Ειδήσεις

Για φαντάσου το μυστήριο του χρυσού ελέφαντα και η ιστορία των άστρων


Ξεκίνησε τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, η 2η εβδομάδα του 2ου κύκλου των Καλοκαιρινών Δραστηριοτήτων Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, με δράσεις που εντάσσονται στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2019, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε περίπου 100 βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και τίτλο «Για φαντάσου…».

Για φαντάσου να….μας μιλούσαν τα άστρα και να μας έλεγαν την ιστορία τους.  Ένα ταξίδι στον ουρανό και τα αστέρια έκαναν τα παιδιά της παιδικής βιβλιοθήκης συνοικίας “Αγίου Φανουρίου”, για να συναντήσουν τους αστερισμούς που βρίσκονται κοντά στον Πολικό Αστέρα. Διαβάσαμε το βιβλίο “τον ουρανό  με τ’ άστρα” του Borg Janet, από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, για να φτιάξουμε τηλεσκόπια, ώστε  να δούμε τους αστερισμούς με τα όμορφα Αρχαία Ελληνικά ονόματα, τον Ωρίωνα, την Κασσιόπη, την Μικρή και την Μεγάλη Άρκτο.

Στην Παιδική βιβλιοθήκη “Αγγελική Βαρελλά”, ένα παιχνίδι θησαυρού ήταν το θέμα μας, με σκοπό τα παιδιά και να διασκεδάσουν, αλλά και να μάθουν όλες τις γωνιές της βιβλιοθήκης και όμορφους θησαυρούς που κρύβει!!!

Τα παιδιά ξεκίνησαν να ψάχνουν γρίφους μέσα σε σελίδες βιβλίων ζωγραφικής, βιολογίας, ιστορίας, λεξικών, επιστημών, γεωγραφίας, μέχρι να συμπληρώσουν το παζλ των απαντήσεων και να βάλουν στη θέση του τον κρυμμένο από τον πειρατή Μαυρογένη Χρυσό ελέφαντα.

Έπειτα αποτύπωσαν σε χαρτί αυτή την εμπειρία τους με μικρά κόμικς ή σκηνές από την καθημερινότητα της βιβλιοθήκης.

Το μυστήριο του χρυσού ελέφαντα κατάφεραν να διαλευκάνουν τα παιδιά της παιδικής βιβλιοθήκης Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου». Πρόκειται για ένα παιχνίδι όπου οι συμμετέχοντες λύνουν τους γρίφους και οδηγούνται σε κάθε τμήμα της βιβλιοθήκης, προσπαθώντας να ανακαλύψουν τον ένοχο που εξαφάνισε τον πολύτιμο Χρυσό Ελέφαντα.

Είναι ένα ταξίδι μέσα στη βιβλιοθήκη, γεμάτο περιπλάνηση, αγωνία, κρυμμένα μυστικά. Στην περιπέτεια αυτή ακολουθούμε τα ίχνη, πέφτουμε από πλανήτες μέσα στα παραμύθια, παλεύουμε με αρκούδες… βάζουμε το μυαλό μας να δουλέψει, τη μύτη μας να μυρίσει και ξαναγνωρίζουμε την αγαπημένη μας βιβλιοθήκη και τα βιβλία που φιλοξενεί σε ένα ταξίδι αστραπή..

Τη Τρίτη 27 Αυγούστου η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019 της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, συνεχίζεται σε τρεις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας με τις παρακάτω δράσεις:

Στην Παιδική βιβλιοθήκη “Παυσιλύπου” –   «Για φαντάσου… να ήσουν μάγος»!!! Στο πρόγραμμα αυτό η βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε σχολή μαγείας. Ο βιβλιοθηκονόμος σε σπουδαίο μάγο και διευθυντή της σχολής. Τα παιδιά-επισκέπτες σε μαθητευόμενους μάγους. Τα μεγάλα τραπέζια σε κοιτώνες και οι χώροι της βιβλιοθήκης σε αίθουσες διδασκαλίας, όπου οι μικροί μας φίλοι δε θα μάθουν να εκτελούν ξόρκια και να φτιάχνουν μαγικά φίλτρα, αλλά θα γνωρίσουν καλύτερα τον κόσμο τους, τον πραγματικό κόσμο, ο οποίος μπορεί να είναι εξίσου μαγικός!!!

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας “Αγίου Νικολάου” – «Για φαντάσου… τη δική σου ιστορία». Εργαστήριο δραματοποίησης λογοτεχνικών κειμένων . Το εργαστήριο δραματοποίησης λογοτεχνικών κειμένων έχει στόχο να αφυπνίσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των μικρών αναγνωστών  & αναγνωστριών μέσα από μια ομαδική διαδικασία.

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας “Λάκας Μαντζάρα – «Για Φαντάσου… να μας μιλούσαν τα άστρα και να μας έλεγαν την ιστορία τους…» Ένα εργαστήριο για τους αστερισμούς και τους μύθους τους, ένα ταξίδι στον ουρανό και στα αστέρια.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Και τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα είναι στις Βιβλιοθήκες!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Για την απόφαση του δικαστηρίου της Ε.Ε. σχετικά με το τσίπουρο – τσικουδιά
Επόμενο άρθρο Ιερά μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος και εθναποστόλου Κοσμά του Αιτωλού