Ειδήσεις

Γ. Κωτσός: Ένταξη όλων των αγροτικών φωτοβολταϊκών στην ομάδα Β


?????????????????????????????????????????????????????????

Στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Μαυρουδή Βορίδη και κ. Κωστή Χατζηδάκη παρενέβη ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, ζητώντας την ένταξη όλων των αγροτικών φωτοβολταϊκών στην ομάδα Β για σύνδεση από ΔΕΔΔΗΕ, όπως ισχύει για τους σταθμούς με αυτοπαραγωγή.

Ειδικότερα, στη σχετική Αναφορά του ο Καρδιτσιώτης πολιτικός επισημαίνει τα παρακάτω:

«Κύριοι Υπουργοί

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησής μας είναι η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης την επόμενη δεκαετία με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Βαθιά πεποίθησή μου είναι ότι πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να «παίξουν» τόσο ο Νομός Καρδίτσας, όσο βέβαια και ολόκληρη η Θεσσαλική περιφέρεια όπου υπάρχει εκτεταμένη δραστηριότητα στον συγκεκριμένο τομέα.

Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, θεωρώ αναγκαίο να ληφθούν υπόψη όλα τα δυναμικά ενεργειακά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της διασποράς πολλών μικρών αγροτικών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που θα μπορούσαν να τοποθετήσουν στα χωράφια τους Καρδιτσιώτες και γενικότερα Θεσσαλοί αγρότες, ώστε να καλύψουν τη συνεχόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής των προϊόντων τους και να διατηρήσουν το εισόδημά τους που έχει πληγεί καίρια από την πολυετή οικονομική κρίση.

Υπάρχει όμως ο σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας που εμποδίζει τη δημιουργία όλων αυτών των εγκαταστάσεων, αυτός της αδυναμίας πρόσβασης στο ηλεκτρικό δίκτυο!

Δεδομένου ότι καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι μας προχώρησαν ήδη, με διάθεση ιδίων πόρων, στην κατασκευή των εν λόγω δικτύων στις αγροτικές περιοχές μέσω προγραμμάτων αγροτικού εξηλεκτρισμού που η κρατική διοίκηση υλοποίησε, είμαστε υποχρεωμένοι ως εκπρόσωποι και λειτουργοί της να επιβάλουμε την δίκαιη και ανταποδοτική χρήση αυτών των δικτύων από τους ίδιους και να αποτρέψουμε να χαθεί μια ακόμη ευκαιρία για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας του τόπου.

Μετά λόγου γνώσεως θέλω να υπογραμμίσω ότι η επιλογή της αυτοπαραγωγής που φαίνεται να προωθείται το τελευταίο διάστημα, αφορά μία πολύ μικρή μερίδα αγροτών με μεγάλες εκμεταλλεύσεις οι οποίοι παρουσιάζουν ούτως η άλλως, υψηλές καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος.

Για τους υπόλοιπους (που είναι και η πλειοψηφία), οι οποίοι αρδεύουν ακόμη με χρήση πετρελαίου και διαθέτουν μικρές εκμεταλλεύσεις, μια τέτοια επένδυση είναι μη αποδοτική έστω και με χρήση του 75% της παραγόμενης από αυτούς ενέργειας προς πώληση.

Διαπιστώνω ότι στη νεότερη Υπουργική απόφαση με αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/28857/108 Υ.Α. (ΦΕΚ 940/Β/20-03-2020), η αγροτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκων συστημάτων για εμπορική εκμετάλλευση, συγκαταλέγεται στην τελευταία κατηγορία – ομάδα προτεραιότητας εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Κύριοι Υπουργοί

Επειδή, η εν λόγω κατηγοριοποίηση, προφανώς είναι απόρροια εσφαλμένης ενημέρωσης η ανεπαρκών ίσως στοιχείων για τα πραγματικά δεδομένα γύρω από τον αριθμό, το μέγεθος, τις λειτουργικές και επιχειρησιακές δυνατότητες των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε αγροτικές εκτάσεις του Νομού μας, της Θεσσαλίας, ενδεχομένως κι’ άλλων περιοχών της Ελλάδας.

Επειδή, ήδη δημιουργείται στις τάξεις της πλειονότητας των επενδυτών αγροτών μια εσφαλμένη εικόνα ότι η κυβέρνηση με την παραπάνω Υπουργική απόφαση θέλει να επικεντρώσει την αγροτική παραγωγή με χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις μεγάλες εκμεταλλεύσεις με αυτοπαραγωγή.

Απευθύνω έκκληση για την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να τροποποιηθεί η ανωτέρω Κ.Υ.Α., ώστε να ενταχθούν στη Β ΟΜΑΔΑ όλες οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων (αυτοπαραγωγή και εμπορική εκμετάλλευση) των κατ’ επάγγελμα αγροτών, όπως ήδη προβλέπεται για τους φ/β σταθμούς με αυτοπαραγωγή».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αλλάξουμε Σελίδα… από τη βιβλιοθήκη στο σπίτι
Επόμενο άρθρο Προτάσεις για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού στους καταυλισμούς Ρομά της Θεσσαλίας