Δημιουργική πορεία του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας


Η παρουσία του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας για συνεχή 26η χρονιά βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα  των πολιτιστικών και μουσικών γεγονότων της πόλης μας.

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια ταχεία εξέλιξη στις επιστήμες τα τελευταία χρόνια σ΄ όλους  τους  τομείς. Έτσι  και η μουσική που είναι τέχνη και επιστήμη συγχρόνως δεν θα μπορούσε να μη επηρεαστεί από αυτή την  σύγχρονη αναγέννηση τόσο της τεχνολογίας όσο και τον νέο τρόπο διδασκαλίας.

Το Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας που βρίσκεται πάντα ενήμερο και με ευρύτατο πνεύμα δημιούργησε ένα    νέο σύστημα μουσικοακουστικής παιδείας που εφαρμόζεται στην Προωδειακή Τάξη με τμήματα Προπαιδείας και Προωδειακής και το στηρίζουν δάσκαλοι αγαπητοί στους σπουδαστές με γνώσεις   εξειδικευμένες στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Το πρόγραμμα αναφέρεται στη γνωριμία με τη μουσική χωρίς γραφή. Εκπαιδεύονται μόνο με μουσικά ακούσματα, με οπτικές εικόνες, με μουσικά παιχνίδια και με απλά μουσικά όργανα κρουστά.              

Άμεσος στόχος της διοίκησης και της διεύθυνσης του Ωδείου είναι η λειτουργία των νέων σχολών Κόντρα Μπάσου και Βιολοντσέλου καθώς και τμήμα ΤΖΑΖΖ με αυτοσχεδιασμούς σε όργανο. Τα μαθήματα θα  γίνονται μια φορά την εβδομάδα ατομικά.

Η  ορχήστρα που αναπτύχθηκε  πέρυσι θα συνεχίσει την πορεία της  δυναμικά  και φέτος.

Η ορχήστρα του Δ.Ω.Κ. αποτελείται από 40 μέλη σπουδαστές και καθηγητές. Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της τον Ιούνιο που ερμήνευσε έργα Χατζιδάκι στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο. 

Τα Χορωδιακά Σχήματα του Ωδείου λειτουργούν ανελλιπώς και ανταποκρίνονται σε πολιτιστικές και  καλλιτεχνικές εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό .Τα σχήματα του Δ.Ω.Κ. είναι ανοιχτά στη συμμτοχή πολιτών που αγαπούν το Χορωδιακό Τραγούδι.

Η  Σχολή Μονωδίας συνεχίζει την λειτουργία της με μαθητές ηλικίας 12 χρονών και άνω.

Παράλληλα  δημιουργείται  τμήμα  ερασιτεχνικού  διδασκαλείου με μαθήματα Ηλεκτρικής Κιθάρας,  Ηλεκτρικού Μπάσου,  Αρμονίου, και  Μπουζουκιού. Έτσι δίδεται η ευκαιρία σε νέους να μάθουν σωστά  και έντεχνα την Ελαφρά Ελληνική και Ξένη Μουσική, υπό την φροντίδα  υπεύθυνου  ειδικού  καθηγητού  του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας.

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον συνεχίζει την πορεία της η Σχολή της Ηλεκτροακουστικής Μουσικής & Τεχνολογίας. Οι  σπουδαστές αποκτούν μια ολοκληρωμένη και πολυδιάστατη μόρφωση γύρω από τη μουσική τεχνολογία εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό. Τα μαθήματα γίνονται ατομικά και αφορούν σπουδαστές Ανώτερων Θεωρητικών  με τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις εργασίες τους υπό την μορφή ορχήστρας ή χορωδίας.   

Η Σχολή της Παραδοσιακής Μουσικής λειτουργεί με παραδοσιακά λαϊκά όργανα έχοντας σκοπό τη  διατήρηση της μουσικής μας παράδοσης.

