Ειδήσεις

Γ. Παπαδημητρίου: Εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων με αγροτικά εισοδήματα


Παραμένει το ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με την εκκαθάριση όσων έχουν αγροτικό εισόδημα και ταυτόχρονα θεωρούν ότι έπρεπε να τύχουν του αφορολογήτου.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι είναι ότι δεν είναι «κλικαρισμένος» ο κωδικός 037, με αποτέλεσμα οι εκκαθαρίσεις να βγάζουν μεγάλα ποσά φόρου προς καταβολή.

Η τροποποίηση του άρθρου 29 του ν.4172/13, μπορεί μεν να δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους έχοντες αγροτικό εισόδημα, να τύχουν του αφορολογήτου, σε καμία περίπτωση όμως (ακόμη) δεν έχει αλλάξει κάτι για μας τους Λογιστές Φοροτεχνικούς, όσον αφορά την υποβολή των δηλώσεων.

Συνάδελφος – Πρόεδρος Ένωσης σε επικινωνία που είχαμε, μας ενημέρωσε ότι το τμήμα Εισοδήματος Δ.Ο.Υ. της Ηπειρωτικής Δυτικής Ελλάδας, επικοινώνησε με το Υπουργείο και από εκεί κάποιος υπάλληλος τους είπε (τηλεφωνικά φυσικά, γραπτώς ποιος έχει τα κότσια;) να μην παραλαμβάνουν δηλώσεις μέχρι νεοτέρας. Δεν ξέρω πως μετρά το χρόνο στο συγκεκριμένο τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών ο συγκεκριμένος υπάλληλος, πάντως ο χρόνος ο δικός του δεν έχει καμία σχέση με τον χρόνο των επαγγελματιών λογιστών – Φοροτεχνικών, άρα, ή θα ανακοινώσουν (αυτός ή όποιος άλλος  θέλει να θεωρείται υπεύθυνος) τρόπο υποβολής και παραλαβής των δηλώσεων, αλλιώς, αν ειπώθηκε από το Υπουργείο να μην παραλαμβάνονται τροποποιητικές δηλώσεις, μας είναι αδιάφορο.

Επειδή θα πρέπει οι δηλώσεις να υποβληθούν και να μην συσσωρεύονται στα γραφεία των συναδέλφων ενώ ταυτόχρονα ο χρόνος για την υποβολής τους τελειώνει, ας δούμε τρόπους αντιμετώπισης των περιπτώσεων αυτών.

Περίπτωση 1η: Ο φορολογούμενος μας προσκομίζει τη βεβαίωση του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016: 

α. Υποβάλλουμε ηλεκτρονικά την αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος έτους 2016 ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ.

β. Προσκομίζουμε τα δικαιολογητικά εντός 15 ημερών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και μας κάνει την εκκαθάριση.

(οι περιπτώσεις αυτές είναι λίγες και αφορούν κυρίως τους νεοεισερχόμενους αγρότες). Να επισημάνουμε ότι,  η εκκαθάριση επί αρχικής δήλωσης υποβληθείσας με επιφύλαξη, γίνεται κανονικά στη Δ.Ο.Υ., δίνεται δηλαδή η δυνατότητα να κλικάρει η Δ.Ο.Υ. τον κωδικό 037. (σ.σ.: Η Δ.Ο.Υ. Καρδίτσας έχει κάνει ήδη εκκαθάριση υποβληθείσας αρχικής δήλωσης με επιφύλαξη).

 

Περίπτωση 2η: Ο φορολογούμενος ΔΕΝ ΕΧΕΙ βεβαίωση του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016: 

α. Υποβάλλουμε ηλεκτρονικά την αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος έτους 2016 ΚΑΝΟΝΙΚΑ (ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ).

β. Δίνουμε στο φορολογούμενο το Εκκαθαριστικό, Ε1 & Ε3, τα οποία  προσκομίζει στο κατά τόπους ΚΕΠΠΥΕΛ (μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που απαιτούνται).

