Για τη δέσμευση των αποθεματικών από την συγκυβέρνηση


Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να πληρώσει τους δανειστές, δηλαδή το χρέος που δημιουργήθηκε από το μεγάλο κεφάλαιο, ”βάζει χέρι” και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και αναδρομικά (με τις υπογραφές σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου), στα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, Περιφερειών, Νοσοκομείων, Πανεπιστημίων και άλλων Δημοσίων Οργανισμών. Παράλληλα, όπως απο καιρό είναι γνωστό, δεσμεύει και τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Οργανισμών, δήθεν ”εθελοντικά” συνεχίζοντας έτσι τη διαχρονική κλοπή των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων !

Έτσι, η ψευδεπίγραφα ”αντιμνημονιακή”, αριστεροδεξιά συγκυβέρνηση Καμμένου-Τσίπρα, ικανοποιεί το πάγιο αίτημα της τρόικα για μεταφορά των αποθεματικών στην ΤτΕ που δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, ενώ προχωρά γρήγορα τις διεργασίες για την υπογραφή νέας αντιλαϊκής δανειακής συμφωνίας – μνημονίου με την τρόικα (…που δεν τη λέμε τρόικα, για να κοροϊδεύουμε τους αφελείς …).

Οι συνέπειες είναι προβλέψιμες: περαιτέρω περικοπή των κάθε είδους κοινωνικών δαπανών και επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων, όταν ήδη τα Σχολεία, οι Παιδικοί Σταθμοί, τα Νοσοκομεία και τα Πανεπιστήμια, οι Κοινωνικές Δομές, κλπ κοινωνικές παροχές που απέμειναν, λειτουργούν υπό άθλιες συνθήκες. Αποδεικνύεται ξεκάθαρα για άλλη μια φορά, ότι το χρέος το πληρώνει ο λαός και όχι αυτοί που το δημιούργησαν.

Αν λάβουμε υπ΄ όψη μας και τη συζήτηση που γίνεται για την περιβόητη “οικονομική αυτοτέλεια των δήμων”, που προπαγανδίζουν από κοινού παλιά και νέα συγκυβέρνηση, τότε η πλήρης κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των Δήμων είναι ”προ των πυλών”. Γνωστό είναι ότι μειώθηκε κατά 65% η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό την τελευταία πενταετία. Γνωστή και η δήλωση Βαρουφάκη, ότι, αφού τελειώσει με το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης – μνημονίου, θα καταπιαστεί με τα οικονομικά των ΟΤΑ και την κατάργηση των 2,6 δισ. που αποδίδονται στους Δήμους μέσω των ΚΑΠ.

Τέτοιες ενέργειες είναι καταδικαστέες και πρέπει ο δήμος Καρδίτσας με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αντιδράσει, να μην προχωρήσει σε καμία δέσμευση ταμειακών διαθέσιμων και αποθεματικών. Να γίνει λαϊκή απαίτηση το αίτημα να επιστραφούν όλα όσα έχουν δεσμευτεί και να αποκατασταθούν όλες οι μέχρι τώρα απώλειες από τα κουρέματα, όπως το PSI, στους Δημόσιους και Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.

  Οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός, να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές και να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και όλων των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

 

Βασίλης Κρανιάς,

δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Καρδίτσας

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας : Η κυβέρνηση στηρίζει την Αυτοδιοίκηση
Επόμενο άρθρο Σε εφαρμογή ο αναγκαστικός Νόμος του 1950