Ειδήσεις

Δήλωση Θ. Σκάρλου για επέτειο της τελευταίας μάχης στη Ματαράγκα


Στις 21η Μαρτίου 1878, έγινε η μάχη της Ματαράγκας – Πετρομαγούλας, που έμελλε να αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία του τόπου μας.

Η σημαντική νίκη των ελάχιστων Ελλήνων μαζί με τις υπόλοιπες νίκες της επαναστάσεως του 1878, ήταν η απαρχή των εξελίξεων που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881.

Η επέτειος θυμίζει σε όλους μας τον ηρωισμό των Ελλήνων, των αθάνατων ηρώων, για να ζούμε εμείς ελεύθεροι.

Η νικηφόρα μάχη της Ματαράγκας έγινε γνωστή ανά το πανελλήνιο.

Με το Π.Δ. 329/2003 (ΦΕΚ 276 Α’/5-12-2003) καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου, επέτειος της τελευταίας μάχης της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τη Θεσσαλία.

Η καθιέρωση της 21ης Μαρτίου ως τοπικής Εθνικής εορτής ήταν αίτημα των φορέων του Νομού ως ελάχιστη τιμή μνήμης και διδαχής για την Θεσσαλική Επανάσταση του 1878.

Στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημ. Διοίκησης και Αποκέντρωσης το αίτημα αυτό εκκρεμούσε από 13.06.2001, με επιστολή του τότε Νομάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Αναγνωστόπουλου.

Ο κ. Δημ. Σιούφας με συνεχείς παρεμβάσεις και συναντήσεις με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών, ζήτησε την άμεση προώθηση όλων των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία διαδικασιών και επέτυχε την υπογραφή του Π.Δ. 329 στο ΦΕΚ 276

Περίπου τρία χρόνια μετά, το 2006 η μάχη της Ματαράγκας έγινε γνωστή σε κάθε γωνιά της Ελλάδας καθώς λάμπρυνε με την παρουσία του τον εορτασμό και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Σε ένδειξη τιμής ανακηρύχθηκαν σε επίτιμους Δημότες Σοφάδων, ενώ θα γίνει προσπάθεια η 21 Μαρτίου να καθιερωθεί και ως τοπική αργία.

Προηγούμενο άρθρο Η Ολοκαίνουργια... Καινή Διαθήκη στην Κινηματογραφική Λέσχη
Επόμενο άρθρο Δήλωση του Δημήτρη Σιούφα για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας στην Ματαράγκα