Ειδήσεις

Για την λειτουργία των λαϊκών αγορών του δήμου Καρδίτσας


Από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού η παράταξή μας πήρε θέση για τον τρόπο λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών του δήμου, χωρίς περιορισμούς στη συμμετοχή και με λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία πωλητών και καταναλωτών. Κάναμε δε και συγκεκριμένες προτάσεις για τη λειτουργία των αγορών αλλά και για τη στήριξη των παραγωγών και την ενίσχυση του συστήματος υγείας για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες υγείας του λαού που αυξήθηκαν κατακόρυφα λόγω και της πανδημίας. Αυτές οι προτάσεις μας δημοσιεύτηκαν και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η δημοτική αρχή, στη γραμμή της κυβέρνησης, (που για να συγκαλύψει τις ευθύνες της για τις ανεπάρκειες του συστήματος υγείας ‘’κλείδωσε’’ το λαό μέσα στα σπίτια), αλλά ‘’βασιλικότερη του βασιλέως’’ αποφάσισε το κλείσιμο της Λαϊκών Αγορών πριν ακόμα το αποφασίσει η υπηρεσία του κ. Χαρδαλιά! Μάλιστα χαρακτηρίσαμε μη νόμιμες τις αποφάσεις που έκλεισαν τελείως τις Λαϊκές ή τις περιόριζαν, τη στιγμή που η κυβέρνηση τις επέτρεπε ή είχε πιο ελαστικά περιοριστικά μέτρα για τη συμμετοχή παραγωγών και πωλητών. Σε όλες τις αποφάσεις παράτασης της απαγόρευσης που έφερε η δημοτική αρχή στο δημοτικό συμβούλιο διαφωνήσαμε, ενώ όλες οι άλλες παρατάξεις τις στήριξαν και κάποιοι υπερβάλαν κιόλας.

Οι μικροπαραγωγοί και οι πωλητές των λαϊκών αγορών, αυτό το διάστημα,  αντιμετώπισαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από το κλείσιμο και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν με το κλίμα που δημιουργήθηκε και τους περιορισμούς που συνεχίζουν να εφαρμόζονται στις Λαϊκές Αγορές (καταστροφή ευπαθών προϊόντων, κατακόρυφη πτώση του τζίρου, αύξηση χρεών, κλπ)

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας της 4ης Μάη, μετά την άρση της απαγόρευσης των δεκατεσσάρων ημερών  από την κυβέρνηση και την διατήρηση του ποσοστού συμμετοχής στο 50% , επαναλάβαμε τι θέσεις μας για το πλήρες άνοιγμα της κεντρικής Λαϊκής Αγοράς και λειτουργία μόνο μέρα Τετάρτη για ευνόητους λόγους. Ο δήμαρχος και ο εισηγητής αντιδήμαρχος οικονομικών πρότειναν διήμερη λειτουργία για την πρώτη βδομάδα (Τετάρτη και Πέμπτη) και ζήτησαν πίστωση χρόνου για μια βδομάδα μέχρι να προετοιμάσουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να δουλέψει η Λαϊκή μόνο Τετάρτη (εγκρίσεις, προετοιμασία χώρων, συνεννοήσεις υπηρεσιών κλπ), επαναλαμβάνοντας πολλές φορές τη διαβεβαίωσή τους αυτή.

Εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας για το ΄΄σπάσιμο’’ σε δυο μέρες αλλά επειδή δόθηκε διαβεβαίωση ότι θα είναι για μια βδομάδα και για να μη μείνουν εκτός αγοράς άλλες δεκαπέντε μέρες οι μισοί παραγωγοί και πωλητές συμφωνήσαμε να δοθεί αυτή η πίστωση χρόνου.

Μετά από δυο – τρείς μέρες είδαμε σε ρεπορτάζ τοπικού μέσου ενημέρωσης ότι ο δήμος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προβλέψεις του δημοτικού συμβουλίου και θα συνεχιστεί η λειτουργία της λαϊκής σε διήμερη βάση.

Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο (15/5/2020) βάλαμε ζήτημα δηλώνοντας ότι:

Πρώτο: ο δήμος έπρεπε να δώσει επίσημη ανακοίνωση για τυχόν προβλήματα που προέκυψαν στην προετοιμασία και όχι αυτό να γίνεται με διαρροές στον τύπο. Αυτό δείχνει ότι κρύβεται, ότι δεν διερεύνησε καθόλου το θέμα και τα ‘’βρήκε μπαστούνια’’ στην πορεία ή ότι ήθελε να ‘’υφαρπάξει’’ την ψήφο όλων των παρατάξεων.

Δεύτερο: δεν νομιμοποιούνται να συνεχίσουν τη λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς με την απόφαση της 4ης/5/2020, διότι αυτή πάρθηκε με τη διαβεβαίωση ότι θα ίσχυε για μια βδομάδα … οπότε  έπρεπε ήδη να έχουν φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο με τα νέα δεδομένα.

Τρίτο: ο αντιδημάρχος οικονομικών μη μπορώντας, προφανώς, να υποστηρίξει τη απόφαση, που πάρθηκε με εισήγησή του, προσπάθησε να ξεφορτωθεί ευθύνες ‘’δικαιολογούμενος’’ σε παραγωγούς και πωλητές πώς η απόφαση για διήμερη λειτουργία ήταν ομόφωνη … παραπληροφορώντας με αυτόν τον τρόπο για τη θέση μας και μετατοπίζοντας την ευθύνη σε άλλους….

και Τέταρτο: επισημάναμε και ρωτήσαμε αν υπήρξε σκοπιμότητα ή από λάθος δεν γράφτηκε σωστά στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η τοποθέτησή μας όπως διατυπώθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Για όποιον ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει τη συζήτηση, η συνεδρίαση υπάρχει ολόκληρη στο διαδίκτυο στο κανάλι του δήμου Καρδίτσας στο YouTube (https://www.youtube.com/c/DimoskarditsasGovGr1).

Σε κάθε περίπτωση η κεντρική Λαϊκή Αγορά είναι κατοχυρωμένη στη συνείδηση όλων των Καρδιτσιωτών (της πόλης και των χωριών) να λειτουργεί ημέρα Τετάρτη στο φυσικό της χώρο, στη Δημοτική Αγορά και στους γύρω δρόμους, και οποιαδήποτε άλλη σκέψη για ‘’σπάσιμο’’ ή μεταφορά εκτός πόλης μας βρίσκει αντίθετους.  Για την όποια, πιθανόν, αποσυμφόρηση χρειαστεί π.χ. για λόγους αραίωσης των πάγκων,  επέκτασης του χώρου που καταλαμβάνει η αγορά κλπ, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης, όπως αυτός της παράλληλης αγοράς (την ίδια μέρα) που θα συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργία της και όχι η κατάργηση θέσεων παραγωγών – πωλητών που συχνά – πυκνά επαναλαμβάνει ο δήμαρχος τελευταία.

Θεωρούμε ότι αρκετά έχει πληρώσει ο λαός, οι αγροτοπαραγωγοί ακόμη περισσότερα, για την οικονομική και υγειονομική κρίση και δεν πρέπει να ξαναπληρώσει και την επερχόμενη οικονομική κρίση που επιτάχυνε η πανδημία του κορωνοϊού και οι ελλείψεις στο σύστημα υγείας. Ας μην επιβαρύνει και ο Δήμος ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα με τις αποφάσεις του.

 

Της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Ισχυρή Παρουσία και Ραγδαία Ανάπτυξη του Φυσικού Αερίου στον Δήμο Φαρσάλων
Επόμενο άρθρο Σύλληψη φυγόποινου στην Καρδίτσα