ΔΑΚΕ Δ.Ε. Καθηγητών : Ο απολογισμός των 100 ημερών στην εκπαίδευση


Η υγιώς σκεπτόμενη εκπαιδευτική κοινότητα εύλογα ανησυχεί για τα τεκταινόμενα στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας που αποτελούν θέσφατο μιας επιχειρούμενης αποδόμησης συνολικά του εκπαιδευτικού Σταχυολογώντας τα ληφθέντα μέτρα των πρώτων εκατό ημερών του Υπουργείου Παιδείας θα σταθούμε στα αμιγώς συνυφασμένα με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

α) Η επιλογή ( τοποθέτηση όπως αποδείχτηκε ) των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης :

Επελέγησαν με αμιγώς κομματικά κριτήρια ενώ δεν κρατήθηκαν ούτε τα προσχήματα καθώς από τους (13 ) περιφερειακούς διευθυντές οι ( 11 ) είναι στρατολογημένοι στο ΣΥΡΙΖΑ και οι ( 2 ) στους ΑΝΕΛ.

Τέτοια ποσοστά απόλυτου κομματισμού συναντάμε μόνο στη Β. Κορέα. Κατά τ’ άλλα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ευαγγελίζεται τον εκσυγχρονισμό της αριστεράς και της προόδου λοιδορώντας τους προκατόχους της για επάρατο νοσηρή νοοτροπία από την οποία φαίνεται ότι επιμολύνθηκε.

β) Η διαδικασία επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων συνιστά μια « τομή » στην εκπαίδευση αλλά δυστυχώς « επί τα χείρω » : Είναι προφανές ότι η επιλογή των διευθυντών καθορίζεται πλέον σε μεγάλο βαθμό από την προαίρεση του συλλόγου των διδασκόντων. Το γεγονός αυτό καθιστά τους υποψηφίους  «ευάλωτους » καθώς για να εξασφαλίσουν την  « ευαρέσκεια » των εκλεκτόρων πιθανότατα θα προβούν σε μικροεξυπηρετήσεις και γενικότερα σε μια « χαλαρή » διαχείριση της νομιμότητας.

Εξάλλου είναι περιττό να υπενθυμίσουμε ότι διαβιούμε στην Ελλάδα και όχι σε σκανδιναβικές χώρες όπου η αξιοκρατία και η αντικειμενικότητα αποτελούν νομοτέλεια. Αυτές οι διαδικασίες είναι άγνωστες στον προηγμένο κόσμο.

Επιλογικά, οι εξελίξεις που δρομολογούνται στην εκπαίδευση και μάλιστα  από μία κατά τα λεγόμενα αριστερή διακυβέρνηση είναι άκρως ανησυχητικές. Η ανάταση στην εκπαίδευση και κατ’ επέκταση στην κοινωνία δεν επιτυγχάνεται μηρυκάζοντας παρωχημένες λογικές και πρακτικές.

Για το Δ. Σ. της ΔΑΚΕ Δ.Ε. Καθηγητών

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Καραγιάννης Γεώργιος        Παππάς Σωκράτης

 

Προηγούμενο άρθρο Δεν μας τρομάζουν τα αγροτοδικεία - Κοινή ανακοίνωση των ΕΟΑΣ της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Το νέο Δ.Σ. στο Δίκτυο Συνεργασίας Επιχειρήσεων Τροφίμων & Ποτών