Γ. Κόκκαλη: Πολιτικές και ανάπτυξη στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας


 Πριν λίγους μήνες με ένα νέο Nόμο τον λεγόμενο Καλλικράτη που υποσχόταν πολλά έγιναν οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές της χώρας.

 Όλοι όσοι συμμετείχαμε σ’αυτή τη διαδικασία πιστεύαμε ότι με το νέο θεσμό της Περιφέρειας θα άλλαζαν πολλά πράγματα και θα είχαμε αλλαγές οι οποίες θα οδηγούσαν την χώρα και την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε ανάπτυξη μιας και όλοι έλεγαν ότι οι Περιφέρειες θα ήταν αυτόνομες και ο Περιφερειάρχης θα ήταν ενας μικρός Πρωθυπουργός.

Ο νέος νόμος υποσχόταν μια νεα προοπτική και μια αλλαγή στον τρόπο Διοίκησης των Περιφερειών της χώρας, όπου οι τοπικοί εκλεγμένοι θα είχαν τον πρώτο και τελευταίο λόγο , σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς στα θέματα που αφορούν την κάθε Περιφέρεια.

Η Κυβέρνηση ψαλιδίζει συνεχώς τα κονδύλια που έπρεπε να έρθουν στην περιφέρεια και νομοθετεί κατά το δοκούν.

Ετσι με ευθύνη της Κυβέρνησης γινόμαστε μάρτυρες μιας στάσιμης κατάστασης και μιας συνεχιζόμενης αναβολής σε όλα τα μεγάλα έργα που αφορούν την ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

Η εκτροπή του Αχελώου σταμάτησε. Εργο πνοής για το Θεσσα-λικό Κάμπο, αφού όπως είπε και Περιφερειάρχης Κώστας Αγο-ραστός σε πρόσφατη ομιλία του δεν μπορεί να υπάρξει αγροτι-κή πολιτική χωρίς νερό. Οι ήξεις αφίξεις των Υπουργών της Κυ-βέρνησης δείχνουν ότι το έργο δεν έχει ζωή και συνέχεια.

Η καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργός διαφωνεί κάθετα με την συνέ-χιση του έργου , ενώ οι τοπικοί βουλευτές του Κυβερνώντος κόμματος ψελλίζουν μόνο λίγα λόγια διαμαρτυρίας, και ενώ έχει εκτελεστεί το 80% του έργου με χρήματα του Ελληνικού λαού,  και η μη άμεση συνέχιση του έργου, σύμφωνα με εκθέσεις εμπειρογνωμόμων, θα έχει σαν συνέπεια την κατάρρευση της σήραγγας εκτροπής του Αχελώου.      

Ο Ε 65 , ένα έργο που θα έβγαζε την δυτική Θεσσαλία από την απομόνωση, πήρε αναβολή επ’ αόριστον. Για την κατασκευή του έργου δραστηροποιούνταν τρείς κατασκευαστικές εταιρεί-ες , οι δύο ήδη αποχώρησαν ενώ η τρίτη υπολειτουργεί , και ενώ είναι βέβαιο ότι η συνεισφορά του συγκεκριμένου έργου στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής θα είναι πολύ μεγάλη, ο Ε 65 θα πρέπει να αποτελεί όνειρο θερινής νυχτός.

Με την σημερινή οικονομική κατάσταση οι Κυβερνώντες δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η ανάπτυξη στηρίζεται πλέον σε δύο άξονες, ο ένας είναι ο Τουρισμός και το άλλο ο αγροτικός τομέας.

Η Θεσσαλία και ιδιαίτερα η δυτική Θεσσαλία τα διαθέτει και τα δύο. Όμως για την ανάπτυξη τους χρειάζεται οδική κατά βάση ανάπτυξη.

Η λίμνη Πλαστήρα είναι ένας τόπος που βρίσκεται στο επίκε-ντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος όλης της Ελλάδας και όχι μόνο.  Όμως εάν δεν έχει ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση, γρή-γορα θα ξεχαστεί και θα ατονίσει το ενδιαφέρον από την πλευ-ρά των τουριστών. Ο Ε 65 θα έλυνε ένα πολύ ουσιαστικό ζωτι-κό πρόβλημα που είναι η εύκολη πρόσβαση στην Λίμνη.

