Ειδήσεις

Για μια ακόμη χρονιά το φυσικό αέριο είναι η πιο συμφέρουσα λύση


Με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου που προκύπτουν από την έγκριση της αναπροσαρμογής των τιμολογίων στα πλαίσια ρυθμιστικών παρεμβάσεων για τον ΔΕΣΦΑ  και εν όψει του χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών, χιλιάδες καταναλωτές ανησυχούν σχετικά με την τελική τιμή στα τιμολόγια φυσικού αερίου. Η επίσημη ενημέρωση  των ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ αναλυτικά αναφέρει:

Η τιμή του φυσικού αερίου για το μήνα Οκτώβριο είναι στα 0,534 €/Nm3  για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και 0,537 €/Nm3 για την ΕΠΑ Θεσσαλίας. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2015 η τιμή ήταν 0,584 €/Nm3 για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και 0,596 €/Nm3     για την ΕΠΑ Θεσσαλίας, δηλαδή μείωση περίπου κατά 10%.

Το διάστημα Ιανουάριος – Οκτώβριος 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 η τιμή συνολικά μειώθηκε περίπου κατά 18%.

Με την εφαρμογή της αναπροσαρμογής του κόστους μεταφοράς αερίου επισημαίνεται ότι η  αύξηση  που θα προκύψει είναι  μικρή και συγκεκριμένα 1,21% για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ( 0,541 €/Νm3 από 0,534 €/Nm3  ) και 1,81% για την ΕΠΑ Θεσσαλίας ( 0,547 €/Νm3 από 0,537 €/Nm3), τελική τιμή προς τους οικιακούς καταναλωτές αυτόνομης θέρμανσης, που είναι και η πλειοψηφία των καταναλωτών.

Η μεταβολή θα υπερκαλυφθεί  από την επικείμενη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από 01/01/2017 καθώς με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε  για το φυσικό αέριο, αναμένεται περεταίρω μείωση στην τιμή του, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη διακύμανση των  διεθνών τιμών των πετρελαιοειδών.

Αυτό  μεταφράζεται σε όφελος προς τον καταναλωτή κατά 5,5 λεπτά ανά κυβικό, γεγονός που ενισχύει τη διαχρονική υπεροχή του έναντι άλλων μορφών ενέργειας.

Έως σήμερα το φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι το πιο οικονομικό, ανταγωνιστικό και ευέλικτο καύσιμο, συνεχίζει να  απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και είναι η πρώτη επιλογή για τη θέρμανση των νοικοκυριών, όπως φαίνεται και από τις διαρκώς αυξανόμενες συμβάσεις σύνδεσης στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία όπου αναμένεται να συνδεθούν κατά το μήνα Οκτώβριο περισσότερα από 1.800 νοικοκυριά. Παράλληλα ολοένα και περισσότεροι Δήμοι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους και ζητούν την επέκταση του δικτύου σε νέες περιοχές.

Με βάση τα παραπάνω, η  χρήση του φυσικού αερίου, για ακόμη μια χρόνια είναι η πιο οικονομική και πλέον συμφέρουσα λύση για τη θέρμανση των νοικοκυριών ενώ παράλληλα αποτελεί σύμμαχο των ενεργοβόρων επιχειρήσεων και των εμπορικών καταναλωτών.

 

Ε.Π.Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – Ε.Π.Α. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ  Α.Ε.

Προηγούμενο άρθρο Την Τετάρτη τα εγκαίνια του τομέα ΕΚΑΒ στο Παλαμά
Επόμενο άρθρο Ενημέρωση για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών