Ειδήσεις

Γ. Κωτσός: Και μη υπαγόμενοι στο ΦΠΑ επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι δικαιούνται τα 800 ευρώ!


Άμεση απάντηση έλαβε στην Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ.κ. Χρ. Σταϊκούρα, Αδ. Γεωργιάδη, Ι. Βρούτση, για χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ (λόγω της πανδημίας του covid 19) σε ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους – ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων μη υπαγομένων στο καθεστώς ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ εξέδωσε την Ε.2052/2020 Εγκύκλιο με διευκρινίσεις για την υλοποίηση της με αριθμ. 39162 ΕΞ 2020 Κοινής Απόφασης των αναφερόμενων Υπουργών που αφορούσε την απόδοση της εν λόγω ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ σε επιχειρήσεις.

Με αυτή ικανοποιείται το αίτημα μεγάλης μερίδας ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μη υπαγόμενων στο καθεστώς ΦΠΑ, το οποίο είχε μεταφέρει ο κ. Κωτσός στους αρμόδιους Υπουργούς.

Στο περιεχόμενο της νέας Εγκυκλίου υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι: «…Για τους σκοπούς εφαρμογής της παραπάνω απόφασης και ειδικότερα ως προς τις αναφερόμενες προϋποθέσεις, διευκρινίζεται ότι, αυτές εφαρμόζονται και δη σωρευτικά για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν την υποχρέωση υποβολής των οικείων δηλώσεων κατά τις αναφερόμενες παραπάνω περιόδους…» Όπως επίσης ότι: « …σε περίπτωση που η επιχείρηση από το νόμο δεν ήταν υπόχρεη σε υποβολή δήλωσης Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, δεν εξετάζονται για αυτήν οι προϋποθέσεις οι σχετικές με την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ (όπως πχ επιχειρήσεις μη υπαγόμενες στο ΦΠΑ ή επιχειρήσεις υπαγόμενες μεν που έκαναν έναρξη μετά την 1η Μαρτίου 2020)».

Να σημειωθεί ότι στην ερώτησή του ο Βουλευτής επισήμανε στους Υπουργούς τις έντονες διαμαρτυρίες χιλιάδων μη υπαγόμενων στο καθεστώς ΦΠΑ ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, καθώς στην ΚΥΑ δεν αναφέρονταν εάν δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αξιέπαινες Δωρεές στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ενίσχυση προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι στο Δήμο Μουζακίου