Ειδήσεις

Γιατί δεν συμμετέχουμε στις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια


Η Υπουργός Παιδείας αγνοώντας τις συνθήκες πανδημίας και τα τόσα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην κοινωνική ζωή που προκύπτουν από αυτήν, καθώς και τα αιτήματα της ΟΛΜΕ να αναβάλει τις εκλογές και να δοθεί παράταση στα τωρινά Υ.Σ. (ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ και ΚΥΣΔΕ) – όπως ο ίδιος ο δικός της νόμος προβλέπει – μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αιφνιδιαστικά και χωρίς διάλογο, επέλεξε την δεύτερη οδό, που οδηγεί σε ηλεκτρονική ψηφοφορία και σε μαζική συμμετοχή, ημέρα Σάββατο… Έτσι για να εκσυγχρονιστούμε (…) πρώτοι εμείς οι 150.000 εκπαιδευτικοί Β/θμιας και Α/θμιας Εκπ/σης, μπροστά από εκατοντάδες εκπαιδευτικά συνδικάτα σε όλο τον πλανήτη και χιλιάδες εκλογικές διαδικασίες σε όλες τις χώρες.

Δεν θα πάρουμε κ. Υπουργέ, όχι γιατί είμαστε «πίσω απ’ τον κόσμο», όπως με περισσή αυταρέσκεια είπατε στη συνάντηση με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, αλλά γιατί, πέρα από την άμεση απάντηση που θα μπορούσαμε να σας δώσουμε – κι εννοούμε να εκσυγχρονιστείτε και να συγχρονιστείτε εσείς και το υπουργείο, και να προχωρήσετε σε γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα για την υγεία και ασφάλεια παιδιών και δασκάλων, να οργανώσετε επιτέλους μια σύγχρονη κι αποτελεσματική τηλεκπαίδευση (προφανώς ως έσχατη λύση σε συνθήκες πανδημίας),  να αυξήσετε επιτέλους τις δαπάνες για  την παιδεία σε ανεκτά επίπεδα και να οργανώσετε καλύτερα το δημόσιο σχολείο  έχουμε σοβαρούς λόγους να μην νομιμοποιήσουμε και να οδηγηθούμε σε αποχή απ’ αυτές τις εκλογές-παρωδία. Γιατι:

