Ειδήσεις

Δήμος Αργιθέας: Συντήρηση και διάσωση της μνήμης των σχολείων


Σε κάθε Χωριό του δήμου Αργιθέας υπάρχουν περισσότερα από ένα κτίριο που λειτουργούσαν ως Σχολεία. Διαχρονικά η Πολιτεία «επένδυσε» απίστευτους πόρους στην Παιδεία και στις υποδομές της, όπως και στην Αργιθέα. Δυστυχώς στον δήμο απέμειναν μόλις τρία σε λειτουργία Σχολεία.

Δεν ήταν όμως αυτονόητο ότι κάθε κτίσμα του Δημοσίου, θα είχε κτιστεί με «πολεοδομική άδεια», θα είχε απογραφεί, (;;;) ως τέτοιο και η χρήση του θα απευθύνονταν στους μαθητές και στους δημότες (αν κλείσει το Σχολείο).

Η παρούσα δημοτική Αρχή (αφού τα ακίνητα περιήλθαν στον δήμο, εδώ και πολλά χρόνια) απέγραψε, προέβη σε καταγραφή τους (πρώτο κρούσμα ήταν ο Κυνηγητικός Σύλλογος Αργιθέας που «διεκδικούσε» και ιδιοκτησίες και εγκαταστάσεις), τοπογράφησε, έλεγξε και ελέγχει την δημοτική περιουσία.

Η πραγματικότητα ήταν και εξακολουθεί να είναι ζοφερη.

Σε πολλά σχολεία (που ηλεκτροδοτούνται από τον δήμο -πληρώνουν οι δημότες, με έλλειμα σε υπηρεσίες φωτισμού και αποκομιδής απορριμμάτων) καταγράψαμε υποδομές «πανηγυριών» (καρέκλες, τραπεζοκαθίσματα, ψησταριές και συναφή είδη) και «τεντο-πολιτισμού», που πλήρωναν οι δημότες για να «καμαρώνουν» οι «άρχοντες»…για τα «πανηγύρια».

Τώρα αν ρωτήστε για τα σχολικά αρχεία και αντικείμενα, αφήστε καλλίτερα. Τουλάχιστον, σε συνεργασία με τα ΓΑΚ Καρδίτσας, συγκεντρώσαμε και παραδώσαμε τα λειτουργικά αρχεία, στην αρμόδια Υπηρεσία.

Καλέσαμε (και το επαναλαμβάνουμε) τους πολιτιστικούς φορείς ν΄ αναλάβουν την ευθύνη της συντήρησης των κτιρίων και την διαχρονική εκμετάλλευσή τους για την πολιτιστική και προβολή των στοιχείων του πολιτισμού. Πολλοί ανταποκρίθηκαν και ήδη, με ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, δραστηριοποιούνται, ασκώντας καταστατικές τους δράσεις.

Ο δήμος, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του, συνέβαλλε και συμβάλλει στην συντήρηση και διάσωση των όμορφων κτισμάτων των Χωριών μας, που παραδίδονται στην χρήση των δημοτών για τις πολιτιστικές τους δραστηριότητες. Άμπωτες να βρεθούν άνθρωποι σε πολιτιστικούς φορείς να μεριμνήσουν για τη φύλαξη και συντήρηση του αρχειακού υλικού των Σχολείων μας, τουλάχιστον όσων απέμειναν.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δημιουργούμε παιχνίδια στη Δημοτική Αγορά Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα