Ειδήσεις

Για φαντάσου… τη δραματοποίηση των λογοτεχνικών κειμένων


Συνεχίστηκε τη Τρίτη 27 Αυγούστου στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2019, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε περίπου 100 βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και τίτλο «Για φαντάσου…».

Για φαντάσου να….μας μιλούσαν τα άστρα και να μας έλεγαν την ιστορία τους, ήταν το σημερινό μας θέμα στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας “Λακας Μαντζαρα”. Τα παιδιά έκαναν ένα ταξίδι στον ουρανό και τα αστέρια, για να συναντήσουν τους αστερισμούς που βρίσκονται κοντά στον Πολικό Αστέρα..

Διαβάσαμε το βιβλίο “Τον ουρανό με τ’ άστρα” του Borg Janet από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Φτιάξαμε τηλεσκόπια, ώστε να δούμε τους αστερισμούς με τα όμορφα Αρχαία Ελληνικά ονόματα, τον Ωρίωνα, την Κασσιόπη, την Μικρή και την Μεγάλη Άρκτο.

Για φαντάσου… τη δική σου ιστορία. Ένα εργαστήρι δραματοποίησης του λογοτεχνικού κειμένου” Ο Τρομάρας” του Γεώργιου Βιζυηνού από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος έγινε σήμερα στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου», με στόχο να αφυπνίσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των μικρών αναγνωστών μέσα από μια ομαδική διαδικασία.

Διαβάσαμε το κείμενο δυνατά, ζωηρά, το ερμηνεύσαμε, που είναι η βάση της δραματοποίησης, βρήκαμε τους χαρακτήρες, το χωρίσαμε σε σκηνές και περάσαμε στη θεατρική μεταφορά της ιστορίας. Ο Τρομάρας είναι έργο με έντονο στοιχείο της ελληνικής παράδοσης με κωμικές καταστάσεις, γεμάτο μηνύματα ελπίδας και αλληλεγγύης. Το διαχρονικό μήνυμα που περνάει σε μικρούς και μεγάλους είναι” Να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και την εξυπνάδα σου. Γιατί… η εξυπνάδα νικάει τη δύναμη.!!!

Για φαντάσου… να ήσουν μάγος!!! Στο μαγικό κόσμο του Χάρι Πότερ ταξίδεψαν σήμερα τα παιδιά στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου». Τους υποδέχτηκε στην είσοδο ως άλλος Άλμπους Ντάμπλντορ, ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης, χωρίστηκαν σε κοιτώνες και τα μαθήματα μαγείας… ξεκίνησαν!!!

Διαβάσαμε αποσπάσματα από το διάσημο βιβλίο της J.K.Rowling «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος» από της εκδόσεις Ψυχογιός και γρίφο γρίφο, όλες οι ομάδες έπαιξαν ένα ωραίο παιχνίδι με σκοπό, όχι κάποια να νικήσει, αλλά να μάθουν τα παιδιά, όλα τα μυστικά του φανταστικού κόσμου των μάγων!!!

Τη Τετάρτη 28 Αυγούστου η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019 της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, συνεχίζεται σε τρεις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας με τις παρακάτω δράσεις:

Στην Παιδική βιβλιοθήκη “Αγγελική Βαρελλά” –   Για φαντάσου… τα κείμενα και οι εικόνες, οι ήρωες και οι τίτλοι να ξέφευγαν από τα βιβλία! Ένα παιχνίδι δημιουργικότητας, φαντασίας, συνδυαστικής σκέψης και ομαδοσυνεργατικότητας, που θα βοηθήσει τα παιδιά με τρόπο ανατρεπτικό και παιγνιώδη να ανασυνθέσουν ένα βιβλίο, να διαβάσουν κείμενά του, να γνωρίσουν τους ήρωές του και να παρατηρήσουν τα περικειμενικά στοιχεία του.

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας “Αγίου Φανουρίου” – Για φαντάσου… ταξίδια του Νου.  Όλη η γη στα χέρια σου. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά ξεφυλλίζοντας βιβλία να ταξιδέψουν πάνω στη γη. Να ταξιδέψουν μέσα στα βιβλία ή ακόμα καλύτερα στόχος του προγράμματος είναι τα Ταξίδια του Νου. Κι αφορμή ένα βιβλίο ή μάλλον πολλά βιβλία, ανάλογα με την βιβλιοθήκη, με την παρέα που θα συγκεντρωθεί, με το κάθε παιδί ξεχωριστά. Γιατί τα ταξίδια του νου ή τα ταξίδια μέσα από τα βιβλία δεν τελειώνουν ποτέ. Νομίζω ότι αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος όλων όσων παλεύουν για τη φιλαναγνωσία : τα ταξίδια του νου

Στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» – Για φαντάσου… Μικρά ξυπνήματα.  Εργαστήριο «ξυπνημάτων». Τα μικρά ξυπνήματα είναι ένας κύκλος. Ένας κύκλος από εικόνες για τον ύπνο και τον ξύπνιο. Ένας κύκλος από μικρές μπουκιές, με διαφορετική γεύση η κάθε μια. Ένας κύκλος από ήχους, δυνατούς και σιγανούς. Ένας κύκλος από στιγμές, μικρές και μεγάλες, μεγάλες και μικρές. Όπως ο κύκλος της ζωής. Ο κύκλος που ονειρεύτηκε αυτός που έγραψε μια ιστορία κι αυτός που τη ζωγράφισε. Όμως τα όνειρα δεν είναι ίδια για όλους. Κανείς δεν κοιμάται και δεν ξυπνά με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν ακούει τους ήχους με τον ίδιο τρόπο, κανείς δε νιώθει τις γεύσεις με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν ζει τις στιγμές με τον ίδιο τρόπο.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Και τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα είναι στις Βιβλιοθήκες!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη και νεοεκλεγέντα Δημάρχου Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκου για τους επιτυχόντες
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα Κινηματογραφικής Λέσχης Καρδίτσας