Ειδήσεις

Β. Κοζιού: Για το φίλο της Καρδίτσας και της καρδιάς μoυ, Τάσο Ζωγράφo


Άνοιξη του 2000 ήρθε στην Καρδίτσα, ο αγαπημένος μου φίλος  Τάσος Ζωγράφος, για να στελεχώσει μαζί με άλλους εκλεκτούς καλλιτέχνες την κριτική επιτροπή του 16ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου και άνοιξη  του 2011, χαράματα στις 4 του Απρίλη, μέσα στη μεγάλη γιορτή του θεάτρου, έφυγε από την πόλη που αγάπησε και τον αγάπησε για το μεγάλο του ταξίδι  βυθίζοντας σε θλίψη τους Καρδιτσιώτες φίλους  του.

Το θέατρο, ο κινηματογράφος και η τηλεόραση έχασαν  έναν από τους καλύτερους σκηνογράφους – ζωγράφους της χώρας μας, έχασαν  τον ποιητή της εικόνας, τον καλλιτέχνη, που κατά γενική ομολογία, είναι η ιστορία της σκηνογραφίας του ελληνικού κινηματογράφου. Η Ελλάδα, σίγουρα, έγινε φτωχότερη, με το χαμό του .

Για μένα προσωπικά, που με τίμησε με τη φιλία του και μου συμπαραστάθηκε όλα αυτά τα χρόνια της ανοδικής πορείας του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, ήταν μια επώδυνη φυγή και δεν το κρύβω πως πέρασε πολύς καιρός για να συνειδητοποιήσω αυτή την απώλεια  .

Η Καρδίτσα αναγνώρισε και τίμησε το σημαντικό και πολύπλευρο έργο του Τάσου Ζωγράφου. Το 2003 η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων,  στο πλαίσιο του 19ου Φεστιβάλ, οργάνωσε τιμητικό αφιέρωμα, προσφέροντας την ελάχιστη τιμή  που του αναλογούσε, σε σχέση με την προσφορά του στην τέχνη του θεάτρου, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, της ζωγραφικής και του πολιτισμού γενικότερα. Επίσης τα τελευταία χρόνια θεσμοθέτησε και βραβείο σκηνογραφίας «Τάσος Ζωγράφος».

Τιμητικό αφιέρωμα πραγματοποίησε και το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας τον Μάιο του 2010, στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων «Μέρες Παράδοσης», για τη μεγάλη του προσφορά στην ελληνική λαϊκή παράδοση, μέσα από το εικαστικό του έργο, το οποίο  χαρακτηρίζεται από τη βαθιά ελληνικότητά του  και ισχυροποιεί το ελληνικό πολιτισμικό ιδίωμα στον παγκόσμιο καλλιτεχνικό χάρτη, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή των ζυμώσεων και ανακατατάξεων, οι οποίες οδηγούν σε μια παγκοσμιοποίηση και σε ένα διεθνισμό της τέχνης.

Ο Δήμος Καρδίτσας και η Δημοτική Πινακοθήκη το 2010 έδωσαν την ευκαιρία στους φιλότεχνους Καρδιτσιώτες να γνωρίσουν και  αυτό το εικαστικό έργο μέσα από την έκθεση που οργάνωσαν προς τιμήν του.

Οι άνθρωποι που γνώρισαν τον Τάσο Ζωγράφο θα θυμούνται τον μικροφτιαγμένο γίγαντα της τέχνης, τον χαμογελαστό, τον καλόκαρδο, τον αγωνιστή, τον ιδιαίτερα πνευματώδη και με κοφτερή γλώσσα άνθρωπο, που άφησε πίσω του, ως παρακαταθήκη, σπουδαίο και πολυποίκιλο καλλιτεχνικό έργο.

 

 

Της Βασιλικής Κοζιού-Κολοφωτιά, Προέδρου του Κ.Ι.Λ.Ε. Απόλλων Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Παρουσιάστηκαν τα νέα βιβλία του Βαγγέλη Ντελή
Επόμενο άρθρο Άλλη μια επιτυχία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την Περιφέρεια