Ειδήσεις

Γ. Γεννάδιος : Απολογισμός των εκδηλώσεων για το ποδήλατο


Η παράδοση του Δήμου Καρδίτσας με το ποδήλατο είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη, όπως και το διαχρονικό ενδιαφέρον όλων των δημοτικών αρχών. Ο Δήμος όμως δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ως θεσμό μια εξελισσόμενη σειρά εκδηλώσεων με αναγνωρίσιμο όνομα και χαρακτήρα ώστε να αποτελεί πανελλήνιο ορόσημο, ικανό να αναδείξει την ποδηλατοκίνηση στην περιοχή μας και να εμπνεύσει πολλές άλλες πόλεις. Δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες στελέχη του Δήμου έχουν μιλήσει για το ποδήλατο σε διεθνή σεμινάρια και ημερίδες, δίχως όμως να είναι σε θέση, όπως έγραψε και ο κ. Αρ. Τσόγκας, να περιγράψουν επακριβώς το επόμενο βήμα.

Σε αυτό το σημείο έχει πράγματι δίκιο, έχουμε την ίδια άποψη και για αυτόν ακριβώς το λόγο προχωρήσαμε στη διοργάνωση. Διαφωνώ όμως με τον πυρήνα της κριτικής του κ. Τσόγκα: Εφόσον οι προσπάθειες για την επίτευξη ποδηλατικής κουλτούρας είχαν εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια, να τις παρατούσαμε κι εμείς για να μη χαρακτηριστούν παρωχημένες! Δεν υπάρχει καμία λογική στο επιχείρημα αυτό.

Ως προς το σκέλος των προτάσεων του κ. Τσόγκα σημειώνουμε ότι οι περισσότερες είναι ενταγμένες στο σχεδιασμό της διοίκησης αν δεν υλοποιούνται ήδη. Με άλλα λόγια κρούει ανοιχτές θύρες. Η λειτουργία των πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής, η εκπαίδευση των παιδιών σε μόνιμη βάση, η αποκατάσταση των προβληματικών ποδηλατοδρόμων και αντιμετώπισή τους ως ισότιμο και όχι ως συμπληρωματικό δίκτυο κυκλοφορίας στην Καρδίτσα με βελτιώσεις στη σήμανση και την ασφάλεια των ποδηλατών, η επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων με απλούς, φτηνούς και έξυπνους τρόπους και η σύνδεση του ποδηλάτου με την ταυτότητα του Δήμου πραγματοποιούνται ήδη. Τμήμα του Δήμου αρμόδιο για τη βιώσιμη κινητικότητα και την πολιτική γύρω από το ποδήλατο επίσης υπάρχει. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν γιατί λείπει η φρεσκάδα και το ανοιχτό μυαλό από εμάς που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε όλα αυτά μέσα στο ασύλληπτα δύσκολο και γραφειοκρατικό περιβάλλον της σημερινής δημόσιας διοίκησης και περισσεύει σε όσους απλά τα προτείνουν σε μια σελίδα χαρτί.

Την εβδομάδα που πέρασε πιστεύουμε ότι τέθηκαν οι βάσεις, οι οποίες όμως από μόνες τους δεν εγγυώνται το μεγάλο ζητούμενο που είναι η συνέχεια. Επί μια εβδομάδα οι Σχολικοί Σύμβουλοι, οι γυμναστές και η Υπηρεσία του Δήμου εκπόνησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αποκορύφωμα του οποίου αποτέλεσε η μαζική ποδηλατοδρομία εντός της πόλης. Οι 803 ποδηλάτες που έλαβαν αριθμό από τη Γραμματεία αλλά και οι πολλές δεκάδες που έλαβαν μέρος δίχως εγγραφή δημιούργησαν ένα γεγονός επάνω στο οποίο οφείλουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να επενδύσουμε. Τουλάχιστον εννιακόσια ποδήλατα στο δρόμο μιλήσανε μόνα τους, οι φορείς όμως οφείλουμε να δώσουμε στη φωνή τους κατεύθυνση και ορμή ώστε να χαραχθεί πολιτική με στρατηγικούς στόχους και όχι αποσπασματικά γεγονότα.

Από τα εκτός ποδηλάτου μηνύματα θα ξεχωρίσουμε τη δύναμη της συνέργειας. Οι συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Γραφεία Σχολικών Συμβούλων και Ποδηλατικός Όμιλος Καρδίτσας) με τη συνδρομή της Κτηνιατρικής Σχολής, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου και των εθελοντικών οργανώσεων του Νομού, άνοιξαν το δρόμο. Το Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Καρδίτσας, ο κοινωνικός συνεταιρισμός Φιλαδέλφεια, οι Πρόσκοποι Καρδίτσας, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Καρδίτσας, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), ο Σύλλογος Μοτοσυκλετιστών Καρδίτσας (ΣΜΟΚ), η Ομάδα Διάσωσης Ν. Καρδίτσας και η Λέσχη εκτός Δρόμου Αυτοκινήτων 4Χ4 Ν. Καρδίτσας, με τον άρτιο συντονισμό της Ραδιολέσχης Καρδίτσας βοήθησαν Δήμο και Τροχαία στο δύσκολο χειρισμό των χιλίων περίπου ποδηλάτων.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Τροχαία για τα απίστευτα αντανακλαστικά που επέδειξε κάποια στιγμή που χρειάστηκε τις εθελοντικές οργανώσεις που ανέφερα, οι οποίες με την καθοδήγηση της Ραδιολέσχης Καρδίτσας εγγυήθηκαν την ομαλή εξέλιξη της ποδηλατοδρομίας, καθώς και τους χορηγούς για την πολύτιμη υποστήριξή τους .

 

 

Με εκτίμηση

Γιάννης Γεννάδιος

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Δήμου Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Συλλυπητήριο μήνυμα Βασίλη Γούζιου για τον Επίσκοπο Ρεντίνης
Επόμενο άρθρο Σύλληψη αλλοδαπού για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα