Ειδήσεις

Δήλωση αποχώρησης ως ένδειξη διαμαρτυρίας


Συναδέλφισσες/συνάδελφοι, Μετά τις εκλογές–παρωδία, το υπουργείο συνεχίζει το θέατρο παραλόγου αντικαθιστώντας τους αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου στα ΠΥΣΔΕ με διορισμένα μέλη. Με εμβόλιμη τροπολογία στο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση (άρθρο 123, που δεν υπήρχε στη διαβούλευση…), προβλέπεται η αντικατάσταση των αιρετών εκπροσώπων σε περίπτωση μη αποδοχής διορισμού τους ή παραίτησής τους, από Διευθυντές σχολικών μονάδων ή από εκπαιδευτικούς που έχουν τουλάχιστον 15 έτη εκπαιδευτική προϋπηρεσία!

Ο κλάδος συσπειρωμένος έδωσε ηχηρή απάντηση στην προσπάθεια του υπουργείου να επιβάλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις «εκλογές» για τα υπηρεσιακά συμβούλια και απονομιμοποίησε τη διαδικασία. Σε ποσοστό 92% πανελλαδικά (στην Καρδίτσα το ποσοστό ξεπέρασε το 95%) επέλεξε ΑΠΟΧΗ, δίνοντας μάθημα ενότητας και αντίστασης στον αυταρχισμό της κυβέρνησης.

Τα ώτα των «αρίστων» παραμένουν ερμητικά κλειστά στο εκκωφαντικό μήνυμα που έστειλαν οι εκπαιδευτικοί του δημόσιου σχολείου. Η Κεραμέως, με χουντικού τύπου λογικές και πρακτικές, καταργεί τους αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Πρόκειται για μια ακραία επίθεση αποκλειστικά και μόνο εκδικητικού χαρακτήρα, πρωτοφανή και αταίριαστη σε κάθε πολιτικό λειτουργό οποιασδήποτε παράταξης, που υποδηλώνει πολλά για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Είναι κομμάτι της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης όπως τη βλέπουμε να ξεδιπλώνεται καθημερινά μέσω της υπονόμευσης και καταπάτησης των δημοκρατικών μας κατακτήσεων.

Καταργείται ο θεσμός του αιρετού!!!

Για πρώτη φορά, μετά την επαναφορά τους μεταπολιτευτικά, δεν θα συμμετέχουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια!!!  Μόνο σε δύο αντιδημοκρατικές περιόδους, της Χούντας του Μεταξά και της Δικτατορίας, αποπέμφθηκαν οι αιρετοί από τα συμβούλια.

Συγκροτεί απόλυτα χειραγωγούμενα ΠΥΣΔΕ-ΑΠΥΣΔΕ-ΚΥΣΔΕ μόνο με διορισμένους!!! Η εκπροσώπηση των εκπαιδευτικών, η προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, η διαφάνεια, η αμεροληψία, η ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση παύουν, φαλκιδεύονται, ναρκοθετούνται. Συμβούλια που ελέγχονται μόνο από τη Διοίκηση και δε λογοδοτούν σε κανέναν! Συμβούλια με τους ημετέρους για τους ημετέρους.

Προμηνύεται επιστροφή στις μαύρες εποχές και στα σκοτάδια της συναλλαγής και του ρουσφετιού, των πολιτικών πιέσεων και της πελατειακής αντίληψης!

Η κυβέρνηση ξεπέρασε τον πολιτικό της εαυτό. Με πρόσχημα την πανδημία νομοθετεί τα πιο αντιεκπαιδευτικά, αντιεργατικά, αντιπεριβαλλοντικά και απάνθρωπα νομοσχέδια. Η ανάλγητη πολιτική της αποδομεί και σαρώνει τα πάντα.

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,

Όσο αυτοί «ανέμελα» εφαρμόζουν την νεοφιλελεύθερη πολιτική τους ατζέντα, εμείς περήφανα και ανυπόταχτα υψώνουμε το ανάστημά μας οραματιζόμενοι μια καλύτερη κοινωνία με ελευθερία, δημοκρατία και ισότητα, και ένα δημόσιο σχολείο που να χωρά όλα τα παιδιά και όλη τη γνώση.

Δηλώνουμε την αποχώρησή μας από τη σημερινή συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ ως εκδήλωση διαμαρτυρίας! Απαιτούμε την απόσυρση του άρθρου 123 και την παράταση της θητείας των αιρετών μέχρι να διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις του συνέρχεσθαι και του απρόσκοπτα και δημοκρατικά συνδιαλέγεσθαι.

 

Ενημερωτικό των αιρετών του ΠΥΣΔΕ Καρδίτσας

Γεωργίας Αμπατζή και Χρήστου Παπαστάθη,

εκπροσώπων της Ενωτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών/ΣΥΝΕΚ

Προηγούμενο άρθρο ΑΝΚΑ: Αναζήτηση προσωπικού με σύμβαση μίσθωσης έργου
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα δράσης από την ΕΛΜΕ Καρδίτσας