Ειδήσεις

Γ. Κωτσός: Νομοθετούμε για να αξιοποιηθούν όλοι παραγωγικοί συντελεστές της αγροτικής οικονομίας


Παρέμβαση στη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή για την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με θέμα: «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις», έκανε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός.

Στην τοποθέτησή του επισήμανε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Η κυβέρνησή μας έχει δείξει όλο αυτό το διάστημα το όραμά της για τη χάραξη μιας νέας αγροτικής πολιτικής, βιώσιμης, εφαρμόσιμης, απελευθερωμένης από παθογένειες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να καταστήσει τον πρωτογενή τομέα, βασικό πυλώνα ανάπτυξης αυτής της χώρας.

Πως θα στηρίξουμε άλλωστε τον πρωτογενή τομέα και θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα, αν δεν κάνουμε σοβαρές μεταρρυθμίσεις ώστε να ανακάμψει η οικονομία μας και να υλοποιηθούν επιχειρηματικά πλάνα. Το επιτελικό κράτος που πρεσβεύουμε και υλοποιούμε έχει ένα στόχο, να πάμε μπροστά.

Έτσι και αυτό το νομοσχέδιο ξεκινώντας από τον τίτλο του αναφέρεται σε απλούστευση. Πόσο σημαντική είναι για μια πολυδαίδαλη νομοθετική χώρα που ταλανίστηκε από διάφορες ερμηνευτικές και παράλληλες ερμηνείες να απλουστεύεται μια διαδικασία. Όμως χρέος μας ως κυβέρνηση είναι να δείξουμε πως η κάθε νομοθετική μας παρέμβαση στοχεύει στο πως θα κάνει την ζωή και την επιβίωση των συμπολιτών μας πιο εύκολη. Ειδικότερα, απλουστεύονται και μειώνονται τα διοικητικά βάρη που απαιτούνται για την άδεια και λειτουργία μονάδων υδατοκαλλιέργειας, κτηνιατρικών κλινικών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κ.α, χωρίς όμως να μειώνεται ο έλεγχος και η εποπτεία που χρειάζονται. Παράλληλα δίνουμε το ρόλο που αρμόζει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (αποκεντρωμένο και ενισχυμένο) και της μεταβιβάζουμε την αρμοδιότητα να διαχειρίζεται τις εγκρίσεις των μονάδων αυτών, εισπράττοντας, μέσα από αυτές,  το 80%.

Για πρώτη φορά θεσμοθετούμε το αδίκημα της ιχθυοκλοπής και ιχθυοκτονίας. Φανταστείτε ότι τόσα χρόνια δεν υπήρχαν ποινές για τους παραβάτες αυτού του είδους, ανενόχλητοι έκλεβαν ψάρια από μονάδες, ένας κλάδος που είναι η πρώτη εξαγωγική δύναμη της αγροτικής μεταποίησης στη χώρας μας, με 450 εκ.ευρώ αξία στο εξαγόμενο προϊόν και απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων.

Στηρίζουμε το θεσμοθετημένο επιστημονικό φορέα «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» δίνοντας του τη δυνατότητα να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με τους ΟΤΑ, δυνατότητα που είχε στερήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ως πρώην μέλος της τοπικής αυτοδιοίκησης από το πόστο του Δημάρχου έχω αντιμετωπίσει την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να μπορέσει να συγχρηματοδοτηθεί από φορείς του ευρύτερου Δημοσίου τομέα. Ένας φορέας που αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, οφείλεις να τον εξελίσσεις, να τον στηρίζεις και όχι να του αφαιρείς δυνατότητες.

Την ίδια αρχή ευελπιστούμε και για τον ΕΛΓΑ, τον κατεξοχήν ασφαλιστικό φορέα των αγροτών. Η κυβέρνησή μας θέλει να αποζημιώνονται άμεσα οι παραγωγοί και στην ώρα τους, κάτι που φαίνεται δεν απασχολούσε την προηγούμενη κυβέρνηση, από την οποία εκκρεμούν ακόμη αποζημιώσεις στους αγρότες. Πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια δίνονται στον ΕΛΓΑ τα χρήματα (35 εκ.) που του αναλογούν και που ορίζει η ΕΕ.

Σημαντικό σημείο του σ/ν είναι και η δυνατότητα που δίνουμε στους γεωργούς να μπορούν να αξιοποιήσουν τα υφιστάμενα κτίρια που βρίσκονται σε γη υψηλής παραγωγικότητας, για διαφορετικό πλέον γεωργικό σκοπό, από αυτόν που είχαν κατασκευαστεί. Μ ‘ αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους συμπολίτες μας να κάνουν μια νέα αρχή, να δημιουργήσουν μια διαφορετική ίσως παραγωγή προϊόντος και να συμβάλλουν έτσι και στην τοπική τους κοινωνία και οικονομία.

Το παρόν σ/ν αντιμετωπίζει όμως και θέματα δημόσιας υγείας. Επεκτείνουμε τη θήρα του κυνηγητικού έτους των αγριόχοιρων καθ’ όλη τη διάρκεια του και δημιουργούμε εγκαταστάσεις χειρισμού των θηραμάτων , προσπαθώντας να μειώσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης της αφρικανικής κυρίως πανώλης.

Κυρίες και κύριοι

Η κυβέρνησή μας έχει δείξει μεγάλη ετοιμότητα στο νομοθετικό της έργο και τη δυνατότητα που έχει να αφουγκράζεται τον παλμό της κοινωνίας. Ιδίως στον αγροτικό τομέα νομοθετούμε ώστε να αξιοποιηθούν όλοι οι παραγωγικοί συντελεστές της αγροτικής οικονομίας, διότι ο ανταγωνιστικός πρωτογενής τομέας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αναπτυξιακού σχεδίου που έχει η κυβέρνησή μας για το μέλλον αυτής της χώρας».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο δρόμος της ΕΔΑΘΕΣΣ για την ανάκαμψη της Οικονομίας, οι υψηλές αποδόσεις και οι μεγάλες επενδύσεις
Επόμενο άρθρο Εντοπίστηκε φυτεία με 431 δενδρύλλια κάνναβης σε δασώδη περιοχή του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα