Γ. Αναγνωστόπουλος: «Ελληνική οικονομία, ώρα μηδέν! Υπάρχει διέξοδος;»


 Είναι γεγονός πως η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, δεν προβλέπεται να τελειώσει σύντομα. Η ανηφόρα είναι μεγάλη.

Η Νέα Δημοκρατία από την αρχή απέρριψε το εύκολο μονοπάτι των ψεύτικων υποσχέσεων. Ποτέ δεν είπε «λεφτά υπάρχουν». Άλλοι τα έλεγαν αυτά πριν δύο χρόνια και ακόμη τα αναζητούν… στις τσέπες μας όμως! Η αλήθεια είναι πως ούτε τότε υπήρχαν λεφτά, ούτε και σήμερα.

Αν δεν αλλάξουμε πλεύση ως χώρα, τότε θα εξακολουθήσουμε να είμαστε, στην καλύτερη περίπτωση, το παραπεταμένο «αποπαίδι» της Ευρώπης και στη χειρότερη, το «κλωτσοσκούφι» του κάθε κερδοσκόπου, ή ακόμη και του κάθε ανθέλληνα.

Δε νομίζω πως μας αξίζει μια τέτοια αντιμετώπιση. Η ιστορία αυτού του τόπου δεν το επιτρέπει! Οφείλουμε όλοι να δώσουμε ένα καλύτερο μέλλον, ένα καλύτερο αύριο, αν όχι για εμάς τους πρεσβύτερους, τουλάχιστον το οφείλουμε στις νέες γενιές.

Η κατάσταση δυστυχώς έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Βάζουν συνεχώς νέα επώδυνα μέτρα, μας υπόσχονται πως θα είναι τα τελευταία και πως θα έχουν αποτελέσματα και συνεχώς διαψεύδονται. Παράλληλα, αναγνωρίζουν πως πολλά από τα μέτρα αυτά είναι άδικα, αλλά δε γίνεται αλλιώς και μας συμπονούν. Όπως λέει δηλαδή ο λαός «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι».

Είναι γεγονός πως η πολιτική που εφαρμόζεται απέτυχε! Υπολόγιζαν το έλλειμμα για όλο το χρόνο να μειωθεί κατά 4% περίπου και μόνο κατά το πρώτο οκτάμηνο αυξήθηκε κατά 22%! Έβαλαν φόρους και υπολόγιζαν να πάρουν περισσότερα έσοδα κατά 8,5%. Και το πρώτο οκτάμηνο εισπράττουν λιγότερα κατά 5,3%. Επέβαλαν θυσίες στο λαό, κι όμως αύξησαν τις δαπάνες λειτουργίας του κράτους. Γιατί συνέβη αυτός ο εκτροχιασμός; Γι’ αυτό που διακήρυττε από την αρχή η Νέα Δημοκρατία: Γιατί το Πρόγραμμά τους προκάλεσε ύφεση που αχρήστευσε όλες τις θυσίες που έγιναν.

Παράλληλα, προκειμένου να αποφευχθούν οι κοινωνικές εντάσεις και να περάσουν τα επώδυνα μέτρα, στρέφουν την κοινωνία ενάντια στον ίδιο της τον εαυτό. Τη μία κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη, εξοντώνοντας τη μεσαία κοινωνική τάξη που επί δεκαετίες ευημερούσε και στήριζε την οικονομική ζωή του τόπου.

Η πολιτική στάση της Νέας Δημοκρατίας παραμένει πάντοτε υπεύθυνη και ξεκάθαρη. Απέναντι στην αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική απαντά με συγκεκριμένες προτάσεις, επεξεργασμένες και στοχευμένες, τις οποίες υποστηρίζει με επιμονή και σταθερότητα.

Η Νέα Δημοκρατία, ως μελλοντική δύναμη εξουσίας, δεν υπόσχεται θαύματα. Υπόσχεται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα. Να τις αξιοποιήσει, όχι να τις ξεπουλήσει. Η ανάπτυξη θα προέλθει από τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία), που μεθοδευμένα συρρίκνωσε η κυβέρνηση της «αλλαγής» του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατά τη δεκαετία του 80′ διορίζοντας στρατιές ανθρώπων του μόχθου στο Δημόσιο.

Οι επόμενοι βασικοί πυλώνες της ανάπτυξης της χώρας είναι η ναυτιλία και ο τουρισμός. Αντί να αναδειχθούν, καταργήθηκαν τα αντίστοιχα υπουργεία και ακόμη ψάχνουν οι υπουργοί και υφυπουργοί μεταξύ τους να δουν ποιος έχει αρμοδιότητα. Η Νέα Δημοκρατία θα αποκαταστήσει αυτό το σφάλμα και θα δώσει σε αυτούς τους τομείς τη βαρύτητα που τους αξίζει, με την ταυτόχρονη αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου και της γεωγραφικής μας θέσεις. Δεν χρειάζεται να παράγουμε αυτοκίνητα, αεροπλάνα και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για να υπάρξει ανάπτυξη. Τέτοιο παράδειγμα αποτελούν η Δανία και η Ολλανδία.

Η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση δεσμεύεται να επαναδιαπραγματευθεί με την Τρόικα για Φορολογία, Ρευστότητα, Σταθερότητα και κοινωνικές ανάσες στην Οικονομία. Ενδεικτικά αναφέρω:

Στη φορολογία

ü  Φόρος επιχειρήσεων 15% και φόρος μερισμάτων 15%.

ü  Ο Φόρος Φυσικών προσώπων, σε πρώτη φάση στο 40% ανώτατο, και σε τρία-τέσσερα χρόνια να μη ξεπερνά το 30%, με λίγα απλά κλιμάκια.

ü  Το ΦΠΑ να πέσει εκεί που ήταν πριν δύο χρόνια.

ü  Να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές κατά 25%.

ü  Το «αφορολόγητο» να επιστρέψει στις 12 χιλιάδες ευρώ.

Στη ρευστότητα

ü  Οι τράπεζες παίρνουν κρατικές εγγυήσεις αλλά έχουν κλείσει τη στρόφιγγα στην πραγματική οικονομία, και γι’ αυτό απαιτείται δέσμευση των τραπεζών να προσφέρουν το 20% – 30% των κρατικών εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

ü  Λύση στο πρόβλημα της πληρωμής 7 δισεκατομμυρίων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου το 80% από το 2010 και το 20% από το 2011.

ü  Συμψηφισμός οφειλών από και προς το Δημόσιο.

Βασική προτεραιότητά μας είναι να κόψουμε από σπατάλες, όχι να επιβάλουμε νέους φόρους.

Η διαφορά των 9 μονάδων της Νέας δημοκρατίας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη αναγνώρισης του προγράμματός μας από τους πολίτες. Επιμένουμε ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρή εντολή για καθαρές λύσεις και αυτή θα ζητήσουμε από τους ψηφοφόρους. Επιμένουμε ότι κυβερνήσεις διακομματικής συνεργασίας είναι εύθραυστες και αδύναμες. Άρα ακατάλληλες να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις και να διαπραγματευθούν κρίσιμα ζητήματα.

Γι’ αυτό και είμαστε σίγουροι ότι ο Ελληνικός λαός θα ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας και θα μας δώσει «ισχυρή εντολή για καθαρές λύσεις», όποτε γίνουν οι εκλογές.

Προηγούμενο άρθρο Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή διαδραστική θεατρική παράσταση από το εργαστήρι Θεατρικής Παιδείας του Δήμου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου Παλαμά