναι σ’ αυτή την κατεύθυνση!
Το ΠΑΜΕ Καρδίτσας, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και ο Σύλλογος Γυναικών καλούν για μια ακόμα φορά τους γονείς σε αγώνα, να πιεστεί η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει μέτρα ώστε:
Να εξασφαλιστεί η ένταξη στουςü βρεφονηπιακούς σταθμούς της Καρδίτσας όλων των βρεφών και νηπίων που θα κάνουν αίτηση οι γονείς τους, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις.
Να καταργήσει τα τροφεία.ü
ü Να ανανεωθούν οι συμβάσεις, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την πλήρη κάλυψη των αναγκών.
Να αναπτυχθεί πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για την κατασκευή νέων, σύγχρονων δημόσιων Π.Σ.ü
ü Άμεσα να ολοκληρωθεί η βρεφονηπιακός σταθμός της εργατικής εστίας δυναμικότητας 100 βρεφών και νηπίων (έχει ξεκινήσει η κατασκευή του)

Γ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ:
Είναι σημαντικό να αναφερθούν και τα προβλήματα των σταθμών που βρίσκονται στις υπόλοιπες περιοχές του νομού μας κυριότερα των πόλεων. Λιγότερα φυσικά εξαιτίας της εγκατάλειψης της υπαίθρου από τα νέα ζευγάρια αλλά υπαρκτά. Τέτοια και τόσα που θα πρέπει οι δήμαρχοι να αναζητήσουν κι εκεί λύσεις.

Έτσι:
-Δήμος Σοφάδων:
Παιδικός σταθμός Σοφάδων:
Τα εγγεγραμμένα παιδιά είναι 34. Οι παιδαγωγοί είναι 2(εκ των οποίων 1 δ/ντρια). Υπάρχουν 1μαγείρισσα και 1 καθαρίστρια που εξυπηρετούν και τον σταθμό της Ματαράγκας. Δεν υπάρχει καθόλου βοηθοί παιδαγωγών.

-Δήμος Παλαμά:
Παιδικός σταθμός Παλαμά:
Τα εγγεγραμμένα παιδιά είναι 42. Οι παιδαγωγοί είναι 2(εκ των οποίων 1 δ/ντρια). Αναλογεί 1 παιδαγωγός σε 21 παιδιά! Η αίθουσα είναι 1. Υπάρχουν 1μαγείρισσα και 1 καθαρίστρια. Δεν υπάρχει καθόλου βοηθοί παιδαγωγών.

-Δήμος Μουζακίου:
Παιδικός σταθμός Μουζακίου:
Τα εγγεγραμμένα παιδιά είναι 43. Οι παιδαγωγοί είναι 2(εκ των οποίων 1 δ/ντρια). Αναλογεί 1 παιδαγωγός σε 21 παιδιά! Η αίθουσα είναι 1. Υπάρχουν 1μαγείρισσα και 1 καθαρίστρια. Δεν υπάρχουν καθόλου βοηθοί παιδαγωγών.

Σε όλο το νομό θα πρέπει να αναπτυχθεί ένας αγώνας με στόχο ΟΛΟΙ μαζί να διεκδικήσουμε:
Αποκλειστικά κρατικούς-δημόσιους-δωρεάν, σύγχρονους, ασφαλείς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.§
Καλούμε τους εργαζόμενους, τα ταξικά συνδικάτα, λαϊκές οργανώσεις να μπουν μπροστά σε αυτήν τη μάχη της λαϊκής και εργατικής οικογένειας και του παιδιού.

 

Προηγούμενο άρθρο ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΚΤΙΡΙΟ - Επανάληψη του αιτήματος θα υποβάλλει ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΚ
Επόμενο άρθρο 12η εμποροβιοτεχνική έκθεση Καρδίτσας