Ειδήσεις

Γ. Κωτσός: Εξετάσεις και Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής από φέτος στα σχολεία Δ/θμιας


Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής (ΚΠΠ) θεσμοθετεί το Υπουργείο Παιδείας, ενώ οι πρώτοι τίτλοι θα δοθούν από το νέο έτος.

Το θέμα είχε αναδείξει ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός με ερώτηση που κατέθεσε στις 5/11/2019 στη Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, ζητώντας να παρέμβει για τη διενέργεια των εξετάσεων απόκτησης Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής που δεν έγιναν ποτέ από την προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης σχετικού προγράμματος ΕΣΠΑ που υλοποιήθηκε στην Γ’ Γυμνασίου την περίοδο 2018 – 2019.

Πρόκειται για την πράξη: «Πιλοτικές Παρεμβάσεις υποστήριξης Πιστοποίησης μαθητών Γ΄ τάξης Γυμνασίου για την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής – ΚΠΠ»(κωδικόςMIS 5032826), διάρκειας 45 ωρών, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ.

Όπως είχε επισημάνει στην Ερώτησή του ο Βουλευτής, ενώ έγιναν κανονικά τα προβλεπόμενα μαθήματα και οι καθηγητές που τα πραγματοποίησαν έχουν πληρωθεί για τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους, οι 120ενταγμένες/οι στην «πράξη» μαθήτριες και μαθητές του Νομού Καρδίτσας που τα παρακολούθησαν, δεν εκλήθησαν ποτέ να δώσουν τις προβλεπόμενες εξετάσεις για απόκτηση ΚΠΠ, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου 2019.

Σημειώνεται ότι στο Νομό μας, μαθήματα για απόκτηση ΚΠΠ έγιναν στα Γυμνάσια 3ο,4ο,5ο,6ο,7ο Καρδίτσας, στο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας και στα Γυμνάσια Λεονταρίου, Παλαμά, Μητρόπολης-Λ.Τ..

Με απόφαση της Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως δόθηκε άμεσα οριστική λύση στο πρόβλημα, αφού όχι μόνο διευθετείται η εκκρεμότητα της διενέργειας των φετινών εξετάσεων που θα γίνουν σύντομα, ειδικά για όσες και όσους παρακολούθησαν σχετικά μαθήματα κατά την περσυνή Γ’ Γυμνασίου, αλλά πλέον θεσμοθετείται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η απόδοση Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής (ΚΠΠ) από το 2020!

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΠΘ, η σχετική διάταξη περιλαμβάνεταιστο κεφάλαιο Γ’ του σ/ν για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και θα εισαχθεί σύντομα για ψήφιση στη Βουλή.

Το ΚΠΠ θα πιστοποιεί́ τη γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: α) επεξεργασίας κειμένου β) υπολογιστικών φύλλων και γ) υπηρεσιών διαδικτύου, αλλά και τη γνώση χειρισμού Η/Υ και σε άλλα ψηφιακά αντικείμενα. Στις εξετάσεις για την απόκτηση του ΚΠΠ μπορεί να μετέχουν Έλληνες πολίτες ή ομογενείς, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή αλλοδαποί που έχουν νομίμως τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα.

Οι εξετάσεις θα διενεργούνται στα Κέντρα Ηλεκτρονικών Εξετάσεων (ΚΗΕ), τα οποία λειτουργούν σε σχολικές μονάδες , καθώς και σε άλλους δημόσιους χώρους αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, ή σε δημόσιους χώρους αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων.

Ειδικά για το έτος 2020 δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις για την απόκτηση του ΚΠΠ έχουν αποκλειστικά οι μαθητές της Γ ́ Γυμνασίου του σχολικού έτους 2018 – 2019 που ολοκλήρωσαν το πιλοτικό πρόγραμμα της υπ’ αριθμ. 211455/Δ2/6-12-2018 απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΑΔΑ : ΩΝΕΝ4653ΠΣ-Μ5Η), καθώς και οι μαθητές που θα ολοκληρώσουν παρόμοιο πρόγραμμα το σχολικό έτος 2019 – 2020.

Επίσης, με απόφαση της κ. Κεραμέως, συγκροτείται Εποπτική Επιστημονική Επιτροπή η οποία αποτελείται από δύο μέλη Δ.Ε.Π Τμημάτων Πληροφορικής των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, δύο εκπροσώπους του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) – ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ ως αρμόδιου φορέα που εποπτεύεται από το ΥΠΑΙΘ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ηλεκτρονικήπλατφόρμα εξέτασης, έναν εκπρόσωπο του ΙΕΠ και δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας, από τους οποίους τουλάχιστον ο ένας του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής της Γενικής Διεύθυνσης Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επιδότηση θέρμανσης σε νοικοκυριά της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: Η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι πράξη απονομής κοινωνικής δικαιοσύνης