Δημήτρης Σιούφας : Η Βουλή να αναλάβει την κωδικοποίηση της Νομοθεσίας


Στο συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που έγινε την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, με θέμα «Μεταρρυθμίσεις και Ανάπτυξη» μίλησε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, και μεταξύ των άλλων έκανε την ακόλουθη πρόταση:

Η πολυνομία και οι ρυθμίσεις διαφόρων θεμάτων, πολλών Υπουργείων στον ίδιο νόμο, περιπλέκουν τα πράγματα, ώστε να μην βγάζει κανείς άκρη, ούτε οι πολίτες, ούτε οι εφαρμοστές του Νόμου, ούτε η Δικαιοσύνη. Επιβάλλεται άμεση κωδικοποίησή της. Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για κωδικοποίηση της Νομοθεσίας, αυτό δεν έγινε. Αποτέλεσμα: διαιώνιση και όξυνση του προβλήματος, δεδομένου του τεράστιου νομοθετικού όγκου. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μελέτη, ότι μετά το 1974, ψηφίστηκαν σχεδόν 4.500 Νόμοι, εκδόθηκαν περισσότερα από 120.000 Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές αποφάσεις.

Πρότεινα στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση, ο οποίος ήταν παρών στο Συνέδριο, το έργο αυτό, να το αναλάβει η Βουλή των Ελλήνων. Και για να γίνει πράξη αυτό, να τεθεί υπό την εποπτεία της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής σε συνεργασία με το Ίδρυμα για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία.

Επίσης η Βουλή να παρακολουθεί αν εκδίδονται τα Προεδρικά Διατάγματα και οι Υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται στους Νόμους που ψηφίζει η Βουλή και να συντάσσεται ετησίως σχετική έκθεση.

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας : Το τέλος των ψευδαισθήσεων
Επόμενο άρθρο Άρση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων