Ειδήσεις

ΔΕΥΑΚ: Ξεκινάει η κατασκευή αποχέτευσης ακάθαρτων και ομβρίων


Με αφορμή την τυχαία συνάντηση με τους συναδέλφους της ΔΕΥΑΚ όπου σχεδίαζαν τον τρόπο έναρξης της κατασκευής της αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων προϋπολογισμού 3.720.000 €, υπενθυμίζω τα έξι έργα που εντάξαμε σε προγράμματα και τα δύο εξ αυτών έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις και ξεκινάνε.

Αναλυτικά τα έργα είναι:

  1. Επέκταση δικτύων ακαθάρτων και ομβρίων σε περιοχές εντός σχεδίου στην πόλη της Καρδίτσας προϋπολογισμού 3.720.000 €.
  2. Συμπληρωματικό Δίκτυο Αποχέτευσης Ομβρίων στην περιοχή Καμινάδων πόλης Καρδίτσας προϋπολογισμού 1.054.000 €
  3. Προμήθεια – Εγκατάσταση και λειτουργική σύνδεση εξοπλισμού για την αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Καρδίτσας προϋπολογισμού 2.268.933 €.
  4. Βελτίωση και εκσυγχρονισμού των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης των Δ.Δ. του Δ. Καρδίτσας (Τ.Κ. Καρδιτσομαγούλας και Αρτεσιανού) προϋπολογισμού 3.224.000 €.
  5. Επέκταση υπάρχοντος συστήματος ελέγχου διαρροών (τηλεέλεγχος – τηλεχειρισμός) στο υφιστάμενο δίκτυο της πόλης της Καρδίτσας και των ΔΕ Καρδίτσας, Κάμπου και Μητρόπολης προϋπολογισμού 1.855.660 €.
  6. Ανάπτυξη βασικών δικτύων στον οικισμό Μαύρικα Καρδίτσας προϋπολογισμού 372.000 €.

Έργα πολύ σημαντικά καθώς με τα δύο πρώτα λύνεται οριστικά το πρόβλημα των βασικών υποδομών (αποχέτευση ακαθάρτων και ομβρίων) για το σύνολο του σχεδίου πόλης και αξιοποιούνται οι περιουσίες των δημοτών στις νεοενταχθείσες περιοχές.

Με το τρίτο έργο αναβαθμίζεται ποιοτικά ο βιολογικός καθαρισμός και αυξάνεται ο χρόνος ζωής του.

Με το τέταρτο έργο οι δυο πιο μεγάλοι οικισμοί του Δήμου αποκτούν σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης, απαλλάσσονται από διαρροές και εξασφαλίζουν επάρκεια νερού.

Με τα δύο υπόλοιπα μειώνονται οι διαρροές στο κεντρικό δίκτυο και ο οικισμός “Μαύρικα” αποκτά σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης.

Ως Δημοτική Αρχή τότε και έχοντας την ευθύνη της Διοίκησης της ΔΕΥΑΚ καταβάλαμε συστηματική προσπάθεια και προωθήσαμε τα μεγάλα έργα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των δικτύων υποδομής που έχει ανάγκη η πόλη της Καρδίτσας και οι Κοινότητες καλύπτοντας σημερινές, αλλά και μελλοντικές ανάγκες. Αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη χρηματοδοτική πηγή επιτύχαμε σχεδόν το σύνολο των στόχων που είχαμε θέσει εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ και αφήσαμε μια σημαντική παρακαταθήκη στην παρούσα Διοίκηση.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά γι’ αυτό τους εργαζόμενους της επιχείρησης και ιδιαίτερα την συνάδελφο Ντίνα Ρίζου, που συνέβαλαν στην προετοιμασία των προτάσεων καθώς και τα τότε μέλη του Δ.Σ. για την άψογη συνεργασία  και τις ομόφωνες αποφάσεις. Το γεγονός δε ότι ο Κώστας Παπαλός ως μέλος του Δ.Σ. στήριξε τότε όλες τις αποφάσεις και τώρα έρχεται η σειρά του να υλοποιήσει τα έργα δείχνει ότι η συνεργασία ωφελεί όλους και ιδιαίτερα την κοινωνία.

Για το έργο της αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων προϋπολογισμού 3.720.000 € που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω τους τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Λάππα, Κατσιαβριά, Βράντζα, για την σημαντική συμβολή τους στην έγκριση της χρηματοδότησης.

Τέλος θεωρώ απαραίτητο η νέα διοίκηση του Δήμου θα πρέπει από τώρα να αναζητήσει χρηματοδότηση ώστε με την ολοκλήρωση της αποχέτευσης να  γίνει και η ασφαλτόστρωση για να ολοκληρωθούν στο σύνολό τους οι αναγκαίες υποδομές.

 

 

Γράφει ο Φώτης Αλεξάκος, πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Ανοιχτό Κάλεσμα για την πανελλαδική κινητοποίηση για τα Άγραφα
Επόμενο άρθρο Ελληνική Λύση: Αναγκαίες οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις Υγειονομικές Δομές Καρδίτσας