Οι  καθηγητές που πλαισιώνουν και προΐστανται σ΄ αυτές τις τάξεις είναι καταξιωμένοι μουσικοί, με πολλές ικανότητες για να εκπαιδεύσουν τους ενδιαφερόμενους σπουδαστές πάντα με την σωστή καθοδήγηση της Διευθύντριας του Δ.Ω.Κ. και σύμφωνα με τις  διατάξεις του ΥΠ.ΠΟ.

Σας υπενθυμίζουμε την προσφορά του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ προς τους σπουδαστές του.

  • Για τις πολύτεκνες και τις τρίτεκνες οικογένειες έκπτωση 20% στο πρώτο παιδί, 50% στο δεύτερο, 70% στο τρίτο και 100% στο τέταρτο παιδί .

  • Σε μαθητές που παρακολουθούν περισσότερα από ένα μαθήματα, γίνεται έκπτωση στα δίδακτρα 30% για το δεύτερο μάθημα, 50% για το τρίτο και 100% για το τέταρτο.

Σκοπός όλων των συντελεστών του Ωδείου (διοίκηση, διεύθυνση, προσωπικό) είναι ή φετινή χρονιά να αποτελέσει δυναμική παρουσίαση στα μουσικά εκπαιδευτικά και πολιτιστικά δεδομένα της πόλης μας ώστε το Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας να  βρίσκεται σε περιζήτητη θέση σε πανελλαδική κλίμακα.

Το τμήμα της Προωδειακής τάξης θα λειτουργήσει με ένα ιδιαίτερο τρόπο διδασκαλίας και προσέγγισης της μουσικής στους μικρούς μαθητές με όργανα εύκολα στη χρήση τους όπως  ταμπουρίνια, Ξυλάκια, καστανιέτες, μαράκες, που θα παρέχει το Ωδείο στην ώρα του μαθήματος.

Επίσης θα δημιουργηθούν τμήματα ερασιτεχνικού διδασκαλίου με αρμόνιο, ακκορντεόν, μπουζούκι, και θα συνοδεύουν τα παιδιά που έχουν φωνητικά προσόντα, ώστε να αποτελέσουν ένα σύνολο  ελαφράς Ελληνικής Μουσικής, υπό της φροντίδα υπεύθυνου καθηγητού και θα ανταποκρίνονται σε  διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης μας

Άμεσος στόχος της διοίκησης και της διεύθυνσης του Ωδείου είναι να συνεχίσει η λειτουργία των νέων  σχολών Κόντρα Μπάσου και Βιολοντσέλλου ώστε να δοθεί ή προοπτική να αναπτυχθεί το ορχηστρικό  σύνολο πού αποτελείται από σπουδαστές και καθηγητές του Ωδείου.

Για την καλύτερη λειτουργία και οργάνωση του Ωδείου η γραμματεία είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή πρωινές ώρες, στη Διεύθυνση Γαρδικίου 25  Τηλ. & Fax 29412.

Οι εγγραφές στο Δ.Ω.Κ. θα αρχίσουν από 7 Σεπτεμβρίου για τους παλιούς και νέους μαθητές.

     

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε σπουδαστής κάνοντας την εγγραφή του θα παίρνει συγχρόνως και το ωριαίο πρόγραμμά του, στο όργανο & στην τάξη των θεωρητικών που θα παρακολουθήσει τη νέα σχολική χρόνια.

Σκοπός όλων των συντελεστών του Ωδείου  (διοίκηση, διεύθυνση, προσωπικό) είναι η φετινή χρονιά   να αποτελέσει δυναμική παρουσίαση στα μουσικά εκπαιδευτικά και πολιτιστικά δεδομένα της πόλης μας  ώστε το Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας να βρίσκεται σε περιζήτητη θέση σε πανελλαδική κλίμακα.      

Προηγούμενο άρθρο "Σαρανταποδαρούσα"
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δ.Σ. του Δήμου Mουζακίου