Ειδήσεις

Γ. Κωτσός: Η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους δημιουργεί νέα σχέση εμπιστοσύνης


Με αφορμή τη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης με την Κεντρική Ένωση Δήμων Κοινοτήτων, προκειμένου να συζητήσουν την υλοποίηση της εξαγγελίας μεταφοράς του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας – Δήμαρχος Μουζακίου και συμμετέχων στην εν λόγω συνάντηση, κ. Γιώργος Κωτσός, δήλωσε τα εξής:

«Ως αιρετός εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου διότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και μελλοντικός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να κάνει πράξη το πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ, αλλά και βασική πρόβλεψη του Συντάγματος, (άρθρο 102 παρ. 5), να δώσει η Πολιτεία στους Δήμους τους αναγκαίους πόρους διασφάλισης της οικονομικής τους αυτοτέλειας!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρότασή του στη ΔΕΘ πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Δημόσιο Διάλογο για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης. Προφανώς επιβάλλεται εξειδίκευση της πρότασης, αυστηρή κοστολόγηση και η πρόταση του προέδρου της ΝΔ για συγκρότηση κοινής επιτροπής με την ΚΕΔΕ που θα αναλύσει όλες τις παραμέτρους του ζητήματος πριν την εφαρμογή δείχνει σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σεβασμό στα όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται για μια πραγματικά μεγάλη μεταρρύθμιση που αλλάζει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των ΟΤΑ στην χώρα μας, αφού θα τους προσφέρει  ένα σημαντικό βήμα να αποκτήσουν την αυτονομία που πάντα ζητούσαν για να υλοποιήσουν δικές τους πολιτικές, ανάλογες με τις ανάγκες και τα θέλω των τοπικών κοινωνιών.

Παράλληλα, θέτει σε άλλο επίπεδο τη σχέση του κράτους με τους πολίτες του προσδίδοντας στον φόρο ακίνητης περιουσίας χαρακτήρα τοπικής ανάπτυξης  η οποία θα αξιολογείται και θα πιστώνεται στην αρχή που τον διαχειρίζεται.

Μετά τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική αυτοδιοίκηση, ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του κάθε Δήμου θα ελέγχεται από τους δημότες, γεγονός που ενισχύει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία σχετικά με τις ληφθείσες αποφάσεις των διοικήσεων για διάθεση κονδυλίων και εκτέλεση έργων.

Η απουσία των κατάλληλων εισπρακτικών μηχανισμών στους σημερινούς ΟΤΑ αντιμετωπίζεται μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα κατανέμει το ποσό που δικαιούται ο κάθε Δήμος. Ενώ, υπάρχει πρόβλεψη εξισορρόπησης με τα ποσά που λαμβάνουν σήμερα οι Δήμοι από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους και την κρατική επιχορήγηση, ώστε να εξαλειφθεί κάθε προβληματισμός για πιθανή απώλεια εσόδων κυρίως στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους.

Τέλος, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής παραχώρησης στους Δήμους της δυνατότητας αυξομείωσης του ΕΝΦΙΑ με τρόπο που θα συναποφασιστεί με την κεντρική εξουσία.

Η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους είναι πραγματικά μια γενναία πολιτική απόφαση οποία δημιουργεί νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κεντρικού κράτους και Τ.Α.. και κυρίως έρχεται να απαντήσει σ’ ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της αυτοδιοίκησης που εκφράστηκε μέσω των συνεδρίων της για φορολογική και οικονομική αποκέντρωση.

Εδραιώνει δε στους πολίτες την πεποίθηση ότι η αποκέντρωση βασικών κρατικών αρμοδιοτήτων με τους αντίστοιχους πόρους, μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και στην κοινωνία».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Γ. Μπουτίνας: 27 Σεπτεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
Επόμενο άρθρο Αναζήτηση κατοικιών για τη προσωρινή φιλοξενία προσφύγων