Επίσης στον αγροτικό τομέα, θα πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος. Η αλλαγή στις καλλιέργειες  οι σύγχρονοι μέθοδοι καλλιέργειας και εκμετάλευσης της γής απαιτούν και ευκολίες στη μεταφορά και διακίνηση των προϊόντων.

Ετσι και η εκτροπή αλλά και η συνέχιση του έργου του Ε 65 μπορούν να δώσουν πνοή στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

Όμως δεν είναι μόνο αυτά τα έργα που έχουν τελματώσει.

Βλέπουμε ότι οι Μεσογειακοί αγώνες και τα έργα που θα γίνο-νταν εξαιτίας των αγώνων σταμάτησαν σε μια νύχτα. Οι αγώνες είναι πλεον όνειρο, αφού μεταφέρθηκαν στην γειτονική Του-ρκία, ενώ τα έργα που θα πραγματοποιούνταν με απόφαση της Κυβέρνησης σταμάτησαν.

Οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων ιδιαίτερα στην Περι-φέρεια Καρδίτσας είναι άλλο ένα χτύπημα για την περιφέρεια μας αφου οδηγούν στην ερημοποίηση της υπαίθρου και στην αναγκαστική αστυφυλία των κατοίκων των χωριών. Πιστεύει κανείς λογικός ότι θα καλυτερέψει η παιδεία μας με το να κλείσουν το 44% των σχολείων της Καρδίτσας ενώ στην υπό-λοιπη Ελλάδα το 12% ; Μια ομάδα ανθρώπων αφαιρώντας τον λόγο από τις τοπικές κοινωνίες και όλους τους εμπλεκομένους φορείς, κλείνουν τα σχολεία για παιδαγωγικούς λόγους για το «καλό μας».

Η πολιτεία δεν δείχνει τουλάχιστον προς το παρόν διάθεση να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα.

Η Περιφερειακή Αρχή και όλοι εμείς που την υπηρετούμε αι-σθανόμαστε ότι είμαστε χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Συμμετέχουμε σε ένα Θέατρο ως κομπάρσοι , αφού οι πρωτα-γωνιστές είναι οι καρεκλοκένταυροι των Αθηνών. Με δεμένα τα χέρια και τα πόδια μας ζητούν να πρωταγωνιστήσουμε σε μια παράσταση που απαιτεί κίνηση και δράση.    

Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι χωρίς οικονομικούς πόρους, χω-ρίς να είμαστε εμείς οι κύριοι εκφραστές της πολιτικής που αφορά τον τόπο μας δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και πρόο-δος.

Οι σχεδιασμοί επι χάρτου πρέπει επιτέλους να σταματήσουν. Οι περιφέρειες και οι εκλεγμένοι πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο σε ζητήματα που αφορούν τον τόπο τους.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι αποφάσεις και οι ενέργειες  που σχετίζονται με τις περιφέρειες πρέπει να παίρνονται και να εκτελούνται από τους ανθρώπους που υπηρετούν αυτούς τους θεσμούς.

Με ευχολόγια και με υποσχέσεις που παραπέμπουν στο μέλλον δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην Θεσσαλία.

Η λύση στην ανάπτυξη πρέπει να βασιστεί σε τομείς όπως η Γεωργία η Κτηνοτροφία  και ο Τουρισμός, και εμείς ως αιρετή Περιφέρεια το έχουμε ως βασική μας προτεραιότητα, όπως τόνισε και ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στις προτάσεις που κατέθεσε προς όλους τους φορείς.

Πρέπει να υπάρξει στροφή στην παραγωγή και στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα οικονομίας και να συνεχιστούν όλα τα μεγάλα έργα που έχουν σταματήσει.

Ας φροντίσει λοιπόν η Κυβέρνηση να δώσει τις αρμοδιότητες και τα οικονομικά εχέγγυα στην Περιφέρεια για να προχωρήσει η πρόοδος και η ανάπτυξη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας  και στην χώρα μας γενικότερα. 

                                               Γεωργία Κόκκαλη

                                           Περιφερειακή Σύμβουλος

Προηγούμενο άρθρο Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινάδων θα πραγματοποιήσει το δρώμενο «Λαζαρίνες» στην πόλη της Καρδίτσας, το Σάββατο (16/4/2011)
Επόμενο άρθρο Τα κάλαντα του Λαζάρου έψαλαν στο Δήμαρχο οι Οδηγοί της Καρδίτσας