  • Οι Εκλογές γενικά δεν αποτελούν τεχνοκρατική καταμέτρηση ψήφων τηλε-ψηφοφόρων, όπως πιθανόν να έχει στο νου της η κ. Υπουργός, αλλά τμήμα μιας ζωντανής συλλογικής δημοκρατικής διαδικασίας εκπροσώπησης, με ζύμωση, συζητήσεις, συνελεύσεις και απολογισμό των αιρετών σ’ αυτούς που τους εξέλεξαν. Οι εκλογές δεν είναι γκάλοπ…
  • Αυτά όλα δεν εξασφαλίζονται στην παρούσα κατάσταση. Επομένως ή άρνησή μας είναι ζήτημα Δημοκρατιας.
  • Αντί να καλέσει σε διάλογο τα συνδικάτα, για να συζητήσουν όρους, ενστάσεις και εποπτεία, η Υπουργός επέλεξε το δρόμο του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».
  • Επέλεξε την ημέρα του Σαββάτου με τη λαϊκίστικη θέση «να μη χάνονται μαθήματα», ενώ είναι γνωστό ότι η ΟΛΜΕ ζήτησε καθημερινή για λόγους συμμετοχής και χωρις αργια γι’ αυτές τις εκλογές για Υ.Σ.
  • ΔΕΝ εξασφαλίζεται η βασική θέση που περιγράφεται στο Π.Δ. 1/2003 για αμεση ψηφοφορία, πράγμα που σημαίνει τουλάχιστον το Αυτοπροσωπο, δηλ. η φυσική παρουσία του εκλογέα, ακόμα και στην περίπτωση που δεχόμασταν μια, εξασφαλισμένη σε όλα τα άλλα, τεχνική καταμέτρησης. Άλλο η τυφλή ηλεκτρονική κι άλλο η αυτοπρόσωπη ηλεκτρονική ψηφοφορία.
  • ΔΕΝ εξασφαλίζεται η βασική θέση που περιγράφεται στο Π.Δ. 1/2003 για καθολικη ψηφοφορία, πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον εξασφαλίζονται σε όλες-ους η τεχνική δυνατότητα συμμετοχής – εξοπλισμός, δίκτυα και τεχνογνωσία.
  • ΔΕΝ εξασφαλίζεται η βασική θέση που περιγράφεται στο Π.Δ. 1/2003 για μυστικη ψηφοφορία. Κανένας δεν εγγυάται για το αν υπάρξει διαρροή, για την περίπτωση «Διορθωσης ψηφου», για το ποιοι θα μπορούν να γνωρίζουν το τι ψήφισε κάποιος, για τα προσωπικά δεδομένα και την πορεία τους…  Δεν εξασφαλίζεται για το ποιος (…) και από ποια συσκευή, από ποιο σημείο και  παρουσία τίνος ψηφίζει…
  • Η Υπουργός ξέρει και το κρύβει, ότι για τις ηλεκτρονικές διαδικασίες ψηφοφορίας έχουν εγερθεί ενστάσεις σε όλο τον κόσμο. Στη Γερμανία έχουν αμφισβητηθεί οι voters machines πριν από 12 χρόνια περίπου. Στην Ολλανδία το ίδιο διάστημα μετά από έντονη αμφισβήτηση δεν χρησιμοποιήθηκαν. Στην Μ. Βρετανία, και πριν χρησιμοποιηθούν, υπήρξε έκθεση στη Βουλή η οποία εκθέτει τους κινδύνους για μαζική ηλεκτρονική ψηφοφορία. Στην Εσθονία χρησιμοποιείται εδώ και 15 έτη στις βουλευτικές εκλογές και συμμετέχει το 30% με αυτόν τον τρόπο, με έντονη αμφισβήτηση. Σε όσα συνδικάτα – ελάχιστα – χρησιμοποιείται η ηλεκτρονική καταμέτρηση, γίνεται με παρουσία του εκλογέα στην κάλπη. Η ίδια η Ε.Ε. συνεχώς προβληματίζεται για τη χρήση συστημάτων στα οποία έχουν πρόσβαση μεγαλες εταιρειες δεδομενων και Η/Υ, ενώ όλοι θυμούνται τις αιτιάσεις για εξωτερικές παρεμβάσεις στις Αμερικανικές εκλογές… Νωπή και πολύ οικεία θα πρέπει να είναι επίσης στα κυβερνητικά στελέχη η πριν λίγα χρόνια διαδικασία εκλογής (με επανάληψή της…) του κ. Μητσοτάκη στην Προεδρία της Ν.Δ.
  • Δεν δεχόμαστε, τέλος, ο εργοδότης, εν προκειμένω το κράτος, να καθορίζει τον τρόπο που τα σωματεία εκλέγουν τους εκπροσώπους τους και έμμεσα να τα ελέγχει. Ούτε την μέσω της υποβάθμισης της υπόθεσης της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης προσπάθεια να αδυνατίσουν και να χτυπηθούν τα συνδικάτα για να ανοίξει ο δρόμος για νέες αντιδημοκρατικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

 

ΚΥρια υπουργε, δε φοβομαστε την τεχνολογια. Ο κλάδος μας έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και σεμινάρια με σκοπό την δημιουργική και προς όφελος διδασκόντων, μαθητών, και εν τέλει ολόκληρης της κοινωνίας ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε όλο το φάσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, οι δε εκπαιδευτικοί μόνο για έλλειψη τεχνολογικής γνώσης δεν μπορούν να κατηγορηθούν. Επειδή λοιπόν τη γνωρίζουμε καλά, ξέρουμε και τα αδύνατα σημεία της. Δεν τολμήσατε καν να θέσετε το ζήτημα στα συνδικάτα και να συζητήσουμε εξετάζοντας την κάθε πλευρά του εγχειρήματος και τους κινδύνους ή τα θετικά που έχει. Αντί αυτού, με πρόσχημα την πανδημία, προχωρήσατε σε αυθαίρετη και με στοιχεία «εντέλλεσθε» απόφαση να επιβάλετε στα σωματεία τη θέση σας. Προχωράμε λοιπόν ένα βήμα τη σκέψη μας, λέγοντας:

  • Αν έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας την απαξίωση των συνδικάτων και κάθε έννοια ζωντανής συλλογικότητας, ξεχάστε το και θυμηθείτε τι απόγιναν προκάτοχοί σας που προχώρησαν σε τέτοιες σκέψεις.
  • Αν σκέφτεστε Υπηρεσιακά Συμβούλια χωρίς αιρετούς ή με διορισμένα και μόνο μέλη, σας υπενθυμίζουμε ότι η παρουσία αιρετών, ο ελεγκτικός και δημοκρατικός ρόλος τους, η συμμετοχή τους σ αυτά κατακτήθηκαν με αγώνες των εργαζομένων.

 

Της Ενωτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών / ΣΥΝΕΚ Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Αποκαθίστανται οι ζημιές στη γέφυρα της Φυλακτής
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα