Γενική Συνέλευση των Θεσσαλών Καραγκούνηδων – Στις 2 Δεκέμβρη στον Παλαμά


Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου και ώρα 11.30 στον Παλαμά, στην έδρα του Αμφικτιονικού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί η τακτική Γενική Συνέλευση των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Παναγιώτης Παλαμάς, διδάσκαλος του γένους».

Καραγκούνηδες από όλη την πεδινή Θεσσαλία θα συναντηθούν, για να συζητήσουν με τους  Αμφικτίονες τη δράση της Αμφικτιονίας, την παραπέρα πορεία της και να ανανεώσουν τα αιρετά μέλη της.

Οι Θεσσαλοί Καραγκούνηδες είναι αποφασισμένοι να κερδίσουν το χαμένο χρόνο, μια και καθυστέρησαν πολύ να οργανωθούν, σε σχέση με τις άλλες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας μας.

Στόχος τους είναι να παραδώσουν στις επόμενες γενιές τον πλούτο των πολιτιστικών στοιχείων των προγόνων τους, αλλά και να αφυπνίσουν τους νέους για παραπέρα έρευνα, ώστε να γνωρίσουν την ιστορία των Καραγκούνηδων προγόνων τους, οι οποίοι δημιούργησαν έναν από τους αρχαιότερους και μεγαλύτερους ελληνικούς πολιτισμούς.

Ο ρόλος της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, που δημιουργήθηκε το 2009 στον Παλαμά, είναι καθαρά ρόλος  ερευνητικός, μελετητικός, παρεμβατικός, διαχειριστικός και επικοινωνιακός. Αποφεύγει την περιχαράκωση και την αντιπαράθεση και λειτουργεί πέρα από συλλόγους και άλλους φορείς.

Στα τρία χρόνια λειτουργίας της έδειξε μια τεράστια δυναμική οργανώνοντας δυο ανταμώματα και δυο πανελλήνια εθνολογικά συνέδρια που, σίγουρα, βοήθησαν σημαντικά. Μέσα από τις εισηγήσεις των επιστημόνων και των ερευνητών αναδείχτηκαν πτυχές της ιστορίας των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας, η οποία για πολλά χρόνια καλυπτόταν από πυκνή ομίχλη, λόγω έλλειψης ειδικών μελετών (ιστορικών, κοινωνικών, λαογραφικών κ.ά.)

Οι ανακοινώσεις του Α’ Συνεδρίου είναι στη διάθεση των ερευνητών, αφού εκδόθηκαν από το Δήμο Παλαμά τα πρακτικά σε ένα καλαίσθητο τόμο. Πολύ σύντομα θα εκδοθούν από το Δήμο Πύλης και τα πρακτικά του Β΄ Πανελλήνιου Εθνολογικού Συνεδρίου. Ήδη με εντολή του Δημάρχου, κ. Κουφογάζου, ξεκίνησε το στήσιμο του βιβλίου, το οποίο θα ρίξει φως στον κύκλο της ζωής των Καραγκούνηδων.

 

Προηγούμενο άρθρο «Διάψευσις δημοσιεύματος»
Επόμενο άρθρο Επιτυχημένη η συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην τουριστική έκθεση «PHILOXENIA 2012»