Ειδήσεις

Για φαντάσου… Το καλοκαίρι, την ώρα που τα όνειρα τα αληθεύουν


Με μια όμορφη, δροσιστική και άκρως καλοκαιρινή δράση, συνεχίστηκε τη Τετάρτη 17 Ιουλίου σε δύο παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η 8η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2019, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και τίτλο «Για φαντάσου…».

Μύρισε καλοκαίρι στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» με τη σημερινή δράση “Για φαντάσου…. Το καλοκαίρι”. Τα παιδιά άκουσαν το παραμύθι “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας” και στη συνέχεια, φτιάξαμε τον πίνακα του καλοκαιριού, με τα μεγαλύτερα  παιδιά να γράφουν σε καρτελάκι λέξεις που αντιπροσωπεύουν το καλοκαίρι και τα μικρότερα να ζωγραφίζουν  το καλοκαίρι.

Στον πίνακα κολλήσαμε υλικά από την φύση, λουλούδια, φύλλα που να μας θυμίζουν το καλοκαίρι. Τέλος, φτιάξαμε χάρτινα καραβάκια, στα οποία τα παιδιά έγραψαν μια λέξη για το καλοκαίρι. Έτσι, στείλαμε το δικό μας μήνυμα καλοκαιρινό.

Και στην παιδική βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά, διαβάσαμε στα παιδιά το θεατρικό του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», έξυπνα διασκευασμένο από τη συγγραφέα Lesley Sims, από τις εκδόσεις Άγκυρα. Μια όμορφη ιστορία αγάπης, μια νύχτα του καλοκαιριού, στην Αρχαία Αθήνα!!!

Στη συνέχεια τα παιδιά έγραψαν αγαπημένες λέξεις που τους θυμίζουν το καλοκαίρι και ζωγράφισαν τη δική τους καλοκαιρινή εικόνα, υπό τους ήχους τραγουδιών του φεγγαριού, ενώ είδαμε και την ταινία μικρού μήκους της Pixar “La Luna”, όπου η ιστορία της εκτυλίσσεται μια όμορφη καλοκαιρινή νύχτα.

Τέλος έφτιαξαν το κολάζ του καλοκαιριού με τις ζωγραφιές, τις λέξεις τους και πολλά όμορφα κοχύλια που είχαν μαζέψει τα προηγούμενα καλοκαίρια!!!

Την Πέμπτη 18 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν τρεις δράσεις, στις παρακάτω παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας:

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκα Μαντζάρα» – «Βάφω με εικόνες από το εσωτερικό της βιβλιοθήκης, τους εξωτερικούς της τοίχους». Τα παιδιά με την καθοδήγηση της καθηγήτριας καλλιτεχνικών του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας Κυρίας Κωνσταντίνας Ντζιαβού, θα δώσουν χρώμα και όμορφες εικόνες στους εξωτερικούς τοίχους της βιβλιοθήκης!

στην Παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου»  – «Για φαντάσου… Φύσα, φύσα το φεγγάρι…». Το φεγγάρι, αιώνιο σύμβολο στους μύθους, τις παραδόσεις, τα τραγούδια, την ποίηση και την

πεζογραφία, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική. Το φεγγάρι, που ακολουθεί τον κύκλο του χρόνου και της ζωής.

Το φεγγάρι, που εμφανίζεται, χάνεται, μεταμορφώνεται, μιλάει, γελάει και κλαίει στα παραμύθια και σε πολλά βιβλία για παιδιά.

Ένα ταξίδι στο φεγγάρι μέσα από παραμύθια της προφορικής παράδοσης και τη λογοτεχνία.

Και στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» – «Για φαντάσου… μικρά ξυπνήματα». Τα μικρά ξυπνήματα είναι ένας κύκλος. Ένας κύκλος από εικόνες για τον ύπνο και τον ξύπνιο. Ένας κύκλος από μικρές μπουκιές, με διαφορετική γεύση η κάθε μια. Ένας κύκλος από ήχους, δυνατούς και σιγανούς. Ένας κύκλος από στιγμές, μικρές και μεγάλες, μεγάλες και μικρές. Όπως ο κύκλος της ζωής. Ο κύκλος που ονειρεύτηκε αυτός που έγραψε μια ιστορία κι αυτός που τη ζωγράφισε. Όμως τα όνειρα δεν είναι ίδια για όλους. Κανείς δεν κοιμάται και δεν ξυπνά με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν ακούει τους ήχους με τον ίδιο τρόπο, κανείς δε νιώθει τις γεύσεις με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν ζει τις στιγμές με τον ίδιο τρόπο.

 Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών.

Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Για φαντάσου… ένα συναρπαστικό καλοκαίρι στις παιδικές Βιβλιοθήκες της πόλης μας!!!

Προηγούμενο άρθρο Στ΄ Άγραφα ένα ταξίδι-Οδοιπορώντας στην ενδοχώρα
Επόμενο άρθρο Κάλεσμα στους φορείς της Καρδίτσας για συμμετοχή στην 19η Οικολογική Γιορτή