Δημιουργία φορέα διαχείρισης υδάτινων πόρων Λίμνης Πλαστήρα ζητά η Α. Σκόνδρα


Παρέμβαση, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έκανε η Βουλευτής του Νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η κ. Σκόνδρα, απευθυνόμενη στον Υπουργό κ. Μανιάτη, τονίζει ότι: «Σε επίσκεψη μου σε Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Λίμνη Πλαστήρα, του οποίου είμαι και Δημότισσα, παρατήρησα την ιδιαίτερα χαμηλή στάθμη των υδάτων για την εποχή της ομώνυμης λίμνης. Η αιτία βέβαια είναι γνωστή, αλλά ενημερώθηκα λεπτομερώς και από τον Δήμαρχο της περιοχής, κ. Δημήτρη Τσιαντή, που επιβεβαίωσε, ότι η χαμηλή στάθμη οφείλεται στην υπεράντληση υδάτινων πόρων για αρδευτικούς σκοπούς στον όμορο Νομό της Λάρισας.

Βεβαίως, το νερό είναι αγαθό που δεν επιτρέπεται να το στερούμε από κανέναν. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο διοχετεύονται εκατομμύρια κυβικά μέτρα στο Ν. Λάρισας, ώστε να αρδευτούν και οι εκεί καλλιέργειες. Απαράβατο όμως πρέπει να είναι το ελάχιστό όριο στάθμης των υδάτων της Λίμνης Πλαστήρα, διότι θυμίζω, ότι εκτός από αρδευτικό σκοπό για τον ίδιο τον Νομού μας, παρέχει πόσιμο νερό στη Καρδίτσα και αποτελεί παράλληλα ένα σημαντικό οικοσύστημα για την περιοχή και την Χώρα.

Επικοινώνησα με την αρμόδια Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας  κ. Καλλιόπη Γερακούδη και με τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο. Τους εκδήλωσα την ανησυχία μου για τα υδάτινα αποθέματα που μειώνονται δραματικά και με δεδομένο ότι το τέλος της αρδευτικής περιόδου απέχει ακόμη, περισσότερο από ένα μήνα. Σήμερα η Λίμνη έχει στάθμη 785,87 μέτρα, και απέχει μόλις 60 εκατοστά από το ελάχιστο όριο, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί από το συντονιστικό όργανο των φορέων.

Λαμβάνοντας υπόψη, ότι αντλώντας καθημερινά 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, σε λίγες ημέρες από σήμερα θα έχουμε φτάσει και ίσως ξεπεράσει το ελάχιστο αυτό όριο, υπάρχει ανάγκη άμεσης δημιουργίας φορέα διαχείρισης υδάτινων πόρων Δήμου Λίμνης Πλαστήρα. Επίσης, μπορούν να δημιουργηθούν αντίστοιχα φορείς διαχείρισης υδάτινων πόρων ανά Νομό. Τέλος, πρέπει να αντιμετωπιστεί το γενικότερο φαινόμενο σπατάλης υδατίνων πόρων στη πατρίδα μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα προβλήματα δεν οφείλονται στην έλλειψη υδάτων αλλά στην κακή τους διαχείριση.» 

 

Προηγούμενο άρθρο Νέα ασθενοφόρα σε Μουζάκι και Παλαμά
Επόμενο άρθρο Ερώτηση Τσιάρα για τα ανασφάλιστα οχήματα