γ. Εφόσον πάρει τη βεβαίωση του κατ’ επάγγελμα αγρότη και μας την προσκομίσει, τότε  

δ. Υποβάλλουμε ηλεκτρονικά για το φορολογικό έτος 2016 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ.

ε. Προσκομίζουμε την τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. (μόνο τη βεβαίωση) και την εκκαθάριση θα την κάνει η Δ.Ο.Υ. (σ.σ.: Η Δ.Ο.Υ. Καρδίτσας έχει κάνει ήδη εκκαθάριση υποβληθείσας τροποποιητικής δήλωσης με επιφύλαξη, έχει ανοίξει από σήμερα και αυτή η δυνατότητα).

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

ΚΕΠΠΥΕΛ: ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΚΑΤ΄ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΗ.

  1. Εκκαθαριστικό φορολογικού έτους 2016.
  2. Ε-1 φορολογικού έτους 2016.
  3. Ε-3 φορολογικού έτους 2016.
  4. Αστυνομική ταυτότητα.
  5. Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας από τον ΟΓΑ.

    Σε περίπτωση συνταξιούχου, ενημερωτικό σημείωμα αποδοχών σύνταξης.

  1. Δήλωση καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) 2016 (τις 3 πρώτες σελίδες).
  2. Βεβαίωση εγγραφής από τον φορέα (συνεργείο) που έγινε η δήλωση ΟΣΔΕ.
  3. Στοιχεία εγγραφής από τον φορέα (συνεργείο) που έγινε η δήλωση ΟΣΔΕ.

 

  • Δεν υποβάλλουμε σε καμία περίπτωση δήλωση με επιφύλαξη (είτε αρχική είτε τροποποιητική), αν προηγουμένως δεν έχουμε τη βεβαίωση στα χέρια μας.
  • Δεν μπορεί να θεωρηθεί κατ’ επάγγλμα αγρότης, συνταξιούχος ο οποίος λαμβάνει αναπηρική σύνταξη. Άρα τσάμπα θα ταλαιπωρηθεί και καλό είναι να μην πάει στο ΚΕΠΠΥΕΛ, γιατί δεν μπορεί να λάβει τέτοια βεβαίωση (υπάρχει απόφαση του Ν.Σ.Κ.).
  • Σε περίπτωση άρνησης έκδοσης βεβαίωσης από το ΚΕΠΠΥΕΛ, θα πρέπει να επιδεικνύεται η απόφαση την οποία επικαλούνται (υποβάλλετε αίτηση με πρωτόκολλο για να πάρετε την απάντηση εγγράφως).
  • Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής των τροποποιητικών δηλώσεων με επιφύλαξη, θα πρέπει να επιδεικνύεται η απόφαση την οποία επικαλούνται (υποβάλλετε αίτηση με πρωτόκολλο για να πάρετε την απάντηση εγγράφως).
  • Η βεβαίωση του ΚΕΠΠΥΕΛ έχει ισχύ μέχρι το τέλος του έτους έκδοσης. Π.χ. αν εκδόθηκε 22.06.17 η ισχύς της είναι μέχρι της 31.12.17.

 

Εμείς αυτό τον τρόπο βρήκαμε και αυτόν θα εφαρμόσουμε. Εκτός κι αν οι Διοίκηση βρει κάποιον άλλο τρόπο για να γλυτώσουν τον κόσμο από την ταλαιπωρία, γιατί ξεχάσαμε να αναφέρουμε ότι: στις Δ.Ο.Υ. και στα ΚΕΠΠΥΕΛ πηγαίνουν οι φορολογούμενοι και όχι οι Λογιστές.

 

 

Γιώργος Παπαδημητρίου

Φοροτεχνικός

Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. Καρδίτσας

Μέλος Γ.Σ. Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Γ.Γ. ΓΕΟ.Φ.ΙΝ.

Οικονομικός Επόπτης Ε.Β.Ε. Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη κλιμακίου στις χαλαζόπληκτες περιοχές της λίμνης Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο ΣΘΕΒ: Δημιουργία εξαγώγιμου προϊόντος & εξαγωγικές διαδικασίες