Β. Κρανιάς : Δολοφόνοι και υποκριτές οι ιμπεριαλι(η)στές !


Ο πνιγμός εκατοντάδων ανθρώπων στην Μεσόγειο στα Νότια της Ιταλίας έρχεται να προστεθεί σε μια μεγάλη μαύρη λίστα με πνιγμούς μεταναστών που αναζητώντας μια καλύτερη ζωή βρήκαν τον θάνατο κάτω απο την εκμετάλλευση των σύγχρονων δουλεμπόρων.

Οι χιλιάδες πνιγμοί μεταναστών και προσφύγων δεν είναι ατυχήματα, είναι εγκλήματα. Ο εγκληματίας είναι η ιμπεριαλιστική πολιτική του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Μάλι, στην Υεμένη κ.α, η πολιτική των πολυεθνικών για την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των λαών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, η φτώχεια, τα αντιδραστικά καθεστώτα, η καταστροφή και ο στραγγαλισμός των οικονομιών των χωρών αυτών, η απάνθρωπη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεών της, ενάντια στους μετανάστες.

Αυτή η πολιτική πνίγει χιλιάδες πρόσφυγες στη Μεσόγειο, αφού τα κύματα των απελπισμένων ανθρώπων δεν μπορούν να τα σταματήσουν ούτε οι “φράχτες” στον Έβρο, ούτε o FRONTEX, ούτε άλλα μέτρα καταστολής. Όλα αυτά απλά και μόνο αυξάνουν τον αριθμό των νεκρών και την τιμή των δουλεμπόρων.

Μόνο οργή και αγανάκτηση μας προκαλούν οι επικεφαλείς των κυβερνήσεων της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών της ΕΕ που εκφράζουν τάχα την θλίψη τους για το συμβάν, όταν οι κυβερνήσεις τους έχουν έμπρακτα στηρίξει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και έχουν συνυπογράψει και εφαρμόζουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στους μετανάστες.

Οι μετανάστες δεν έρχονται σε καμία περίπτωση στην πατρίδα μας για τουρισμό, αλλά γιατί οι ίδιες οι συνθήκες στις χώρες τους, το επιβάλλουν. Βλέπουμε ότι πολλές φορές, το ταξίδι προς τη σωτηρία είναι ταξίδι θανάτου. Όσοι καταφέρνουν και σώζονται, εγκλωβίζονται στη χώρα μας εξαιτίας των ευρωπαϊκών συνθηκών Δουβλίνο και Σένγκεν, με αποτέλεσμα να μη φτάνουν ποτέ στον προορισμό τους.

Εδώ ζούν άλλο μαρτύριο: οι υπάρχουσες υποδομές για την υποδοχή τους είναι υποτυπώδεις έως και επικίνδυνες. Στοιβάζονται σε κέντρα κράτησης και υποδοχής, με επιδείνωση των συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης. Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης και μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων ανάμεσά τους  αλλά και στους εργαζόμενους στα κέντρα. Όλα αυτά βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των μεταναστών, των υγειονομικών, των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας κλπ.

Φυσικά, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση αυτοί οι άνθρωποι να αφήνονται στη μοίρα τους απροστάτευτοι χωρίς κρατική μέριμνα. Η κυβέρνηση πρέπει, εδώ και τώρα, να εξασφαλίσει ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη χώρα. Να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη γρήγορη και δίκαιη απονομή ασύλου στους πρόσφυγες, καθώς και για τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για να φτάσουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.

Πέρα απο τα παραπάνω, αυτή η κατάσταση είναι βούτυρο στο ψωμί κάθε είδους ρατσιστικών αντιλήψεων και των φορέων τους, όπως έχει γίνει παλιότερα από πολλές πλευρές και με την ανοχή προηγούμενων κυβερνήσεων.

Θεωρούμε ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν έχουν ούτε τα οικονομικά, ούτε προσωπικό για να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτές, πέραν της υπόδειξης κάποιων χώρων για φιλοξενία.

Η κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μεταφέρει το πρόβλημα, αλλά η ίδια αποκλειστικά να αναλάβει τις ευθύνες και τις δαπάνες και να δώσει άμεσα λύση, τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες όσο και για τον Ελληνικό λαό.

Απαίτησή μας είναι

  • Να παρέχεται η απαραίτητη φροντίδα (ιατροφαρμακευτικής, υγειονομικής, διατροφής, στέγασης κλπ) για τη διαμονή τους, όσο χρειαστεί, με αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες σε ανοιχτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  • Δωρεάν νομική στήριξη και διερμηνεία, κάλυψη των πρώτων αναγκών τους.
  • Συγκρότηση και στελέχωση δημόσιων και δωρεάν μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσα στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών, οι οποίες θα αναλαμβάνουν προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς, την άμεση περίθαλψή τους, όπου απαιτείται, κατά την εισαγωγή τους στη χώρα και τη χορήγηση πιστοποιητικού υγείας. Ιδιαίτερα μέτρα για τις έγκυες, τις μητέρες και τα παιδιά.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας, για τους εργαζόμενους στην υγεία, σωστή και συχνή ενημέρωση από τους ειδικούς του δημοσίου, προμήθεια υλικών προστασίας.
  • Να δοθεί άσυλο σε όσους το ζητήσουν και προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων.
  • Να δοθούν όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε στις χώρες που επιθυμούν νόμιμα και με ασφάλεια, άμεσα με απλές διαδικασίες, αξιόπιστες και δίκαιες.
  • Να καταργηθούν η συνθήκη Σένγκεν και οι κανονισμοί του Δουβλίνο, που κρατούν ομήρους εκατοντάδες μετανάστες που έχουν προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ.
  • Να απομακρυνθούν ο FRONTEX και οι άλλοι ευρωενωσιακοί μηχανισμοί καταστολής στα σύνορα.
  • Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς. Να εργάζονται με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να σταματήσει η χώρα μας να συμμετέχει σε επεμβάσεις σε άλλες χώρες και σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να φύγουν οι Έλληνες φαντάροι και όλοι οι στρατοί κατοχής από ξένες χώρες. Καμία συμμετοχή στις νέες επεμβάσεις που προετοιμάζονται με πρόσχημα τους «τζιχαντιστές», που θα πολλαπλασιάσουν τα κύματα των προσφύγων.
  • Να σταματήσουν να λεηλατούν τον πλούτο αυτών των χωρών ντόπιοι και ξένοι δυνάστες, ενώ οι λαοί τους πεθαίνουν από την πείνα.

Βασίλης Κρανιάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Τοποθέτηση του Ηλία Σχορετσανίτη για τα διαθέσιμα
Επόμενο άρθρο Παραιτήθηκε ο Σπύρος Λάππας – Στη θέση του ο Κώστας Μιχαλάκης